Megjelent: 4 éve

Nagyjából 400 ezren dolgoznak feketén Magyarországon

A tájékoztatás szerint Horvátországban és Romániában a legmagasabb 28,1 százalék a feketegazdaság GDP-hez mért aránya. Szlovéniában 23,1 százalék ez az arány, Szlovákiában viszont csak 15 százalékon áll, míg Ausztriában mindössze a gazdaság 7,5 százalékát teszi ki a feketegazdaság.

Becslések szerint a feketegazdaság felét a feketefoglalkoztatás adja. A feketelista.hu a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának adatait ismertetve írja: idén az ellenőrzött dolgozók 10,4 százalékát foglalkoztatták munkaszerződés, illetve bejelentés nélkül. A feketelista.hu "reprezentatív becslése" szerint így négyszázezer munkavállaló dolgozik feketén Magyarországon.

A közleményben felidézik: a munkaügyi ellenőrzések szerint 2012 és 2014 között mintegy 70 százalékkal nőtt azon ellenőrzött cégek aránya, amelyek be nem jelentett dolgozókat foglalkoztattak. A revizorok 2012-ben mindössze 1014, tavaly viszont 1724 gazdasági társaságnál bukkantak feketén dolgozókra.

Az idén az első hat hónapban az 580 000 magyarországi gazdasági vállalkozás közül 9738 munkáltatót ellenőriztek, és 62 százalékuknál állapítottak meg különböző munkaügyi hiányosságokat.

A feketelista.hu szerint jelentős üzleti körről van szó, hiszen "méltányos számítások szerint is" mintegy 60 000 vállalkozás lehet érintett. Az adókiesés több száz milliárd forintra becsülhető, azonban a bírságolás meglehetősen "kíméletes" az elemzés készítői szerint.

A foglalkoztató (kis- és középvállalkozások esetében csak ismételt jogértést követően) 30 000 forinttól 20 millió forintig terjedő bírságra számíthat. Azonban a bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a társaságot a közbeszerzésekből és az állami támogatásokból is kizárják - teszik hozzá a közleményben.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter