Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 1 hónapja

Nappali tagozatos önköltséges hallgatóként kapok adójóváírást, ha dolgozom?

Afelől szeretnék érdeklődni, hogy van-e valamilyen igénybe vehető adókedvezmény, esetleg adóvisszatérítés számomra, teljes munkaidőben foglalkoztatott, nappali tagozaton önköltséges képzésen résztvevő egyetemistaként?

Ha Önt egy iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatják, azaz ha Ön az iskolaszövetkezet tagjaként közvetítik ki egy vállalkozáshoz munkát végezni, akkor a 25. életévének betöltéséig (a hallgatói jogviszonya szünetelésének időtartama alatt is) Önre speciális szabályok vonatkoznak. Ilyen esetben a jövedelme után nem kell járulékot fizetnie, így az Ön részére kifizetett összegből kizárólag a személyi jövedelemadót fogják levonni. Ez 18,5% adóelőnyt jelent a normál munkaszerződésekhez képest.

Amennyiben Önt normál munkaszerződéssel foglalkoztatják, akkor Önre speciális kedvezmény nem vonatkozik. Ha a családi kedvezményre, az első házasok kedvezményére vagy a súlyos fogyatékosok személyi kedvezményére jogosult, e kedvezmények csökkenthetik az Ön adókötelezettségét.

Fontos ugyanakkor, hogy az Önt foglalkoztató munkáltató az Ön után fizetendő szociális hozzájárulási adóból kedvezményt érvényesíthet, ha Ön 25 év alatti vagy 25 év alatti pályakezdő.

Aki válaszol:

Adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértő - PwC Magyarország

Ügyfeleink azért fordulnak hozzánk bizalommal, mert szakértőink széles körű tudása és nemzetközi háttere biztosíték arra, hogy a személyi jövedelemadó-kérdésektől a közvetett adókon keresztül az adóhatósági eljárásokkal kapcsolatos tanácsadásig minden adózással kapcsolatos ügyben támaszkodhatnak ránk.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Kéri Ádám, a KRS Ügyvédi Iroda munkajogi üzletágvezetője és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már most fenyegeti a munkaerőhiány a briteket

Tavaly az utolsó negyedévben 50 ezer fővel csökkent az uniós munkavállalók száma Nagy-Britanniában. Az elmúlt öt évben ez a legnagyobb csökkenés,... Teljes cikk

Felhőben kezeli a HR-t a Ford

A Ford Motor Company globális HR feladatait az Oracle Cloud segítségével végzi. Teljes cikk

Vezetők és vállalkozók lettek a végzett diákokból

Az elmúlt három évben az alap-, illetve mesterképzésen végzett hallgatók közel negyede vezetői pozícióban dolgozik, vagy saját vállalkozással... Teljes cikk

Az állam felügyelné, de közvetve a munkáltatók fizetnék az üzemorvosokat

Az állam finanszírozná és felügyelné az üzemorvosokat jövőben, ami valójában azt jelentené, hogy ugyan a társadalombiztosításon keresztül, de ... Teljes cikk

A vállalkozás szüneteltetése keresőtevékenységnek minősül?

Kérdésem lenne,hogy a vállalkozás szüneteltetését keresőtevékenységnek veszik -e figyelembe? Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár

Esti tagozatos egyetemi hallgatónak van tb-je?

Esti tagozatos egyetemi hallgató, ha nincs semmilyen munkaviszonya, rendelkezik-e tb-vel automatikusan, amíg az egyetem hallgatója?