Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Nem maradnak sokáig az ukrán vendégmunkások

Problémákat okoz az ukrán vendégmunkások hazai foglalkoztatása. Egy részük ugyanis a Magyarországon kiállított munkavállalói engedéllyel azonnal továbbáll az Európai Unió más tagállamaiba. Az is feszültséget okoz, hogy ugyanannyit keresnek mint a hazai munkások, de a szállásuk ingyenes - írja a Magyar Idők.

images

images

A kormány első lépcsőben lerövidítette a munkavállalási engedélyek kiadásának hatósági ügyintézését tavaly, ezt követően júliustól bizonyos szakmáknál el is törölte az engedélykötelezettséget - mondta a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség (VSZSZ) alelnöke.

A szakszervezet szerint legalább tízezer ukrán vendégmunkás dolgozik hazánkban, az építőiparban, a raktározásban. "Nem zökkenőmentes a külföldi munkavállalók integrálása. Több olyan eset is előfordult az elmúlt időszakban, hogy az engedély kiállítását, majd a munka felvételét követően az ideérkezett munkavállalók továbbmentek valamelyik nyugat-európai országba. Ez a lehetőség törvényes, ugyanis az itthon kiállított engedély az egész unió területére érvényes, a lelépett munkavállalók száma meghaladhatja a több ezer főt" - nyilatkozta a VSZSZ alelnöke a lapnak.

Az is sokszor előfordul, hogy nincs rendben a dolgozók papírja a szakmájukról, emiatt nehéz őket a szakmájukban foglalkoztatni.

Sok helyen könnyen beilleszkednek az ukrán munkások, de több helyen elégedetlenséget váltott ki, hogy ugyanannyit keresnek, mint a hazai munkások, de szállást ingyen kapnak. Ezeknek a különbségeknek a megszüntetésére a VSZSZ már több esetben ajánlott megállapodást, szerződést a munkaadókkal.

Arról korábban itt számoltunk be, hogy milyen hiányszakmákban szeretné a kormány elhelyezni az ukrán és szerb munkásokat.

Magyar Idők
Follow hrportal_hu on Twitter