Megjelent: 9 éve

Nincsenek rossz jelöltek, csak meg nem értett pozíció

Azoknak a HR-eseknek, akik munkájuk során gyakran keresnek mérnököket, informatikusokat, pénzügyi szakembereket, vagy bármilyen területen speciális tulajdonságokkal bíró munkatársakat, pontosan tudják, hogy nem kis fába vágják a fejszéjüket. Sokan úgy érzik, már a fejvadászok sem tudnak kellő segítséget nyújtani.

images

Kimerültek a fejvadász jelöltforrások?

A fenti három terület az, amelyről az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy a piac felvevőképessége sokkal nagyobb, mint a jó szakemberek száma. Saját erőforrásokból megtalálni ezeket a szakembereket nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen lenne. A legtöbb HR osztály ezt felismerve fejvadászok segítségét is igénybe veszi, de nagyon sokan azt mondják, lassan már hitüket vesztik a profik támogatásában is.

Sokan tapasztalják azt, hogy az új munkatárssal szemben támasztott elvárások csak a töredéknek tesz eleget az új jelölt, akit a fejvadászok találtak a pozícióra.

Vannak cégek, akiknél emiatt a toborzási folyamat hónapokig elhúzódik, a sokadik leküldött jelölt sem felel meg az elképzeléseknek. Ilyenkor vagy kompromisszumos megoldás születik, vagy folytatódik a hónapokon át húzódó procedúra, összetűzés a fejvadászokkal, szerződésbontás stb.
A megbízott toborzók a legtöbb esetben irreálisan magas, vagy sok elvárásról beszélnek.

A Beck and Partners Kft. toborzóinak is ismerős a jelenség, ami a nehezen felkutatható jelölteket illeti. Tapasztalatik alapján is a mérnöki, informatikus, és pénzügyi pozíciók azok, amelyek a legnagyobb feladatot jelentik. Azonban szerintük nincs olyan, hogy egy adott jellemrajznak ne legyen maximálisan eleget tevő jelölt. Inkább arról van csak szó, hogy a fejvadászok nem értik meg kellőképp, mire vágyik a megrendelő.

Nincs olyan, hogy nincs jó jelölt

"Tudjuk, hogy vannak olyan munkaterületek, amikre nem egyszerű megtalálni a megfelelő munkatársakat, viszont azt gondoljuk, nincs olyan, hogy egy pozícióra ne lenne meg az alkalmas munkatárs. Ahol a toborzási folyamat gyakran elcsúszik és rossz eredményeket okoz, az rögtön az első lépés, azaz amikor a megbízó és megbízott kapcsolatba kerülnek egymással: a pozíció átvétele."

A Beck and Partners Kft munkatársa elmondta, hogy úgy gondolják, ha a fejvadász kellőképp ismeri a céget és a pozíciót amire a jelöltet fel kell kutatnia, nem fordulhat elő az, hogy rossz embert talál, vagy egyáltalán nem tud jelölteket felsorakoztatni. Náluk különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy először a megbízó céget ismerjék meg behatóan, majd a konkrét pozíciót is. Így maximálisan tudják, hogy milyen szakembert kell felkutatniuk.

Tökéletes, de nem tudnék vele együtt dolgozni

A szakmai tudás és múlt csak 50 százalékát teszi ki az ideális jelöltnek, a másik 50 százalékot a személyiségékjegyek jelentik. A HR-esek szerint ez a másik nagy buktató. Hiába jó egy jelölt szakmailag, ha a személyisége nem illeszkedik a cégbe, vagy természete nem megfelelő az adott munkakörhöz. Ha azonban a fejvadász cég megfelelően megismeri a megbízóját, ez sem fordulhat elő.

A Beck and Partners Kft. fejvadászai elmondták, többször előfordult már, hogy hiába volt alkalmas egy pályázó minden szakmai szempontból, tudták, hogy személyiségéből adódóan nem tudna jól együtt dolgozni a leendő munkatársával, felettesével, ezért nem küldték le a megbízónak, tovább kerestek.

Nem kell a kompromisszum

Sok HR-es adta be a derekát a fejvadászok unszonálásának, s adott alább az elvárásaiból, mert azt a visszajelzést kapta, hogy lehetetlent keres. A tapasztalatok alapján azonban nem éri meg ilyen kompromisszumot kötni.

Külső segítség nélkül nem érdemes, és szinte lehetetlen is bonyolult, közép-, és felső-vezetői pozíciókat betöltetni, de meg kell válogatni azt, hogy kivel dolgozunk együtt. A fejvadászat bizalmas viszonyt kell hogy jelentsen a megbízó és a megbízott között. Azok a cégek, akik személyes találkozó, sok kérdés, és szoros kapcsolattartás nélkül próbálnak betölteni egy pozíciót, biztosan komolytalanok. Megéri több céget kipróbálni, és a tapasztalatok alapján választani.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan alakítja át az MI a toborzók munkáját? Ezzel vár az idei recruiTECH

“A csapból is a mesterséges intelligencia folyik az üzleti közbeszédben. Mi az általánosságok szintjéről lehozzuk ezt a toborzók napi munkájába,... Teljes cikk

Öt kérdés és válasz a külföldi vendégmunkásokról

Miért jönnek? Miért nem magyarokat alkalmaznak a cégek? Leverik a béreket? Az utóbbi hónapok forró kérdése lett a magyar közéletben a külföldi... Teljes cikk

Veszély vagy potenciál a túlképzett pályázó? Így látja a fejvadász

Sok jelölt panaszkodik arról, hogy bár ő szívesen kötne kompromisszumot az elhelyezkedése érdekében, de pályázata süket fülekre talál, ha... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár