Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 12 éve

NLP: tanulni a legjobbaktól

A tudományosnak ható elnevezés nem véletlen, hiszen két tudós, Richard Bandler programozó matematikus és John Grinder nyelvész professzor találta ki az 1970-es években, amikor olyan emberek viselkedését tanulmányozták, akik kiváló eredményt értek el a szakterületükön. A kutatás során először közös mintákat kerestek az alanyokban (vajon mitől zsenik a zsenik?), majd elemeire szedték őket, hogy aztán újra felépítve egy tanítható rendszert hozhassanak létre.

A modellezés néven illetett technika az élet bármely problémájára megoldást kínál, legyen az munkahelyi gond, iskolai nehézség (pl. nyelvtanulás) vagy magánéleti kisiklás. Elvégre a tevékenységekbe fektetett energiáinkat minden esetben a hozzáállásunk, illetve viselkedésünk határozza meg, márpedig az programozható, köszönhetően annak, hogy a külső ingerekre adott válaszokat az idegrendszerben tároljuk. Előfeltevéseink, gátlásaink, fóbiáink tehát mind ennek működésétől függnek, így ha változtatni szeretnénk rajtuk, egyszerűen más (kellemesebb) ingerhez kell kötnünk a rettegett tevékenységet.

Mivel az ember alapvetően társas lény, sikereink - akár a munkát, akár a magánéletet nézzük - nagyrészt az embertársainkkal való viselkedésen múlik. Az NLP segítségével megtanulhatjuk, hogy miként hangolódjunk rá a másikra egy szempillantás alatt - magyarázta Mészáros Edina, az NLP Intézet trénere. Na nem kell világmegváltó technikákra gondolni, olyan módszerek ezek, amiket baráti körben amúgy is alkalmaz az ember, csak éppen tudattalanul. Például nem véletlen, hogy az egymást nagyon jól ismerők ugyanolyan ritmusban tudnak sétálni egymás mellett, vagy hogy gesztusaik szinte óraműpontossággal idomulnak egymáshoz. "Az NLP nyelvében ezt tükrözésnek hívjuk, amit akár idegen emberekkel is könnyen eljátszhatunk. Ha ugyanis kellően ügyesen (nem átlátszóan) tükrözzük a másik testtartását, lélegzését, esetleg szemmozgását, mosolyát vagy hangulatát, akkor sokkal nagyobb eséllyel tudunk rokonszenvet kelteni benne." - magyarázta a Society-of-NLPŽ Master Practitionere.

Természetesen minden személyiségtípusra és érzelmi állapotra másként kell reagálni, ezt azonban szakavatott NLP tanárok segítségével be lehet gyakorolni egy 9 napos tréning során is. Különösen, hogy mivel a technika az embertől alapvetően nem idegen, folyamatosan "AHA-élmény" éri a résztvevőket, így már csak az a dolgunk, hogy készségszinten beépítsük azokat - részletezi Mészáros Edina.

Hasonló a hasonlóhoz

Ugyanígy akár a partner szavain is csünghetünk, a közös nyelvhasználat ugyanis olyannyira összehozza az embereket, mintha ténylegesen megvalósulna a lelki együttállás. Ehhez nyelvi minták egész sorát gyakorolhatjuk be az NLP képzés keretében, amire szükség is van, hiszen nem lehet csak úgy kontár módon dobálózni a szavakkal. Az NLP részletesen megadja a másikra való rákapcsolódás menetét (figyelve a hangsúlyra, hangerőre, a szavak érzelmi töltetére), miközben felhívja a figyelmet a laikus megközelítések hibájára. "Egy ideges ügyfél kezelésénél például nem az vezet eredményre, ha nyugodt hangon próbáljuk megoldani a problémáját, sokkal többet ér a partner hangulatának átvétele a beszélgetés elején, hogy érezze a kliens, mennyire megértjük sanyarú sorsát; csak eztán következhet a nyugodt ügyintézés. Előbb követünk, aztán vezetünk" - idézi az NLP mottóját Mészáros Edina.

Az NLP ereje

Az NLP képzést elmagyarázni nem egyszerű, aki meg szeretne bizonyosodni a hatékonyságáról, jobb, ha megnézi Richard Bandler egyik tanítványának, Matt Hudsonnak a videóit SimpleNLP.com-on. Az egyiken például egy dühkezelési problémákkal küzdőn segít, pár perces ráhatás segítségével, míg a másikon a tériszonytól való rettegést szünteti meg. Sőt egy vicces videó) keretében arra is rámutat, hogy a dohányzás - mint minden szokás - mennyire a fejünkben dől el: a terápia eredményeképpen két meglett üzletember is cumival a szájában megy ki az utcára cigizni.

Való igaz, mindez egyfajta manipulációs technikát sejtet, ám Mészáros Edina szerint az NLP egyáltalán nem az emberek átverését szolgálja, inkább biztosítja mindenki számára, hogy a vele kapcsolatban lévőkkel olyan együttműködést tudjon elérni, amellyel mindkét fél a legtöbbet nyerheti. "Az NLP csak annyiban manipuláció, hogy saját magunkat változtatjuk egy számunkra pozitívabb kimenetel irányába." - összegzi a tréner. Megszabadulhatunk félelmeinktől (pl. lámpaláz), fóbiáinktól (tériszony), sőt akár egy új tulajdonságot is magunkévá tehetünk (kezdeményezőkészség). Megtanítja tovább az ún. rögzítés technikáját, amely során az ember bármikor előidézhet magában egy előzőleg rögzített lelkiállapotot, attól függően, hogy például határozott fellépésre (tárgyalás esetén) vagy kedveskedő hangnemre (ügyfél kezelésekor) van szüksége.

Minden szinten szinte minden

Mint látható, az NLP ereje az üzleti életben sem lebecsülendő, nyilván nem véletlen, hogy különböző szegmensű cégek nagy érdeklődést mutatnak az NLP iránt. "Természetesen nemcsak a munkaköri készségeket fejlesztő tréningek okán keresnek meg minket (motivációs, prezentációs, minőségtudatosságot fejlesztő tréning), igény van a személyes erőforrásokat fejlesztő képzésekre is, úgymint konfliktuskezelés, túlélés, médiakommunikáció, idő- és életvezetési tréning" - részletezte az NLP Intézet tanácsadója. Mivel az NLP csaknem minden problémára kínál megoldást, ezért szinte minden területről érkeznek hozzánk ügyfelek: volt már nálunk az Audi, okítottuk a Ferihegy Airport, illetve az MTV dolgozóit, de a biztosító társaságok is meglehetősen kedvelik a tréningünket. Különösen olyanok körében népszerű a szolgáltatás, akiknek nagy befolyással kell bírniuk munkájuk során (vezetők, HR-esek, tanárok, coachok), de persze azok számára is ajánlható, akik valamilyen téren szeretnék még fejleszteni magukat - taglalta Mészáros Edina.

Paraszt Imre, HR Portal
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen az ideális projektvezető?

Ahogyan az informatikai fejlesztő, úgy a projektvezető is hiánycikk a munkaerőpiacon. Szűcs László több éves tapasztalattal a háta mögött blogot... Teljes cikk

Eltűnnek a szatyorban átadott számlák, digitalizálódik a könyvelő szakma

A hazai könyvelők munkaidejük akár háromnegyedét is adatrögzítéssel töltik - derült ki a Számlázz.hu könyvelők körében készített friss,... Teljes cikk

Biztos jövőt jelent a mérnöki szakma

A megkérdezettek 63 százaléka már kisgyermekkorában eldöntötte, hogy mérnök szeretne lenni, derül ki a CLAAS Hungária Kft. által készített... Teljes cikk