Megjelent: 12 hónapja

Ki is az a szervezeti ombuds?

Egy szervezet egészsége szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan kezelik a konfliktusokat, esetleges félreértéseket. A hatékony konfliktuskezelés, hitelesség növeli az elkötelezettséget, segíti a megtartást. Mindezt támogathatja a szervezeti ombuds jelenléte. Erről szól majd a Tréning Kerekasztal Konferencián a Concordia előadása.

Ki is az a szervezeti ombuds?

A szervezeti ombuds megkönnyíti a szervezet tagjai által megfogalmazott aggodalmak rendszerszerű és méltányos kezelését, elősegítve ezzel a vállalatot teljes potenciálja elérésében. A munkavállalók részére – egy megbízható és könnyen elérhető első lépésként – nyújt támogatást a félreértések, panaszok, konfliktusok megoldásában, és a tisztességtelen bánásmód elkerülésében. A szervezetre jellemző trendeket és konfliktusokat szisztematikusan tárja fel, ezáltal pontosan ki tudja szűrni a felmerülő káros hatású, ismétlődő folyamatokat, amelyek alááshatják a szervezet küldetését. 

Mik a szervezeti ombuds program működési keretei? 

A szervezeti ombuds működési kereteinek felépítéséhez a szervezetnek el kell döntenie, hogy külsős vagy belsős ombuds személyt alkalmaz, és hogy milyen jellegű jelenlétet igényel. Külsős ombuds személyek felé a munkavállalók bizalma általában erősebb, mert ebben az esetben függetlensége egyértelmű, a vezetőség bizalma viszont a nagyobb távolság miatt gyengébb lehet. Belsős ombuds személy alkalmazásával ez megfordulhat, ebben az esetben a munkavállalók bizalmát a szervezeti kultúra ismerete, valamint az ombuds személy hitelessége növelheti. 

Felmérések szerint a szervezetben dolgozók 2–5%-a fordul ombuds személyhez. Ez jó alap lehet ahhoz, hogy egy szervezet be tudja határolni, hogy az ombuds személy támogatására teljes-, vagy részmunkaidőben van-e szüksége, illetve, hogy igénylik-e a személyes jelenlétét, vagy elegendő, ha online formában elérhető.

A Tréning Kerekasztal konferencia programja és jelentkezés a konferenciára ITT.  

Van valamilyen számszerűsíthető/mérhető eredmény? 

A szervezet és az ombuds iroda megegyezésén múlik, hogy a beérkező esetekről milyen gyakran, módon vagy egyáltalán készül-e riport, ahol számszerűsít(het)ik az eredményeket. Ismerek olyan multivállalatot, ahol a vezetőség semmilyen riportot, mérhető eredményt nem kér számon a 6 fős ombuds irodán, mert a vezetőségnek az a fontos, hogy az ombuds milyen pozitív hatást ér el a szervezetben, amit nem minden esetben lehet számszerűsíteni.

Számomra sem föltétlenül a számok jelzik legjobban a munkám minőségét, eredményét, hanem az, amikor egy munkavállaló megköszöni, hogy segítettem megoldani egy problémáját, amikor a menedzsment megköszöni a munkámat. Vagy éppen az, amikor megakadályozunk egy felmondást, egy sztrájkot, amelyenek súlyos költségei lettek volna egyébként, azonban a munkánknak köszönhetően ezt sikerült elkerülnünk. 

Mosonyi Diána

Concordia

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook