kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 11 hónapja

A nárcisztikus vezető

Nem barátokra és kollégákra van szüksége, hanem rajongókra és csodálókra. Imádja önmagát, állandó figyelemre és elismerést vágyik. Sok esetben manipulálja a vele dolgozókat céljai elérése érdekében. Valószínűleg sokan dolgoztak már ilyen vezető mellett. Mihez kezdhetünk egy nárcisztikus menedzserrel?

nárcisztikus vezető, manipuláció-
images

Ha belépünk egy ilyen vezető szobájába, megesik, hogy kitüntető oklevelek feszítenek a falon, kupák az asztalon. A kapott névjegykártyán pedig sorakoznak a név előtti titulusok. E sorok írója egy ilyennek tartott vezető asztala felett egy róla készített olajfestményt is látott. Az ilyen vezető mutatni akarja, ki is ő. Imádja magát, nagy az egója, mindenhez jobban ért mint mások. 

Nem igaz az a gyakran felbukkanó tulajdonságjegy, hogy empátiahiányban szenvednek. Csak éppen nem emocionális, hanem kognitív az empátiájuk. Ez azt jelenti, hogy a vezető képes tudatosítani magában a másik helyzetét, érzéseit, gondolatait, fel tudja venni a másik fél nézőpontját, megérteni hogyan gondolkodik a helyzetről. Ezzel pedig már el tud kezdeni manipulálni. Egy példa: egy négyszemközti beszélgetésen a vezető elhinti a kollégának, hogy egy másik kollégája a pozíciójára tör, de ő mögötte áll. Ezzel nyomást helyez rá és munkatársát ugyanaz a paranoid félelem vezeti majd, mint őt. Így mindenki nagyon hűséges lesz a vezetőhöz és figyel arra, hogy a konkurenciának érzett munkatársakat távol tartsa vagy elgáncsolja. A csapatban elhatalmasodik a gyanakvás, a mobbing. Míg egymás ellen küzdenek a tagok, a vezető kompetenciáit senki sem kérdőjelezi meg, nincs meg a trónról való letaszítás veszélye.  

A nárcisztikus vezető nehezen tolerálja a kritikát vagy az ellenvéleményeket. Hajlamos a diktatórikus vezetési stílusra, és irányítani szeretné az embereket körülötte. Gyakran nem hajlandó elfogadni mások véleményét vagy bevonni őket a döntéshozatali folyamatokba.

A nárcisztikus vezetőnek rendkívül fontos az elismerés és a csillogás. Szeret a középpontban lenni, és folyamatosan keresi a figyelmet és a dicséretet másoktól.

Persze vegytiszta formában ritkán fordul elő a nárcisztikus vezető. Inkább gyengébb árnyalatokban illetve sok esetben néhány tulajdonság alapján ráaggatjuk a jelzőt. Pedig önmagunk szeretete, az önmagunkba vetett erős hit, a határozottság, a karizma nem tesz egy vezetőt nárcisztikussá. Sőt, a sikerhez nyerő tulajdonságok lehetnek.  

Hogyan kezeljük a nárcisztikus vezetőt?

A nárcisztikus vezetők könnyen megkeseríthetik a munkavállalók életét. Főleg azokét, akiknek van véleménye, szeretik kimondani, racionális alapon érvelnek és megoldásfókuszú a gondolkodásuk. Sajnos, sok munkahelyen előfordul, hogy “ha hozza a számokat”, akkor helyén maradhat ez a vezetőtípus. Szerencsére azért nem mindenhol: részben a munkaerőhiány, a tehetségekért folyó harc kikényszeríti a piaci versenynek leginkább kitett szervezetekben, hogy ez a vezetőtípus visszaszoruljon. Főként ha ez magas fluktuációval is párosul.

Dicsérjük a vezetőt: Hatékony eszköz és az esetek nagy részében ez a munkavállaló kisebb eséllyel lesz célpontja a nárcisztikus vezetőnek. Kritikát csak szépen csomagolva és soha ne a csapat előtt: Ha bíráljuk a vezetőt, akkor próbáljuk meg dicsérettel fűszerezve megtenni. Ha a vezetőt a csapat előtt szembesítjük hibájával, gyengeségével, azt megszenvedhetjük. Így inkább négyszemközt.  

Tartsuk meg önbecsülésünket: Az elsődleges fontosságú, hogy tartsuk meg az önbecsülésünket. Ne veszítsük el saját értékeinket és identitásunkat azzal, hogy mások elvárásainak szolgai módon megfelelünk. Lehet, hogy könnyebb út rövid távon mindenre igent mondani, ám ennek hosszabb távon negatív pszichés hatásai lehetnek.

Vegyünk vissza az egónkból. Ha nem tartjuk súlyosnak a helyzetet és összességében elégedettek vagyunk munkánkkal, a kollégákkal, a fizetéssel, akkor érdemes idomulni a helyzethez. Ne menjünk bele felesleges vitákba.

Legyen az ő ötlete. Ha új ötletünk, változtatási javaslatunk van egy projektben vagy az üzletvitelben, akkor azt úgy fogalmazzuk meg, hogy azt a vezető a saját ötleteként prezentálhassa. Neki különösen fontos, hogy élére álljon egy sikert ígérő, innovatív kezdeményezésnek.

Álljunk ki magunkért: Fejezzük ki véleményünket, ha úgy érezzük, hogy a nárcisztikus vezető viselkedése vagy döntései ártanak nekünk vagy a csapatunknak. Beszéljünk azonban tisztelettel, tényszerűen, ne ragadjanak el az érzelmek.

Álljunk ki közösen: A csapaton belüli jó kommunikáció hatékony ellenszer lehet. Keressük azokat a kollégákat, akik hasonló helyzetben vannak, és akikkel segíthetjük egymást vagy kideríthetjük a vezető manipulációit. A leghatékonyabb a közös fellépés, amikor egy komplett munkahelyi csapat beadja a felmondását. Erre azért ritkán kerül sor, mert a csapat egy része általában nem meri vállalni a munkahely elvesztésével járó kockázatot, bizonytalanságot.  

Forduljunk szakértőkhöz: Ha a helyzet lelkileg elviselhetetlenné válik vagy a nárcisztikus vezető viselkedése átlépi a jogszerűség határait, fontos, hogy konzultáljunk HR-szakemberekkel vagy más szakértőkkel. Ha van “etikai forródrót” (ez a sok cégnél hamarosan kötelezővé váló panaszbejelentő rendszer), akkor ott is jelenthetjük a visszásságot.

Nyitókép: JESHOOTS.COM on Unsplash

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk