Megjelent: 15 éve

Női karrierépítés

Összefoglaló a Magyar Nők Szövetségének konferenciájáról, amelyen üzletasszonyok, politikusok beszéltek az érvényesülésről.

A nők lehetőségei a munkában és a karrierépítésben címmel tartott konferenciát a Magyar Nők Szövetsége. A hatvan női civil szervezet munkáját összefogó több mint tízezer tagot számláló szerveződés rendezvényén a női foglalkoztatás, a karrierépítés, a család-munka összehangolása szerepelt a középpontban.

Nem a nők miatt vagyunk lemaradva foglalkoztatásban

A nők munkaerő-piaci helyzetéről Garzó Lilla, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium államtitkára tartott áttekintés. Elmondta, foglalkoztatásban nem a nők, hanem a férfiak miatt vagyunk lemaradva az EU korábbi 15 tagországától. Míg az aktív korú férfiak 63,5 százaléka van jelen a munkaerőpiacon az EU 72,5 százalékával szemben, addig a nőknél kisebb a lemaradás: nálunk 50,9 százalékos, a nyugat-európai országokban pedig 56 százalékos a foglalkoztatás.

Ahogy gond van: fiatal belépők, 50 év feletti munkanélküliek

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének problémák. A nőknél a fiatal és az idősebb kor jelent gondot az álláspiacon. Sokan későn - 25-30 éves koruk között - próbálnak meg belépni a munkaerőpiacra, és sok elutasításba ütköznek. A szülések miatti megszakítás szintén nem kedvez a visszajövetelnek a gyorsan változó munkaerő-piaci környezetben, ahol a tudást folyamatosan meg kell újítani. A másik veszélyeztetett csoportot az állásukat vesztő 50 év felettiek alkotják, akik nem találnak újabb munkát. A nők sok esetben rákényszerülnek a karrierépítésre, ugyanis a változó családmodell következtében egyre többen nevelik egyedül gyermeküket.

Több gyermek születik, ahol sok nő dolgozik

A magas női foglalkoztatás növekvő születésszámmal párosul Skandináviában. Emellett Nyugat-Európa néhány országában a gyermekes nők foglalkoztatásának elterjedt eszköze a részmunkaidő. Magyarországon e forma nagyon ritka, melynek egyik oka a cégek idegenkedésében és az alacsony keresettel magyarázható. Jól állunk viszont a nemek közötti keresetkülönbségek tekintetésben, ugyanis a nők és férfiak munkabére közötti különbség Magyarországon kisebb mint Nyugat-Európában.

Dóra titka: társ, szerencse, bátorság, szervezés

A konferencián egy női karriert is megismerhettek a résztvevők Prokopp Dóra, a Filmmúzeum televíziócsatorna vezetőjének és egyben négygyermekes családanyának sikerült a családi élet és a munka közti összhangot megtalálni. Elismerte, férje ugyanúgy részese sikereinek, a vele közösen vitt vállalkozás vezetőjeként könnyebb helyzetben van. Például bármikor beviheti gyermekeit a munkahelyre. Alkalmazottként valószínűleg választania kellett volna karrier és család között, és ő az utóbbit választotta volna.

A siker szerinte egy jó társon, a szerencsén, a bátorságon és a jó szervezőkészségen múlik. "Jó időben jó helyen kell lenni. Ha újdonság, új kihívás adódik, meg kell lépni. Teher alatt nő a pálma" - vallja. Strapás az élete, nem tartja magát tökéletesnek, de elégedett és szereti azt a világot, amit megteremtett maga körül.

Női karrierépítés okai: bizalmatlanság és kényszer

A konferenciát egy kerekasztal-beszélgetés zárta, melyben Jakupcsek Gabriella műsorvezető moderálásával a férfi résztvevők (Málnay B. Levente, Müller Péter, Schiffer Miklós) a férfiak és a nők társadalmi szerepéről, magatartásáról, azok változásáról beszéltek. A vita egyik fejezetét a nők karrierépítése képezte. "Miért akarnak a nők a karriert építeni?" - tette fel a kérdést Schiffer Miklós divattervező.

A válaszok között szerepelt, mert nem bíznak férfi partnerükben, vagy mert az élet rákényszeríti őket, mivel egyedül nevelik gyermeküket. A résztvevők egyetértettek abban, a nőkön nagyobb a nyomás a társadalom részéről, hogy szerepet vállaljanak a munkában is. Másrészt több impulzus éri őket a külvilágból. Különböző csatornákból látják, miből maradnak ki, ha nincs önálló jövedelmük vagy ha otthon maradnak. A rendezvényen a női civil szervezetek képviselői vettek részt, a tanácskozás egyéni tanácsadással zárult.

Külön írásban foglalkozunk a konferencián résztvevő három női politikus (Dávid Ibolya, Gy. Németh Erzsébet és Pelczné Gáll Ildikó) kerekasztal-beszélgetésével
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 140 ezer munkahely megtartását vállalták eddig a cégek

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták -... Teljes cikk

Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek