Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Nyelvtudás nélkül is pályáznak nyelvtudást igénylő pozíciókra

images

„A magyarok nem tudnak angolul.”- halljuk és tapasztaljuk lépten-nyomon. Néhány évvel ezelőtt bejárta az internetet egy térkép, amely a magyarok nyelvtudását demonstrálja 2012-es felmérési adatok szerint. A térkép az Európai Unió tagállamainak angol nyelvtudását mutatja a lakosság százalékos arányában. Magyarország a maga 20 százalékával az utolsó helyen kullog, de nem sokkal vannak lemaradva pl. a spanyolok és a bolgárok sem.

Hogy ezek az adatok mennyire valósak, nem tudni, hisz egy 2013-as kutatás egyből rácáfol a fentiekre. Az 54 országot érintő felmérésben Magyarország a 8. helyen végzett, a legfrissebb, 2014-es adatok szerint 63 résztvevő ország közül pedig a 17. vagyunk a világranglistán angoltudás szempontjából, ezzel többek között Svájcot, Franciaországot és Olaszországot előzzük meg.

A londoni központú Education First nemzetközi nyelviskola adatai szerintnem végeztünk túl rossz helyen, ám az európai országok versenyében nem vagyunk a legjobbak között, sőt, a középmezőny végén kullogunk.
Országunkban az angolul beszélők legnagyobb százalékban a karrierjük közepén lévő felnőttek közül kerülnek ki, ami arra utal, hogy a munkánkban igencsak sokat kell használjuk a nyelvtudásunkat. A felmérés azt is megmutatja, hogy a nők szinte minden országban jobban tudnak angolul, mint a férfiak.

Az angol nyelvtudásra irányuló felmérések mindig nehezek, nem csak világszinten, hanem a HR-eseknek számára is. Hisz ha valakit megkérdezünk arról, beszél-e angolul, nem biztos, hogy reálisan válaszolnak.

A HR-esek munkájának egyik legnagyobb elnyújtója épp ez, a jelölteknek a nyelvtudásukra irányuló nem túl őszinte válaszadása. Fejvadászok tapasztalata szerint nagyon sok idő megy el arra, hogy feltérképezzék egy-egy jelölt valós tudását.

Sokan a hirdetési kritériumokkal nem törődve bejelentkeznek egy-egy állásra, ami aktív közép vagy akár magasabb szintű nyelvtudást igényelnek, annak ellenére, hogy egyáltalán nem beszélik jól a nyelvet.
Az első körös telefonos interjú során jelentős százalékuk esik el a pozíciótól, pedig a szakmai tudásuk megkérdőjelezhetetlen.

A Beck and Partners Kft. munkatársainak munkájában is meghatározó volt az angol nyelvtudás feltérképezését jelentő időigényes folyamat. Ezért olyan megoldást kerestek, amivel gyorsan pontot lehet tenni a bizonytalanságok végére. Már 4 éves dolgoznak a HR Felhő rendszerével, amit kifejezetten azért fejlesztettek ki, hogy a munkafolyamataikat gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék.

A rendszer egyik leghasznosabb funkcióját azok a beépített tesztek jelentik, amiket az egy-egy pozíciót megpályázók automatikusan megkapnak, és a továbblépéshez ki kell töltsenek.

A tesztek bármire vonatkozhatnak, az egyik leggyakrabban használt és leginkább kedvelt az angol nyelvű időkorlátos teszt. Egy pozícióra adott esetben közel 100-an is bejelentkeznek, ezért a fejvadászok dolgát jelentősen megkönnyíti, hogy ha azt az adott projektnél beállítják, a pályázók a bejelentkezéskor azonnal e-mail választ kapnak a rendszertől, amiben az kéri őket a teszt kitöltésére. Ezután a rendszer értékeli eredményüket, és a százalékok szerint rangsorolja jelölteket. Így a munkatársaknak elég csak a 100 százalékot elért pályázók anyagaival foglalkozni. Ezzel igen jelentős munkaórák spórolhatóak meg, és mindez egy automatizált folyamatnak köszönhető.

Természetesen a tesztek minden nyelven elérhetőek, de nem csak a nyelvtudás az, amit vizsgálni lehet velük. Bármilyen kitöltendő kérdéssorral szortírozhatók a pályázók, ami egy adott projektnél meghatározó.

Az angoltudás az új generáció egyetemről való kikerülésével, és a munkahelyek egyre inkább nemzetközivé válásával remélhetőleg jó irányba fog változni, és néhány év múlva már nem kell gyanakvással nézni az önéletrajzokat.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az álláskeresők a korrekt bruttó vagy nettó bér megjelölését hiányolják leginkább az álláshirdetésekből

Egy internetes felmérést készített a Szárnyas Fejvadász nevű közösségi állás és munkaközvetítő oldal, amelyből kiderült, mi az, ami legjobban... Teljes cikk

Már keresik az embereket a BMW-hez

Egyelőre irodai vezetői munkaköröket hirdettek meg a debreceni BMW-hez, de rövidesen más területekről is keresnek kollégákat - írja a Világgazdaság. Teljes cikk

Nem kritizálni, hanem megbecsülni kellene a harmincasokat

Az Y generáció tagjai több, mint 20 éve aktív résztvevői a munkaerőpiacnak, legfiatalabb tagjaik is már legalább hat éve dolgoznak - írja a 24.hu.... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár