Megjelent: 6 éve

Önnek is szüksége lehet idegen nyelvi coachingra?

Ma már mindenki tudja jól, hogy a magas szintű nyelvtudás a mindennapokban elengedhetetlen, gyakran az alkalmazás feltétele. Ugyanakkor az idegen nyelv munkahelyi használata gyakran komoly kihívások elé állíthatja az embert, akár közép-, akár felsővezetői munkakört tölt be. Gondoljunk csak az idegen nyelven folytatott üzleti tárgyalásokra, cégbemutatókra, beszámolókra, prezentációkra, vagy akár a kötetlenebb üzleti kapcsolatfelvétel és kapcsolatépítés alkalmaira, az együttműködés és a szerződéskötések előkészítő megbeszéléseire, vagy a mindezeket megelőző és követő hivatalos dokumentáció elő- és elkészítésére.

Bárki könnyen beláthatja, hogy az ilyen feladatok idegen nyelven történő ellátása nemcsak azért lehet kihívás, mert magas szintű nyelvtudást igényel, hanem azért is, mert ennek megszerzése nem feltétlenül része a szakképzésnek - sem az egyetemi/főiskolai környezetben, sem pedig a szakirányú továbbképzéseken. És főleg nem volt az 10-20 évvel ezelőtt, amikor a ma középkorú munkavállalók, a mai közép- és felsővezetők szerezték meg diplomájukat. Van tehát esélye annak, hogy a munkavállaló nem tudja elsajátítani az adott pozícióban, munkaköri helyzetben, illetve környezetben szükséges idegen nyelvi készségeket munkába állása, vagy az új kihívást jelentő feladat elvállalása előtt.

Ekkor lehet szükség egy tapasztalt, felkészült nyelvi coach segítségére. De mi is az a nyelvi coaching? Mitől más egy nyelvi coach, mint egy magán nyelvtanár?

Az idegen nyelvi coaching a szolgáltatást igénybe vevő ügyfél konkrét, általában rövid távú idegen nyelvi céljának elérését támogató egyéni, partnerségi viszonyban megvalósuló, célirányos, „testre szabott” idegen nyelvi fejlesztés, egy jellemzően néhány alkalomból álló üléssorozatban.
A szolgáltatást igénybe vevő ügyfél általában a vállalati, üzleti, netán diplomáciai szférában dolgozik és munkájában rendszeresen használ valamilyen idegen nyelvet, hazánkban legtöbbször az angol, német, francia, olasz nyelvek valamelyikét. Nyelvtudása legalább középszintű (az Európai Keretrendszer szerint B2 szintű), vagy annál erősebb. Sok esetben – első sorban a multinacionális cégek munkatársainak esetében – az adott idegen nyelv az ügyfél számára munkanyelv, azaz kollégáival mind írásban, mind szóban magas szinten kommunikál.

De mit is takar a magas szintű nyelvtudás? Erre a kérdésre általában a legtöbben a gazdag szókincset és a precíz nyelvtani ismereteket említik meg elsőként. De vajon ez elegendő-e? Az élet azt mutatja, hogy nem, hiszen az adott idegen nyelven tudni kell „viselkedni”, vagyis természetesen, adekvát és releváns módon reagálni minden helyzetben. Mindez azt jelenti, hogy a célnyelvhez tartozó kultúra, a társas érintkezés szabályai, az üzleti vagy vállalati protokoll és hasonlók ismerete is szükséges a hatékony idegen nyelvű kommunikációhoz.

De hol, mikor és hogyan szerezhet valaki jártasságot mindezeken a területeken – különösen akkor, ha szorít a határidő, azaz küszöbön egy prezentáció, üzleti tárgyalás vagy konferencia-szekció levezető elnöki teendőinek ellátása? Ilyen kihívások előtt válik általában nyilvánvalóvá, hogy a feladat megoldásához nemcsak sokrétű, magas szintű és gyakran szaknyelvi tudásra van szükség, hanem magabiztosságra és az ügyfélnek önmagába vetett hitére is. Kiderülhet tehát, hogy a nehézséget nem csupán valamilyen idegen nyelvi felkészültségbeli hiányosság okozza, hanem valamilyen (általánosabb, esetleg mélyebben rejlő) „emberi” elakadás, mint például az, hogy az ügyfél nem szívesen beszél vagy tart előadást közönség előtt, vagy nem hisz saját meggyőző erejében. Így viszont esetlennek, bizonytalannak mutathatja magát és vállalatát külföldi partnere előtt, ami üzlet-, piaci pozíció-, vagy akár hírnévvesztéshez is vezethet, ez pedig – nem kérdés – nem célja senkinek.

Ilyen esetben jelenthet megoldást idegen nyelvi coach-hoz fordulni. Az idegen nyelvi coach olyan coachképesítéssel rendelkező szakember, aki nyelvtanári végzettséggel és sokoldalú (általában több éves) tanítási gyakorlattal is bír, tájékozott a célnyelvi kultúrában, tárgyalás- és prezentációtechnikában. Az idegen nyelvi coach a coachingfolyamat első szakaszában feltárja az ügyfél igényeit, idegen nyelvi célját (és igény szerint az ügyfél önismereti/személyiségfeljesztési célját, amelynek megvalósításával hatékonyabb és sikeresebb nyelvhasználóvá válik) és az ügyféllel közösen kidolgozza az ügyfél számára legmegfelelőbb fejlesztési tervet.

A továbbiakban nyelvi szakértőként támogatja az idegen nyelvi fejlesztési folyamatot (beleértve, hogy szükség esetén ehhez anyagot gyűjt), coachként kíséri ügyfelét önismereti/személyiségfejlesztési útján, folyamatosan coaching stílusú visszajelzést ad az ügyfél haladásáról, tudatosítja erőforrásait, az ügyfél igénye szerint szimulációs gyakorlatok során biztosítja, hogy az ügyfél jártasságot szerezhessen újonnan kialakított vagy aktuálisan fejlesztett készségeiben. A coachingfolyamat utolsó szakaszában az ügyfél kérésére sor kerülhet shadow coachingra, mely az idegen nyelvi fejlesztés eredményeiről visszacsatolást nyújt az ügyfélnek, aki ez alapján dönthet a fejlesztési folyamat lezárásáról vagy folytatásáról.

Az ilyen jellegű idegen nyelvi coaching folyamat általában – a megvalósítandó cél, az ügyfél felkészültsége és a rendelkezésre álló idő függvényében – 3-6-10 alkalomból áll. Egy-egy coachingfolyamat az ügyfél számára egy-egy, az ügyfél által megjelölt idegen nyelvi projektre való felkészülést biztosít, amelynek során az ügyfél magabiztosabb, hatékonyabb idegen nyelvi beszélővé válik és felvértezheti magát olyan készségekkel és erőforrásokkal, amelyek pozitívan befolyásolhatják jövőbeli teljesítményét. Az idegen nyelvi coaching hatékonysága abból ered, hogy a folyamat napirendjét, tematikáját, időbeosztását és helyszínét az ügyfél határozza meg, vagyis az ügyfél a legteljesebb mértékben a személyére és helyzetére szabott fejlesztést kap.

Sajnos ma még általános tapasztalat, hogy a nyelvi coaching fogalmával, felhalmozott tudásával és módszertanával csak kevesen vannak tisztában - még a coach szakma képviselői között is. A vállalati, üzleti életben és a versenyszféra egyéb területein dolgozó potenciális ügyfelek arca pedig felderül, ha megismerik és megértik a nyelvi coaching mibenlétét és a benne rejlő számukra is elérhető lehetőségeket.

A nyelvtanárok számára pedig egy olyan innovatív, a hazai nyelvi képzésben teljesen új szolgáltatási ágat jelenthet a nyelvi coaching, amelyre érdemes időben felfigyelni és felkészülni. Az akkreditált nyelvi coach képesítés megszerzése útlevelet biztosít a nyelvoktatási piac ezen új szegmensébe történő belépéshez, ahol egyre nagyobb kereslet mutatkozik – különösen az üzleti, vállalati nyelvhasználók részéről – a tapasztalt, kvalifikált nyelvi coachok iránt. Ez ma még szinte hiányszakma, egyelőre kevés nyelvtanár, illetve nyelviskola képes kínálni ezt a képzési formát hallgatói, megbízói számára, ugyanakkor a nemzetközi hátterű, akkreditált coach képző intézmények már hazánkban is felkészültek a várhatóan fokozódó képzési igény kiszolgálására.

Dr. Csillag Andrea
Foresight Solutions Language Coach Academy, coach-tréner
ACC nemzetközileg akkreditált nyelvi coach

  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az egészségünknek is coachra van szüksége? - avagy mit jelent a health coaching

A Health Coaching az egészségre fókuszáló támogató folyamat. Márpedig az egészség a jelen helyzetben minden korábbinál inkább fókuszba került, a... Teljes cikk

Így legyél jobb vezető - tanulságok a "covid évből"

Válaszút elé állítja a koronavírusjárvány korunk vezetőit is. Lejárt az ideje az „ezt így szoktuk csinálni, és ez így is marad” vezetői... Teljes cikk

A nyerő csapat titkai - mi az a pszichológiai biztonság?

A csapatösszetételnél fontosabb az együttműködés minősége - írja Homolya Emese tréner, coach, mediátor egy kutatás kapcsán. A leadott... Teljes cikk