kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 14 éve

Pannon: furcsaságok a leépítések körül

Szakszervezet híján a dolgozói képviselők, köztük egy "idol" munkatárs segítségével készítette elő csoportos létszámleépítését a Pannon. A dolgozók jelentős része a végkielégítési csomag és egyéb juttatások ellenére elégedetlen, mert a cég egyelőre nem tájékoztatta az elbocsátásra kijelölt munkatársakat.

Ahogy a jogszabályi határidő engedi, e hétre prognosztizálható, hogy eljön az igazság pillanata, amikor nyilvánosságra hozzák az elbocsátott 200 fő névsorát. Minden találgatás elejét véve, a Pannon már február közepén közleményt adott ki, hogy személyi költségeinek 1,9 milliárd forintos csökkentéséről határozott, ami 200 munkatársat és 50 egyéb, nem pannonos alkalmazottakkal betöltött pozíciót érint. "Tudatában vagyunk annak, hogy a döntés nehéz, és körültekintő lépéseket teszünk, hogy közvetlen, mindenkit érintő és nyílt konzultációt folytassunk dolgozóinkkal" - fejtette ki Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója.

A cég álláspontja szerint a jogszabályban előírt rendes konzultációs eljárást és ütemezést követték, a dolgozókat a gyakorlati és jogi lehetőségek által megengedett legkorábbi időpontban tájékoztatják, de a vállalatvezetés szándéka ellenére mégis vannak kifogások. Egy neve elhallgatását kérő alkalmazott szerint nagy feszültség uralkodik a kollégákon, mert a cég szándékai szerint csak a kihirdetés napján közlik, ki marad és kinek kell távoznia. "Az előre meghatározott, rendes konzultációs folyamatot és ütemezést követjük, és nem tudjuk előre kitűzni annak lezárási dátumát - fejtette ki Virágh Adrienn, a Pannon vezető PR szakértője. Hozzátette: egyértelmű belső kommunikációt folytatnak, és rendszeresen tájékoztatást adtak a konzultációs folyamat aktuális állásáról.

A HR Portal más forrásból tájékozódva megtudott részleteket is az elbocsátás menetéről. Egy vezérigazgatói döntés alapján a divízió igazgatók meghatározott mértékben csökkentett keretből gazdálkodhatnak ezután, és ehhez karcsúsítják a létszámot. Információink szerint a létszámleépítésről határozó vezetők eldönthetik, mely kollégák nélkülözhetetlenek a feladatok végrehajtására. Egy pannonos dolgozó úgy jellemezte helyzetüket, hogy minden "főnök" mérlegelése csoportonként más lehet, például elbúcsúzhat egy magasabb fizetéssel rendelkező, cégautót használó munkatárstól, ezzel mérsékelve összköltségét, de e helyett két alacsonyabb beosztású alkalmazott elbocsátását is indítványozhatja. Anders Jensen vezérigazgató az elbocsátásban érintett alkalmazottakat végkielégítési csomaggal és outplacement szolgáltatásokkal biztatta. A végkielégítési csomag része lesz az álláskeresési tanácsadás mellett a normál felmondási időn túl plusz kéthavi bér kifizetése, elismerve ezzel a cégnél végzett munkát.


Kényszerű leépítés a megoldás



A Pannon sajtóosztályának állásfoglalása szerint nem egyszerű költségcsökkentő létszámleépítésről van szó, hanem olyan vállalati átszervezésről, amelynek célja a döntéshozás felgyorsítása, a munkavállalók döntési önállóságának növelése, a bürokrácia enyhítése, az új termékek piaci bevezetésének gyorsítása, a felesleges tevékenységek megszüntetése. "A költségmegtakarítási program kapcsán több lehetséges forgatókönyvet is mérlegeltünk, és úgy találtuk, hogy a kényszerű leépítés kínálja a legjobb lehetőséget arra, hogy a cég- és költségszerkezetet a megváltozott piaci realitáshoz - lezárult a lendületes növekedés, magas a SIM penetráció stb. - igazítsuk" - fejtette ki Virágh Adrienn.

A költségkímélő lehetőségek felől érdeklődve megtudtuk, egyelőre részmunkaidőt, távmunkát nem alkalmaznak a telekommunikációs cégnél, viszont a call centerben dolgoznak munkaerő-kölcsönzésben foglalkoztatott munkatársak. Számuk a cég összes területét egybevéve mintegy 200 fő. Lapunk kérdésére munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó szakemberek megerősítették, hogy ezt a piaci megoldást a Vodafone és az Első Pesti Telefontársaság (EPT) szintén alkalmazza, elsősorban call centerei működtetésére; az EPT-nél volt rá példa, hogy a kölcsönzöttek száma elérte a százas létszámot.


Titkosított "szakszervezet"



A feszült várakozás ellenére is bőkezű tulajdonosként jellemezte a norvég tulajdonos Telenort egy munkatárs, szerinte mindig megnyugtató volt a cég igyekezete, hogy a törvényekben előírt juttatásoknál többet adjon, ezért az általános elégedettség miatt fel sem merült egy szakszervezet életre hívása. A létszámleépítés előtt nyílt ki a kollégák szeme, hogy szükség volna közös érdekeik képviseletére, de erre szervezettség híján már nem volt lehetőség, ezért csak "érdekes" észrevételnek számít, hogy a pannonosok maguk között milyen hatékony költségcsökkentő megoldásokat javallanának az elbocsátások helyett.

Mivel tényleges dolgozói érdekképviselet nincs, a létszámelépítés előtt felmerülő kérdéseket - pl. a gyesen, betegállományban és nyugdíj előtt álló munkatársak helyzetéről - a cégvezetés kezdeményezésére kiválasztott, dolgozói képviselők részvételével tárgyalták az egyes munkavállalói csoportok. A vállalat egyik belső programja, hogy negyedévente úgynevezett "példaképeket", "Idol"-okat választanak az alkalmazottak a kiemelkedő munkavégzés és egyéb szimpatikus vonások összegzése alapján. Az egyik nevének elhallgatását kérő munkatársa elmondta, hogy a csoportos elbocsátást megelőző egyeztetésben a dolgozók képviseletében részt vállalt a "Pannon Idol" program egyik kiválasztottja is.

A cég lapunknak elküldött álláspontja szerint, mivel a pannonos kollégák sem szakszervezetet, sem üzemi tanácsot nem hoztak létre, ezért dolgozói képviselők védik érdekeiket a konzultációs folyamatban. A vállalat javaslata szerint három, cégen belül elismerésnek örvendő munkavállaló képviseli a különböző területeket és szervezeti szinteket. A cég választását a szélesebb munkavállalói kör is jóváhagyta, azonban a dolgozói képviselők tevékenységének önálló képviseletére nem ad lehetőséget, mivel nevüket és elérhetőségüket nem bocsátotta rendelkezésünkre.

Szabad, önálló jogkörökkel rendelkező dolgozói érdekképviselet nincs a Pannon GSM Távközlési Zrt.-nél, ezért forrás után kutatva értesültünk arról, hogy az elvileg mintegy 1300 fő érdekeit képviselő titkosított "szakszervezetet" egy műszaki szakértő, egy sales csoportvezető és egy beszerzésen dolgozó kolléga alkotja, akik olyan információk birtokába juthattak, ami a cégvezetés szándéka szerint nem tartozik a nyilvánosságra.


Nem szivárog a rendszer



Lapunk felvetésére, hogy a nagy létszámú elbocsátást megelőző időszakban a vállalat munkatársait nem tájékoztatták a tervezett átalakítás menetéről, ezért feltehetően az elbocsátás után 1-2 napig nem tudnak érdemi munkát végezni - azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a vállalati átszervezésben az üzleti működésük számos területét átalakítják, és a munkavállalókat tájékoztatják arról, mit jelent mindez munkavégzésünk módjára nézve. "Teljesen érthető, hogy a leépítéssel kapcsolatos értesítések kiküldése érzelmileg túlfűtött időszak minden vállalatnál. Az érzelem rendkívül személyes dolog, és az érzelmek mindenkiből mást hoznak ki. Figyelembe véve dolgozóink szakmai kvalitásait, arra számítunk, hogy változatlanul magas professzionális színvonalon zajlik majd az ügyfelek kiszolgálása" - fogalmazott Virágh Adrienn.

Kényes kérdés, mekkora rizikót jelent, ha egy csoportos létszámleépítés során elillan a munkavállalói lojalitás. A Pannon sajtóosztálya arra hívta fel a figyelmet, hogy munkavállalóik jogait tiszteletben tartva, professzionálisan fogják kezelni a folyamatot, ügyelve szellemi tulajdonuk és információik védelmére. Egy neve elhallgatását kérő nyilatkozó elmondta: a döntés nyilvánosságra hozatalának napján a dolgozók mobiltelefonjukkal és laptopjukkal bemennek saját főnökükhöz.

Az elbocsátásra kijelöltek felmondási idejük végéig megtarthatják az említett munkaeszközöket, de csak a megbeszélés után néhány nappal kapják vissza azokat, ha a cég már letiltotta a számára nélkülözhetetlen, viszont az elbocsátottak birtokában kiszolgáltatott hozzáféréseket, nem publikus információkat. Virágh Adrienn erre reagálva elmondta, nem helytálló az információ, mert megbeszélésekre valóban sor kerül, de az említett eszközök bevitelét nem kérik, és nem tartanak attól, hogy az érintettek között lehetnek sértődöttek, akik adatkiszivárogtatással visszaélnek a rendelkezésükre álló információkkal. A vállalat egyértelmű hozzáférési jogokkal rendelkező, biztonságos rendszereket használ a napi üzletmenet során, és mint megtudtuk, bíznak abban, hogy kollégák betartják az érvényben lévő információkezelési szabályokat. Hozzáfűthetjük, a telekommunikációs üzletágban nem ritka, hogy a piaci szereplők hasonló tartalmú és közeli időben meghirdetett szolgáltatási csomagokkal jelentkeznek, ami érthetővé teszi a Pannon óvatosságát.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk