Megjelent: 9 hónapja

PDSZ: Kötelességünk megtagadni a jelenléti munkavégzést

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nagy többségben vannak azok, akik nem szeretnének visszatérni a jelenléti oktatáshoz április 19-én, és a szülők nagy része is elutasítja a nyitást.

images

"Megírtuk a levelet, amivel megakadályozhatjuk az április 19-i jelenléti munkavégzést!" - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A szervezet többször is kérte a kormányt, hogy ne nyissák újra az iskolákat, amíg ilyen súlyos a járványhelyzet.

A PDSZ ezért most a hatályos jogszabályokra hivatkozva megtagadná a jelenléti munkavégzésre adott utasítás végrehajtását, de a munkavégzésre továbbra is rendelkezésre állnának. Szerintük ugyanis kötelességük is megtagadni a munkavégzést, ha a gyermekek, diákok egészsége, biztonsága nem szavatolható.

Felmérésünk szerint nagy többségben vannak azok, akik nem szeretnének visszatérni a jelenlétinek hívott munkavégzéshez április 19-én és a szülői szervezetek felmérése szerint a szülők nagy része is elutasítja a nyitást - írja a PDSZ.

Az intézményrendszer megnyitása nem csak azért kockázatos, mert a frissen beoltott nevelési-oktatási dolgozók védelme még nem alakulhatott ki a nyitás időpontjára, de azt is mérlegelni kell, hogy a terjedő brit variáns fertőzőképessége sokkal nagyobb, mint a korábbi változaté, és sokkal gyorsabban terjed a gyerekek, fiatalok körében, mint korábban - érvelnek.

Az április derekára időzített intézménynyitásnál szerintük sok szempontból felmerül, hogy nem szavatolható a munkavállalók, diákok, gyerekek - és családjaik - biztonsága.

Az egyetlen felelős döntés ebben az időpontban az osztálytermi oktatásra, jelenléti foglalkozásokra adott utasítás megtagadása lehet - közölte a PDSZ, amely közzétette azt az intézményvezetőknek szánt levelet, amelyben részletesen összegyűjtötték, hogy a Munka törvénykönyve (Mt.) mely pontjaira hivatkozva nem térnének vissza a jelenléti okatatáshoz.
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Folyamatosan csökken a szakszervezeti tagok létszáma Magyarországon

A szakszervezetek és a tagok létszáma is folyamatosan csökken Magyarországon. Teljes cikk

Megszületett a megállapodás, 200 ezer forintra nő a minimálbér 2022-ben

Jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs... Teljes cikk

TÖOSZ: Tarthatatlan, hogy egy kormánytisztviselő kétszer annyit keres, mint egy köztisztviselő

Egyre több elvonás sújtja az önkormányzatokat, így egyre nehezebb biztosítani a működéshez szükséges humánerőforrást is. A köztisztviselők... Teljes cikk