kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 10 éve

Postások a kampányban

A pártok kampány szórólapjainak levélszekrényekbe juttatásáért nem kapnak pluszpénzt a kézbesítők, pedig előfordul, hogy 50 kg körüli levelet mozgatnak meg egy nap alatt. Az idén három országos politikai választást visznek a vállukon, mert a pártok szerint ők a legmegbízhatóbbak.

A mintegy tízezer postai kézbesítő munkáján is múlhat a választás eredménye, legalábbis a pártok ontják a politikai reklámot, a postások meg viszik. A lakosságszám miatt a fővárosban és a megyeszékhelyeken dolgozó kézbesítők végzik a munka dandárját. A múlt héten értesültünk arról, hogy Budapesten már nem győzik a munkát, ezért kisegítő kézbesítőket alkalmaz a Posta az országgyűlési választások hajrájában.

Precizitásuk, tudásuk és ellenőrizhetőségük miatt elsősorban a postások látják el a választási kampányban a politikai tartalmú szórólapok kézbesítését - mondta el Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.


A pártok figyelik a kézbesítőketHa politikai reklámot dob ki a postás a szemetesbe, akkor kirúgják. Előfordult már ilyen eset. Ha más reklámanyagot, akkor pénzbüntetést fizet vagy áthelyezik egy másik körzetbe - mondta el egy neve elhallgatását kérő kézbesítő, aki szerint a pártok is ellenőrzik őket: "Az egyik kollégám kevesebb reklámanyagot kapott kiszórásra, és már jelezte is a párt, hogy nem kapták meg a lakók" - mondott el egy nemrég történt esetet. Egy pártaktivista megerősítette, hogy a postásokban a politikai pártok is megbíznak: "A Posta komolyan veszi a pártok megbízásait, mi is hallottunk kirúgásról eltűnt politikai reklámok miatt. A politikai kézbesítésben a Posta messze a legmegbízhatóbb, ezért elsősorban vele terjesztenek a pártok és kisebb mennyiségben pártaktivistákkal. Nagy előny, hogy a postásnak kulcsa van a házakhoz, tehát biztosan bejut a postaládákig, szemben egy pártaktivistával. Ez a leghatékonyabb megoldás, még ha jóval drágább is, mint az ingyen aktivista."

Az összes párt különféle formátumú reklámanyagai mellett több kézbesítő emlegeti a Helyi Témát. A lapunknak nyilatkozó postás a rá testált ezer darab Helyi Témát napi négy körben tudja kivinni, mivel mást is szórni kell, de itt van a Jobbik ingyenes heti újságja, a Hazai Pálya is. "Már nem is postások vagyunk, hanem reklámkihordók" - mondta el a kézbesítő.


Kampány szóróért nem jár pluszpénzA lakossági levelezés jelentősen zsugorodott, a számlalevelek kézbesítése is csökkenő tendenciát mutat, hiszen különböző kedvezményekkel a szolgáltatók sok esetben a papír alapú levelezés megszüntetésére ösztönöznek. A Postának idén komoly bevételt jelent a politikai tartalmak kézbesítése, és dolgozóinak is érdeke, hogy minél több ilyen megrendelés fusson be. Az idei három választással - országgyűlési, EU-s, önkormányzati - ez teljesül is, amit a kézbesítők terheik növekedése miatt nehezen fogadnak örömmel. A postás táska súlya függ a szórólapok számától és a papír minőségétől is. A pártok kedvelik a tartással bíró színes szórólapokat, ezek nehezebbek és nem tűnnek el a levélszemétben, talán nem dobják ki őket egy mozdulattal a lakosok. Tóth Zsuzsanna szerint ezért könnyen lehet, hogy egy kézbesítő egy nap alatt több részletben 50 kg körüli levelet mozgat meg a választási kampány során. A napi tíz kilométeres bejárás felénél beugrik egy közeli postára vagy a postás autó helybe viszi az általa műszakkezdéskor összepakolt második táskát.
Leeshet valami

Postás szakmai körökből származó információnk szerint az idei választási kampányokban dolgozó kézbesítők számára mégis érkezhet valamennyi pluszpénz, de arról, hogy mennyi és mikor, hivatalos közlemény egyelőre nem született. A megterhelő munkát végző érintettek arról sem tudnak, hogy van ilyen elképzelés, a név nélkül nyilatkozó szakember szerint azért ilyen óvatos a Posta, nehogy több legyen a munkavállalók elvárása, mint a cég lehetőségei.

A kézbesítők napi tevékenységének része a politikai pártok szórólapjainak kezelése, amelyek választási reklámkiadványnak minősülnek. Ezekre egységes árakat alkalmaz a Posta, annak érdekében, hogy biztosítsa a pártsemlegességet. Kézbesítésük kötelező, hiába ellenkeznek gyakran a lakosok, a postás nem teheti meg, hogy a szemetesbe szórja, mert anyagi felelősséggel tartozik értük. A címezetlen reklámkiadványok kézbesítése - így például a kampány szórólapoké is - a kézbesítők mindennapi feladatai közé tartozik, ezért pluszpénzt nem kapnak, viszont a postai ösztönző rendszer elismeri a minőségi munkavégzést, ami negyedévente bruttó 20 ezer forint feletti "ösztönzőt" jelenthet.

A fizikai megterhelés mellett komoly feszültséggel jár ez az időszak, amit az alternatív - postás megközelítésben - "fekete szórólapozók" tevékenysége is fokoz, mert a telerakott levélszekrényekben megbújva könnyen a szemetesben landolnak a fontos küldemények is, ezért sok a panasz. Tóth Zsuzsanna szerint a kézbesítők jól teljesítenek, nem hiába állnak a postások a lakossági bizalmi index második helyén a tűzoltókat követve, és lenne okuk az örömre a kézbesítőknek is, mert ha sok munkájuk van, akkor biztosabb a munkahely is.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek