Megjelent: 4 hónapja

Remote working vezetői szemmel - a legnagyobb kihívások

Mit gondolsz, te kézben tudod tartani az irányítást? Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a csapatod otthonról is ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint amikor mindannyian az irodából dolgoztok? Az X-SIGHT szakértőinek cikke, a távmunka legnagyobb vezetői kihívásiról, amelykere válaszokat is adnak.

A TOP4 kihívás:

Információhiány
Nincsenek közös kávézások, nincsenek közös ebédszünetek. Hiányoznak azok az alkalmak, amikor kötetlenül lehet megosztani egymással a tapasztalatokat és az együttműködést, csapatszellemet építő információkat.

Kontroll hiánya
Hogyan ellenőrizzem, hogy a kollégáim valóban a munkával töltik-e a munkaidőt?

Társadalmi elszigeteltség
A magány nagyon gyakori probléma ebben az időszakban. Igaz, az internet számos áthidaló megoldást kínál arra, hogy egyszerre lehessen látni és hallani egymást, de nyilván ez az élmény más, mint amikor közösen telnek a napok az irodában.

Zavaró tényezők sokasága
Vezetőként otthonról is temérdek olyan feladatot kell ellátni, amely komoly felelősséggel jár. Aki nem rutinos a távmunkában, az nagy valószínűséggel az otthonában sincs berendezkedve az ilyen helyzetekre. Nem beszélve arról, hogy sokaknak van a munkahelyén privát irodája, otthon pedig már az is kihívás, hogy az ember háborítatlanul, csendes környezetben tudjon dolgozni, nem beszélve a közösségi médiából áramló végtelen információ áramlásról.

Vedd a kezedbe az irányítást!

A távmunka minden szempontból kihívásokkal teli. Ne engedd, hogy a körülmények irányítsanak téged, vedd a kezedbe az irányítást!
Temérdek olyan, viszonylag gyors és olcsó és megbízható megoldást találunk a világhálón, amelyek segítenek megbirkózni a kihívásokkal, és amelyek ezáltal segítséget nyújtanak a vezetőknek az átmenet megkönnyítése érdekében.

7 TIPP a nehéz időszakra:


 • Tarts napi kapcsolatot kollégáiddal! Távmunka idején, sok esetben csak kevesebb vagy akár semmilyen kontaktus nincs egymás közt, ezért a mindennapi kihívásoknak is csak a töredéke jut el a vezetőkhöz. Emiatt is érdemes rendszeres kapcsolatban maradni valamennyi kollégával. Kezdjetek és zárjatok minden munkanapot egy rövid közös beszélgetéssel! A napi feladatok mellett legyen téma, hogy ki hogyan viseli a megváltozott körülményeket és ki az, aki bármiben támogatásra szorul.

 • Kommunikálj több csatornán! A mai vizuális megoldások lehetővé teszik a munkatársak és vezetők közti információcsere magasabb szintjét, és segítik a csapatok elszigeteltségének csökkentését. A videós megoldások különösen hasznosak azokban az esetekben, amikor személyesebb hangnemű beszélgetésekre kerül sor hiszen ezek a kommunikációs megoldások állnak legközelebb a személyes beszélgetésekhez.


  Ettől függetlenül természetesen vannak olyan körülmények is, amikor a gyors együttműködés fontosabb, mint a vizuális részletek. Ezekben a helyzetekben a videó hívásra is alkalmas felületek helyett hatékonyan használhatók az élő kép nélküli beszélgetések vagy a szöveges üzenetküldési funkciók is. (ilyen például a Zoom, Microsoft Teams stb.) Ezek használata kiválóan működik az egyszerűbb, gyorsabb, kevésbé formális beszélgetések esetén is.

 • Maradj a csapattal! Vezetőként most is felelősséggel tartozol azért, hogy az elkötelezettség minden csapattagnál fennmaradjon. Ilyenkor főleg érdemes éreztetned a kollégáiddal, hogy közös céljaitok vannak és továbbra is „együtt eveztek ebben a hajóban”.

 • Kérdezz bátran! Amit eddig szívesen és kötetlenül megosztottak veled, azokat a témákat ezután is szívesen osztják majd meg. A hivatalos megbeszélések és a kötelező hívások mellett szánj időt arra, hogy egy-egy rövid, érdeklődő hívást is kezdeményezz.

  Az alapvető interakció legegyszerűbb módja, mikor a hívások elején hagysz egy kis időt arra, hogy egy pár percben beszélgessetek bármiről, ami nem a munkához kapcsolódik. (pl.: „Az első néhány percet arra fogjuk szánni, hogy megbeszéljük, ki hogyan viseli a jelenlegi helyzetet. Hogyan telt a hétvégétek?")

 • Maradj őszinte! A jelen helyzetben az emberek életük számos területén éreznek bizonytalanságot. Te legalább a karrierjük szempontjából meg tudod nyugtatni őket. Azzal tudod legjobban fokozni a beléd vetett bizalmukat, hogy őszintén és konkrétan válaszolsz nekik kételyeikre, amelyek abból fakadnak, hogy az alsóbb szintek központi tájékoztatását sokszor mellőzik. Jó példa erre, hogy ha felvázolod, hogy a cégnek milyen új, hosszú távú tervei vannak. Ha hozzád korábban már több konkrétum is eljutott és nem köt titoktartás, akkor oszd meg ismereteidet velük is.

  Ez vonatkozik arra az esetre is, ha még nincs nálad a szükséges válasz, de tudod, hogy az információ később el fog jutni hozzád. Nyugtasd meg őket, hogy amint birtokodban lesznek a konkrétumok, haladéktalanul tájékoztatni fogod őket.

 • Pontosítsd céljaiat, amelyekhez konkrét mérföldkövek és határidők is tartoznak. Hidd el, ez nem csak neked lesz segítség!

 • Fókuszálj a teljesítményre! Ha arra görcsölsz rá, hogy miként ellenőrizd csapatod 8 órás munkaidejének minden egyes percét, akkor egyrészt felesleges frusztrációnak teszed ki magad, másrészt erőteljesen rombolod az eddig felépített bizalmi szintet.

 • Legyél te a zászlóshajó! A csapatod hozzáállását krízis körülmények között is befolyásolod! Ha bármi kihívás érkezik, azt közösen minden bizonnyal meg tudjátok oldani. Legyetek mindig tettre készek és bizakodóak!

X-SIGHT Vezetési Tanácsadó Kft.
 • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
 • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
 • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezekkel az alkalmazásokkal garantáltan ellenőrizheti kollégái otthoni teljesítményét

A koronavírus bombaként robbant hazánkra komoly gondot okozva a munkáltatóknak, hogyan oldják meg a kollégák otthonról való munkavégzését. Azok a... Teljes cikk

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a... Teljes cikk

Rugalmas munkát szeretnének a munkába visszatérő szülők

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a kisgyermekes szülők (vissza)foglalkoztatásának témakörét járta körül. Teljes cikk