Szilágyi Katalin Szerző: Szilágyi Katalin Megjelent: 10 éve

Személyiségjogokat sért az arcelemzés?

Annak ellenére, hogy sokat költenek a cégek a munkaerő kiválasztására, a dolgozók 80 százaléka nem a megfelelő helyen dolgozik. A hagyományos módszerek - interjú, teszt -mellett a humánszakemberek egy új magyar találmányt is "bevethetnek", amely az arcról személyiség- és viselkedési jegyeket olvas le.

Az arcelemzés nem újkeletű módszer, a kínaiak már évszázadok óta használják és még Napóleon sem alkalmazott olyan embert vezető beosztásban, akinek arcát nem vizsgáltatta meg előtte elemzővel. A nemzetközi HR gyakorlatban már ismert eljárás egy új magyar találmánynak köszönhetően hazánkban is hozzáférhetővé válik.

A rendszer 95 százalékos pontossággal képes másodpercek alatt felismerni az arc jellegzetességeit, ezáltal megkönnyítheti a munkaerő kiválasztást, növelheti a beválási esélyt, hatékonyan segítheti a csapatépítést, a kompetenciaelemzést és a vezetői tanácsadást is - fogalmazott Nagy Judit pszichológus, a fejlesztő cég, a Facereading Kft. ügyvezetője a technológia keddi bemutatóján.

A vezetői képességeket is elárulja arcunk

Az elemzés során az arc formájából, a szem, az orr, és a száj méretéből következtethetünk az alapvető személyiségjegyekre. Sokszor észre sem vesszük, de mindennapjainkban gyakran használjuk ezt a módszert, legtöbbször tudat alatt: amikor valakiről megállapítjuk, hogy szimpatikus-e.

A korábban HR területen is tevékenykedő Nagy Judit szerint sokat segíthet az arcelemzés abban, hogy valaki sikeressé váljon, hiszen ha ismerjük gyengeségeinket, erősségeinket, könnyebben tudunk fejlődni, pályát választani illetve módosítani.

A multinacionális cégeknél már előfordul, hogy a vezető beosztásra pályázókat grafológus, asztrológus, számmisztikus és arcelemző egyaránt analizálja, ezáltal komplex képet kapnak a jelölt személyiségéről, viselkedési jellemzőiről. A szakember elmondása szerint az arcon olyan tulajdonságoknak markáns jelei mutatkoznak, ami elvárt viselkedésbeli jegyeket hordoz. Az orr és az áll területe például a vezetői képességekről árulkodik, mivel megvannak azok a jelek, amelyek a jó vezetőre utalnak, aki nem él vissza a hatalmával. Az öblös orr öntörvényű emberre utal, aki nem hagyja érvényesülni a másikat.

A módszerrel megfelelő beosztottakat "rendelhetünk"a megfelelő vezetőhöz és fordítva, de könnyebben kiválaszthatjuk azokat a munkatársakat is, akik hatékonyan tudnak egy csapatban dolgozni. Emellett a munkavállaló képességeinek, személyiségjegyeinek tisztább ismeretében arra a tréningre küldhetjük el, amelyre valóban szüksége van - fejtette ki Nagy Judit.

Önmagát fejleszti a rendszer

A Facereading hátterében egy mesterséges intelligencia alkalmazás áll, központjában egy gépi látást lehetővé tévő berendezéssel. A rendszer a kamera által felvett képeket továbbítja a számítógép neurális hálójának, amely felismeri és értelmezi a "látottakat", akárcsak az emberi agy. Mindez úgy történik, hogy a berendezés mozgóképet, szélsőséges fényviszonyokat vagy zavaró hátteret is tud kezelni.

Az arc szerkezetének feltérképezése biztosít adatokat ahhoz, hogy az öntanuló, önmagát folyamatosan fejlesztő rendszer különböző megállapításokat tegyen. Az alacsony hardverigényű technológia jellemzést ad az illető érzelmi, gondolkodási stílusáról és vizsgálja a stressz faktorokat is.

Mivel a Facereading az arc finomabb részleteit is látja, pontosabb, mint az eddigi technológiák - hangsúlyozta Galabos József, a Facereading Kft. igazgatója. Mint mondta, az új szolgáltatás költsége attól függ, milyen területen alkalmazzák, egy reptéri beléptető rendszer esetében egészen más nagyságrendről kell beszélni, mint egy HR-alkalmazáskor.

Sérti-e az arcelemzés a személyiségi jogokat?

Az új technológia megjelenése ugyanakkor több személyiségi jogi kérdést is felvet, például azt, hogy az arc alapján történő kiválasztás nem jelent-e hátrányos megkülönböztetést, vagy szabályozzák-e majd az arcelemzés használatát, az álláskeresőknek kell-e hozzájárulási nyilatkozatot adniuk. Nagy Judit azonban igyekezett eloszlatni a félelmeket, mint mondta, nem akarnak senkit "beskatulyázni", ha a találmányt a megfelelő célra használják, remekül kiegészítheti a kiválasztási rendszereket.

Szilágyi Katalin, HR Portal


Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szexuális zaklatás elleni tanfolyamot vezetnek be az amerikai képviselőházban

Ennek értelmében a képviselőház valamennyi irodai dolgozójának kötelező lesz részt venniük a tanfolyamon. A politikusokra ugyanakkor nem vonatkozik... Teljes cikk

500 új munkahely Debrecenben

Csaknem 15 milliárdos beruházással épít gyárat Debrecenben a német Krones AG, ezzel 500 új munkahelyet teremtenek - írja az MTI. Teljes cikk

Városi kertek és tricikli-kávézó - társadalmi startupok találkoznak Budapesten

A kelet-közép-európai régió huszonöt legígéretesebb társadalmi startupja versenyez jövő héten Budapesten. A megmérettetésre az SAP szoftvercég... Teljes cikk

Ismerjük meg egymást egy sör mellett

Rendhagyó állásbörzét tartott a Dreher Sörgyárak: az esti eseményre beáramló több száz érdeklődő, elsősorban végzős egyetemista, pályakezdő... Teljes cikk

Kevin Spacey botránya miatt 2000 ember veszítheti el az állását

A maryland-i Baltimore-ban közel 2000 ember munkahelye került veszélybe amiatt, hogy a Netflix kirúgta a szexuális zaklatással megvádolt Kevin Spacey-t... Teljes cikk