Szilágyi Katalin Szerző: Szilágyi Katalin Megjelent: 10 éve

Személyiségjogokat sért az arcelemzés?

Annak ellenére, hogy sokat költenek a cégek a munkaerő kiválasztására, a dolgozók 80 százaléka nem a megfelelő helyen dolgozik. A hagyományos módszerek - interjú, teszt -mellett a humánszakemberek egy új magyar találmányt is "bevethetnek", amely az arcról személyiség- és viselkedési jegyeket olvas le.

Az arcelemzés nem újkeletű módszer, a kínaiak már évszázadok óta használják és még Napóleon sem alkalmazott olyan embert vezető beosztásban, akinek arcát nem vizsgáltatta meg előtte elemzővel. A nemzetközi HR gyakorlatban már ismert eljárás egy új magyar találmánynak köszönhetően hazánkban is hozzáférhetővé válik.

A rendszer 95 százalékos pontossággal képes másodpercek alatt felismerni az arc jellegzetességeit, ezáltal megkönnyítheti a munkaerő kiválasztást, növelheti a beválási esélyt, hatékonyan segítheti a csapatépítést, a kompetenciaelemzést és a vezetői tanácsadást is - fogalmazott Nagy Judit pszichológus, a fejlesztő cég, a Facereading Kft. ügyvezetője a technológia keddi bemutatóján.

A vezetői képességeket is elárulja arcunk

Az elemzés során az arc formájából, a szem, az orr, és a száj méretéből következtethetünk az alapvető személyiségjegyekre. Sokszor észre sem vesszük, de mindennapjainkban gyakran használjuk ezt a módszert, legtöbbször tudat alatt: amikor valakiről megállapítjuk, hogy szimpatikus-e.

A korábban HR területen is tevékenykedő Nagy Judit szerint sokat segíthet az arcelemzés abban, hogy valaki sikeressé váljon, hiszen ha ismerjük gyengeségeinket, erősségeinket, könnyebben tudunk fejlődni, pályát választani illetve módosítani.

A multinacionális cégeknél már előfordul, hogy a vezető beosztásra pályázókat grafológus, asztrológus, számmisztikus és arcelemző egyaránt analizálja, ezáltal komplex képet kapnak a jelölt személyiségéről, viselkedési jellemzőiről. A szakember elmondása szerint az arcon olyan tulajdonságoknak markáns jelei mutatkoznak, ami elvárt viselkedésbeli jegyeket hordoz. Az orr és az áll területe például a vezetői képességekről árulkodik, mivel megvannak azok a jelek, amelyek a jó vezetőre utalnak, aki nem él vissza a hatalmával. Az öblös orr öntörvényű emberre utal, aki nem hagyja érvényesülni a másikat.

A módszerrel megfelelő beosztottakat "rendelhetünk"a megfelelő vezetőhöz és fordítva, de könnyebben kiválaszthatjuk azokat a munkatársakat is, akik hatékonyan tudnak egy csapatban dolgozni. Emellett a munkavállaló képességeinek, személyiségjegyeinek tisztább ismeretében arra a tréningre küldhetjük el, amelyre valóban szüksége van - fejtette ki Nagy Judit.

Önmagát fejleszti a rendszer

A Facereading hátterében egy mesterséges intelligencia alkalmazás áll, központjában egy gépi látást lehetővé tévő berendezéssel. A rendszer a kamera által felvett képeket továbbítja a számítógép neurális hálójának, amely felismeri és értelmezi a "látottakat", akárcsak az emberi agy. Mindez úgy történik, hogy a berendezés mozgóképet, szélsőséges fényviszonyokat vagy zavaró hátteret is tud kezelni.

Az arc szerkezetének feltérképezése biztosít adatokat ahhoz, hogy az öntanuló, önmagát folyamatosan fejlesztő rendszer különböző megállapításokat tegyen. Az alacsony hardverigényű technológia jellemzést ad az illető érzelmi, gondolkodási stílusáról és vizsgálja a stressz faktorokat is.

Mivel a Facereading az arc finomabb részleteit is látja, pontosabb, mint az eddigi technológiák - hangsúlyozta Galabos József, a Facereading Kft. igazgatója. Mint mondta, az új szolgáltatás költsége attól függ, milyen területen alkalmazzák, egy reptéri beléptető rendszer esetében egészen más nagyságrendről kell beszélni, mint egy HR-alkalmazáskor.

Sérti-e az arcelemzés a személyiségi jogokat?

Az új technológia megjelenése ugyanakkor több személyiségi jogi kérdést is felvet, például azt, hogy az arc alapján történő kiválasztás nem jelent-e hátrányos megkülönböztetést, vagy szabályozzák-e majd az arcelemzés használatát, az álláskeresőknek kell-e hozzájárulási nyilatkozatot adniuk. Nagy Judit azonban igyekezett eloszlatni a félelmeket, mint mondta, nem akarnak senkit "beskatulyázni", ha a találmányt a megfelelő célra használják, remekül kiegészítheti a kiválasztási rendszereket.

Szilágyi Katalin, HR Portal


Follow hrportal_hu on Twitter

Bővít a német légi ipari cég: 230 új munkahely Nyírbátorban

Mintegy 3,7 milliárd forint értékű beruházással bővíti kapacitását a Diehl Aircabin Hungary német légi ipari beszállító vállalat Nyírbátorban. Szijjártó Péter külgazdasági-, és külügyminiszter elmondta, hogy a magyar kormány 1,38 milliárd forint támogatást biztosít a fejlesztéshez- írja a jarmuipar.hu. tovább..

További cikkek
Új projektigazgatót nevezett ki a Skanska Magyarország

A Skanska nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat új magyarországi projektigazgatót nevezett ki Mariusz Wieczorek személyében. Wieczorek... Teljes cikk

Csak a versenyképességet növelő külföldi beruházásokat fogja támogatni a cseh kormány

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök hétfőn Prágában, a külügyminisztérium gazdasági tanácsosainak értekezletén kijelentette: csak az... Teljes cikk

Csődbe megy a Takata - mi lesz a miskolci gyárral?

A légzsákokat gyártó japán Takata hétfőn csődvédelmet kérhet Japánban és az Egyesült Államokban - értesült az AP hírügynökség.... Teljes cikk

Állj fel munka közben!

Ma már sokan az ülést tartják az új dohányzásnak. A mozgásszegény életmód és a többórás ülés veszélyeire egyre többször hívják fel a... Teljes cikk

A Brexit után is maradhatnak az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok

Theresa May brit kormányfő az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az... Teljes cikk