Megjelent: 13 éve

Szenior klubok országos hálózatának kiépítését tervezik

Szükségesnek és hasznosnak nevezte Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter a Szenior Foglalkoztatási Szövetség csütörtöki budapesti fórumán a szövetség által kezdeményezett társadalmi mozgalmat.

A fórum résztvevői kezdeményezték a Szenior klubok országos hálózatának létrehozását a művelődési intézményekre alapozva. Vadász János, a szövetség elnöke elmondta: ezek a klubok együttműködésre adnak lehetőséget majd a 45 év felettiek foglalkoztatása érdekében a helyi munkavállalói és munkáltatói képviseleteknek a munkaügyi és képzési intézményrendszernek.
Az elnök szerint változatni kellene azon, hogy a magyarországi munkáltatók nem szívesen vesznek fel 45 év feletti munkanélkülieket, ez gyakorlatilag egy diszkrimináció. Ez járul hozzá ahhoz, hogy Magyarországon a 45 év felettiek foglalkoztatási aránya fele az európai uniós átlagnak - tette hozzá.

Vadász János szerint meg kellene értetni a munkáltatókkal, hogy az idősebb munkavállalók megbízható szaktudása, több évtizedes szakmai gyakorlata, munkakultúrája a cégeknek, intézményeknek is előnyös lehet.

A fórum egyik szakmai előadásában ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a munkáltatók akkor se alkalmaznak szívesen 45 év felettieket, ha valamilyen új képzettséget szereznek. Azt hiszik, hogy gond lesz szorgalmukkal, hozzáállásukkal. A képzések, átképzések azoknak előnyösek elsősorban, akik rendelkeznek munkahellyel, s ennek segítségével tudják fenntartani azt. De munkanélküliként 45 év felett alig javítja az elhelyezkedési lehetőségeket egy képzés vagy átképzés. A szövetségre mint társadalmi mozgalomra tehát azért is szükség van, hogy változzon ez a munkáltatói gyakorlat. Vadász János emlékeztetett rá, hogy a szövetség alapító tagjai a legnagyobb munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletek. Ez is lehetőséget adhat a változásra.

A szövetség az év elején tartott megalakításakor az elnök elmondta, hogy az idén legalább 50 ezer egyéni, 500 szervezeti és 500 pártoló tagra számítanak. A tervezett taglétszám alapján lehetséges egy 100 millió forint nagyságú tagdíjbevétel elérése, ezt a Munkaerőpiaci Alapból, valamint az európai uniós pályázatokból elnyert összegekkel kiegészítve indíthatnak majd különféle képzési, foglalkoztatást segítő akciókat, tanácsadói, szervezői munkát. Többek között egy díjat is alapítanak azoknak a munkáltatóknak, akik készek tenni a 45 év felettiek foglalkoztatásáért. A megalakítandó klubok felveszik a kapcsolatot a helyi munkáltatókkal annak érdekében, hogy a klubtag 45 év feletti munkavállalók képzettségüknek, tapasztalataiknak megfelelő munkához jussanak.

Kiss Péter a fórumon elmondta: a 45 év felettiek foglalkoztatásához hozzájárulhat az a társadalmi összefogás, mozgalom, információnyújtás, az érdekeltek egyéni személyes segítése, amit a szövetség klubjai, s más fórumai kínálnak majd. Mindez kiegészítheti azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány tesz az idősebb munkavállalók nagyobb arányú foglalkoztatásáért. Ezek között említette példaként a miniszter a Start extra programot, amely hamarosan jelentős járulék kedvezményt nyújt az 50 év felettieket foglalkoztató munkáltatóknak.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter