Megjelent: 2 hónapja

SZJA mentesség növeli a diákmunka jelentőségét

A nyári hónapok közeledtével egyre több diák vállal munkát iskolaszövetkezeten keresztül. Azzal, hogy 2022. január 1. óta a 25 év alattiak SZJA fizetési kedvezményben részesülhetnek, még motiválóbb lett számukra a nyári munkavállalás. De vajon miért éri meg a cégeknek diákokkal kiegészíteni a munkaerőállományt és hogyan lehet költséghatékony megoldás a foglalkoztatásuk? A kérdésekre Elekes Péter, a Pannon-Work Csoport Szövetkezeti Üzletágvezetője válaszol.

pannon work

Hazánkban a 25 év alattiaknak több mint a fele vállal munkát tanulmányai mellett, melynek számos oka van. Sokak számára egyre fontosabbá válik, hogy függetlenedve a szülőktől, saját keresetükből finanszírozzák felmerülő igényeiket. Nagyon sok felsőfokú tanulmányokat folytató fiatal azért dolgozik, hogy otthonától távol fizetni tudja lakhatását, egyéb kiadásait, amivel kevesebb terhet ró a szülőkre. Nagy számban a tanév közben is vállalnak diákmunkát, de a tanév végéhez közeledve a középiskolások közül is egyre többen lépnek be iskolaszövetkezetekbe annak érdekében, hogy a nyári hónapokban saját jövedelemre is szert tehessenek. A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy 16. életévüket betöltve a törvényes képviselő hozzájárulásával, aktív nappali tagozatos hallgatói vagy tanulói jogviszonnyal vállalhatnak munkát. A nyári szünetben viszont már az is dolgozhat, aki betöltötte a 15. életévét. Iskolaszövetkezeti diákmunkát a nappali tagozatos tanulói, hallgatói jogviszonyuk végéig vállalhatnak a fiatalok, sőt 25 éves korukig a passzív félév időtartama sem szakítja meg e munkavállalási lehetőségüket. Az iskolaszövetkezeti diákmunka további előnye, hogy a saját pénzkereseti lehetőség mellett munkatapasztalatot is szerezhetnek a fiatalok, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy az iskola elvégzésével szakmai tapasztalatként, akár referenciaként felhasználják ezt a gyakorlatot. E foglalkoztatási forma kiváló lehetőség továbbá arra, hogy egyidejűleg, vagy egymást követően, akár váltogatva tudnak több, vagy többféle munkalehetőséget kipróbálni. Sokan számos diákmunka kipróbálása után ébrednek rá, hogy mit nem akarnak csinálni. 

Az iskolaszövetkezeti diákmunka feltételeit jelenleg a Szövetkezeti Törvény a szövetkezeti elvek és hagyományok alapján szabályozza néhány fontos garanciális munkajogi normával kiegészítve, ugyanakkor biztosítja mind a munkát vállalónak, mind a foglalkoztatónak az egyszerűbb és rugalmasabb foglalkoztatási forma előnyeit. 

Mindezen előnyökhöz járul hozzá a 2022. januártól jelentősen megemelkedett a minimálbér és garantált bérminimum is, melyeket ebben az atipikus foglalkoztatási formában szintén alkalmazni kell, továbbá a már említett személyi jövedelemadó kedvezmény, amely a tavalyi évhez képest akár 20-25%-kal magasabb kereseti lehetőséget biztosíthat az itt dolgozó fiataloknak a tavalyi kereseti lehetőségekhez képest. Szerencsére az aktuális járványügyi helyzet és lakossági átoltottság sem fékezi jelenleg a munkavállalási, foglalkoztatási lehetőségeket. 

Tapasztalataink alapján elmondhatom, hogy az idei évben rendkívül magas érdeklődés mutatkozik a diákok szövetkezeti foglalkoztatása iránt a gazdasági élet szereplői körében. A jelenlegi munkaerőhiánnyal nehezített gazdasági környezetben a vállalatok számára az egyik legköltséghatékonyabb a diákok foglalkoztatása. Iskolaszövetkezeti alkalmazásuk előnyei között szerepel, hogy a munkáltatóknak nem kell állományba venniük a diákokat, természetesen nincs be és kiléptetési, számfejtési, munkaügyi ügyintézési adminisztráció, megbetegedés esetén nincs betegszabadság és táppénzfizetési kötelezettségük. Mivel akár egyik napról a másikra rugalmasan szervezhető az aktuális erőforrás igény, csak a teljesített, hasznos munkaidőnek van költsége, egyszerű a helyettesítés, gyors a minőségi csere.

pannon work

Számos partnerünk gondolkodik az iskolaszövetkezeti diákmunkában, ha az utánpótlásról kell gondoskodnia. A duális képzés efféle elképzelésekre működő rendszer, számos előnye mellett azonban nem minden gazdasági ágazatban működik, kevés cégnél tömeges, jelentős elköteleződést és adminisztrációt kíván a foglalkoztatótól, míg iskolaszövetkezettel szerződni, a jól teljesítő diákokat kiválasztani, már a diákmunka során fejleszteni, képességeiket, motivációjukat tesztelni kézenfekvő, gazdaságos és kiváló megoldás az utánpótlás kiválasztására. Bár számos gazdasági ágazatban munkaerőhiány uralkodik, a letöbb diákot a termelés, gyártás, logisztika és az idegenforgalmi központok, pl. Balaton keresi. Egyre több megkeresést kapunk a turizmus-vendéglátásban tevékenykedő vállalkozásoktól, melynek legfőbb oka, hogy a járványhelyzet miatt munkahelyváltásra kényszerült munkavállalóknak csak csekély része tért vissza eredeti szakmájába. A Covid járvány csendesedésével a szellemi pozíciók esetében a home office, vagy hibrid munkavégzés igénye és biztosítása is megmaradt a munkafeltételek között, s ez szintén vonzó paraméter a fiatalok számára is.

A Pannon-Worknél rendszeresen kutatjuk a diákok munkavállalói attitűdjét. Legutóbbi felmérésünk azt mutatja, hogy legszívesebben adminisztratív, árufeltöltői, bolti eladói valamint rendezvényeken hostess/segítő munkát vállalnak szívesen. 

Valamint ez a felmérés is alátámasztotta, hogy a szórakozás mellett többségében a mindennapi életre (albérletre) költik a fizetésüket. De többen vannak, akik az első autójukra gyűjtenek.

A Pannon-Work Csoportnál országosan 16 irodában és képviseleten több ezer diákot foglalkoztatunk egész évben a piaci szegmens minden területén. Szakemberekből álló csapatunkkal a cégcsoport többi (kisgyermekkel otthon létvők-, nyugdíjas-, szociális-) szövetkezetével együtt azon dolgozunk, hogy partnereink munkaerőigényét felmérve rugalmasan biztosítsuk az éppen szükséges munkaerőt úgy létszámban, mint képzettségben! 

 

  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook