Szerző: Berta László
Megjelent: 6 éve

Tetovált lány ékszerteknőssel

Pedig a munkába járás szeretetének temérdek akadálya van, mindjárt az egyik az SAP szoftvergyártó és az Oxford Economics globális felméréseszerint az, hogy a munkavállalók többsége nem bízik a cégvezetésben, mert szerintük nem képesek a változásokat megfelelően kezelni.

Business partner jégmadárral

Horváth Krisztina HR-vezetőt kérdeztem, hogyan erősítik a cégvezetést az SAP-nál. „Egy dolgozó nem a HR-es miatt marad vagy megy el egy cégtől, hanem a szakmai lehetőségek hiánya, vagy éppen a vezetője miatt. A HR tud irányítani is, nálunk viszont elsősorban segítő kéz, amely támogatja az üzleti területet és a vezetőket. Én konzulensként tekintek magamra” – vázolta a helyzetet.

A felmérés szerint a HR-stratégiákat a következő években az Y generáció tömeges munkába állása, az ideiglenes, külsős dolgozók növekvő aránya és az öregedő munkavállalók befolyásolják Európában. Krisztina szerint náluk leginkább ez számít: „IT technológia terén komoly tapasztalatot szednek fel a kollégák, ezt a tudást gyémántként csiszoljuk és őrizzük az évek során. Az utánpótlás és az üzlet folyamatossága az első, hogy minél több fiatalt vonjunk be, és figyeljünk azoknak a fejlődésére is, akik több éve itt vannak nálunk.”

Az SAP magyar leányának legnagyobb létszámnövekedéséről cikkeznek a céges honlapon és egy új üzletágról. Krisztinától tudjuk, hogy a legtöbben az ügyfeleknél lévő szoftverek támogatásában dolgoznak, e terület növekszik a legdinamikusabban. A cég támogatja az ügyfelek SAP rendszereit, infrastruktúráját, az applikációkat. Az új terület az SAP felhő alapú szolgáltatásainak operatív támogatása. Felépítése komplex dolog, első lépés a munkaerő felvétel. Tavaly óta több mint 150 embert vettek fel, 630-an vannak most, és tovább bővülnek.

Örvös halción – egy igazi jégmadár. „Lengyel senior HR-es kollégám fotója. A születésnapomra kaptam”

Krisztina 2002 óta van az SAP-nál. Az ügyvezető asszisztense volt, utána váltott a HR-területre, a magyar üzleti terület business partnere volt. Ezután az európai térség, majd az Európa–Közel-Kelet–Afrika térség HR-vezetésében dolgozott 2010-13 között. Egy éve foglalkozik újra a magyar leánnyal business partnerként és HR-vezetőként.


Recruiter az erő jó oldalán

Amikor kezdődik a toborzás a felhőtámogatásra, pár emberen múlik, hogy időre összerakják az induló csapatot, ezért feléjük vettem az irányt. Nagy Dianától először az új terület meghatározását kértem, ami így szól: „felhőalapú rendszerek szerveroldali támogatása”. Aztán biztosított arról, hogy érti, amit most mondott: „aki nem autentikus, és nem érti, mire kell keresni, az nem képvisel megfelelően egy vállalatot.”

Arra a kérdésre, hogy a munkahelyén belül az erő melyik oldalát képviseli, azt felelte, hogy „kizárólag a jobbat”.

Ez a cég szerencséje, mert sokat tud.

„A recruiternek, amennyire tőle telik, muszáj alaposan megismerni, hogy mit csinál a saját vállalata, ez hitelessé teszi a jelöltek szemében. Így a szakmát is érteni fogja, pl. hogy mit csinált a jelölt korábban, megfelel-e az adott feladatra, az elképzelései találkoznak a cégével és fordítva. Ehhez ismerni kell a saját technológiát meg az üzleti stratégiát” – fejtegette.

Akkor ön az egyik legokosabb a cégnél?


„Azt kötve hinném, szerencsére vannak nálam okosabbak” – felelte.


Aztán a svéd krimi klasszikus Millennium trilógia hősnőjére terelődött a szó, de azt tisztáztuk, hogy a tetovált lányhoz hasonló antiszociális hekkereknek nincs itt hely.

Diána a párszáz négyzetméteres iroda tér egyik csendes, világos szegletében dolgozik három munkatársa irodája mellett. A recruitment csapatban van egy lengyel hölgy is, Karolina Dzierzawska.
Nagy Diána mögött 11 év IT toborzási tapasztalat áll.


PR spíler az adminisztráción

A háromfős HR-adminisztráción mindenki csúcsra van járatva, nagy a pörgés, de az éles szem apró részleteket is rögzít. Hegyi Zsófia asztala mellett elsőre úgy tűnt, egy filmszínész fotója látszik, de tévedtem, az előző német főnöke látható az üzenőfalon.

„Két éve dolgoztunk együtt, mire volt szerencsém találkozni vele – meséli Zsófia – Mátrix szervezetben dolgozunk, a közvetlen felettesem már egy német hölgy, ő dönt az alkalmazásomról, fizetésemről, esetleges előléptetésemről. Helyben, operatív szinten Krisztina mondja meg, mi a fő csapásirány. A német menedzseremtől a globális folyamatokra jönnek instrukciók, amit minden országban megvalósít a cég. Van egy harmadik menedzserem is, mivel tagja vagyok a globális bérszámfejtési csapatnak. Mindig multinál dolgoztam, de máshol nem volt ilyen erős a multi-kulti.” (Szó szerint multi-kulti: van orosz és bolgár munkatársuk, az informatikai segítséget Írországból és Indiából kapják és argentin kapcsolat is játszik.)


Nehéz elhinni, hogyan képes beosztani a munkaidejét. Felmutat egy spirálfüzetet, így.

„Zsófi mindig mosolyog” – veti közbe a háttérből Márk, az eddig csendben figyelő kommunikációs ember. „Ez igaz. Ha valami miatt koncentrálunk, megkérdezik, hogy baj van, szomorúak vagytok? Nem, csak egy elemzésnél nem feltétlenül ér fülig a szánk” – szokta mondani ilyenkor Zsófia.

Aztán kérésemre elsorolja, hogy szerinte miért az övék a legjobb munkahely: „a munka színvonalas, a juttatások átlagon felüliek, szép irodában vagyunk. Értelmes munkát, jó csapatban, jó feltételekkel, korrekt kompenzációért végzünk, tehát emiatt szívesen dolgozunk itt” – erre csak annyit mondhatok, hogy hú ha, frappáns válasz, de csak a kezdet:

„Néha meglepődöm, hogy itt mindenki olyan válogatottan jó fej, hogy van valamilyen szűrő? De valószínűleg igen, ők találják meg a helyüket itt. A társosztályoknál bárkihez fordulok, én még úgy nem jártam, hogy ne foglalkoztak volna az e-mailemmel, ne válaszoltak volna azonnal, kedvesen. Igyekszünk, hogy ez oda-vissza játszma legyen. Mi csak azt adjuk, amit kapunk” – s miközben Zsófia energikusan helyzetképet ad, elhagyja a száját néhány receptre adható inspiráló mondat.

Ezért megragadom az alkalmat, hogy a cikknek ezen a ponton legyen némi társadalmi haszna. Tegyük fel, hogy van egy cégvezető olvasónk, aki rossz napra ébredt. Takarja ki a hárombetűs cég nevét a saját vállalatának nevével, nyomtassa ki, aztán olvassa fel hangosan. Ha naponta megteszi, a kedvező élettani hatás rövidesen jelentkezni fog:
„Az SAP már csak ilyen, mindig van valamilyen változás, valami nagyszabású, de úgy látom, hogy jó irányba megyünk, egyre hatékonyabb a működés. Örömmel vesszük a kihívásokat. Sokat tanulunk közben, és mindig többet tudunk adni a munkavállalóknak.”

Zsófia kertészkedni szeret, főzni és jógázni. „A hatha jógával simítom ki az idegeimet a 630 munkavállaló után, és otthon a két gyerek is sok figyelmet igényel. Most éppen a gyerekek utáni pótszabadságot intézzük. 400 munkatársunknak van gyereke, vagyis sok a céges bébi.”

Zsófi a teknős mellett – emlék egy kolléganőtől – számológépet és teaszűrőt is tart

Hegyi Zsófia 2006 óta SAP-s, most két fiúval ül az irodában.

Nekik se való alantas meló

Tamás decemberben jött, és reméli, még velük marad egy darabig. Bence egy éve van, ő lassan másik területen folytatja. Mindketten gyakornokok. A HR adminisztrációs munka egy részét Prágából látja el egy cseh hölgy, aki részmunkaidőben elemzési feladatokat is végez.

Szarka Tamás decemberben kezdett, hetente három napot dolgozik, a Corvinuson HR-alapszakon tanul. „Mind a hárman ugyanazt csináljuk, nincs az, hogy gyakornokok vagyunk, és nekünk jutnak az alantasabb munkák. Tényleg csapatként dolgozunk” – mondta el. Harmadik munkahelye „a dolgozói környezetet tekintve a legszínvonalasabb”. Neki az számít, hogy mindenkivel lehet közvetlenül beszélni, mindenki jókedvűen megy be dolgozni.

A vele szemben ülő Tóth Bence egy éve gyakornok itt, nemsokára végez a pécsi közgázon gazdálkodás és menedzsment szakon, és cégen belül átmegy a tanácsadásra: „Ez az első komoly munkahelyem. Örülök a támogatásnak, hogy kipróbálhatom magam egy másik területen is.”
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A sokszínűség és az esélyegyenlőség hatékonyabbá teszi a cégeket

Üzleti és HR szempontból is sokkal sikeresebbek azok a vállalkozások, amelyek sokszínűek, odafigyelnek az esélyegyenlőségre és dolgozóikat... Teljes cikk

Előítéleteink akaratlanul is befolyásolják a döntéseinket - interjú Friedl Zsuzsával, a Magyar Telekom Chief People Officerével

Fel kell venni a harcot a tudattalan megkülönböztetés ellen már az onboarding idején. Mit jelent az anyasági deficit, amit le kell küzdeni? A... Teljes cikk

Munkaügyből stratégiai terület - a HR sikertörténete

A HR száz év alatt adminisztratív területből a vállalati stratégiaalkotás szerves részévé vált. Oszlányi Törtel a legnagyobb fiókhálózatú... Teljes cikk