Megjelent: 13 éve

Tíz nagy karrierbuktató

A próbaidő utáni leállás, a vezetői kinevezés ész nélküli elfogadása, a nyelvtudás javításának elhanyagolása, rossz kapcsolat a munkatársakkal önmagukban is kettétörhetnek egy karriert. HR-vezetők véleményét kérdeztük a nagy karrierbuktatókról.

images

1. Próbaidő utáni lelassulás

A dolgozók, és különösen a pályakezdők esetében tapasztalható, hogy a próbaidő letelte után visszavesznek a tempóból. Lelassulnak és feleakkora odaadással végzik el feladataikat. Mindez nagyban visszavetheti előrejutásukat. A vezetők ugyanis ezután is ugyanolyan lelkesedést várnak el a dolgozóktól. Aki ezt az elvárást nem teljesíti, annak hiú ábránd marad az előléptetés.

2. Rossz kapcsolat a munkatársakkal

Várhatóan megszakad a karrierje annak is, aki a munkája tökéletes elvégzése mellett nem fordít időt a munkatársakkal való jó viszony kialakítására, nem növeli személyes elfogadottságát kollégái körében. A cégvezetők általában olyan embert helyeznek a dolgozók fölé, akivel a kollégák együtt tudnak dolgozni, és fel is néznek rá. Vezetővé válását teszi tehát kockára az, aki magára haragítja munkatársait.

3. Rossz kapcsolat a felettesekkel

A főnöki székre vágyóknak azonban nemcsak a kollégákkal, a vezetőséggel is jó kapcsolatot kell ápolni. Ezt egyébként elsősorban a kiváló teljesítménnyel lehet elérni. Ha a vezetőség azt látja: megbízhatatlan, és hanyag a munkatárs, nem őt fogják támogatni céljai elérésében.

4. Túl korai rábólintás vezetői pozícióra

Nagyot bukhat az illető abban az esetben is, ha túl korán fogad el egy magasabb pozíciót, miközben sem szakmailag, sem emberileg nincs felkészülve a munkakör betöltésére. Így nagy a valószínűsége annak, hogy nem tudja az elvárásoknak megfelelően betölteni a pozíciót, és épp ezért rövid időn belül megválik tőle a cég, vagy jobb esetben visszahelyezik régi pozíciójába.

5. Gyermekvállalás

A nők esetében elsősorban a gyermekvállalás az, ami véget vethet egy karriernek. Amennyiben egy gyermeket vállal az illető, az még nem jelent akkora problémát. Viszont ha kettőt, akkor 5 évre kiesik a körforgásból. Onnan pedig már nehéz visszatérni a vérkeringésbe. Persze az anyai örömök relativizálják a karrier fogalmát.

6. A nyelvtudás fejlesztésének elmaradása

A dolgozók gyakran esnek abba a hibába, hogy karrierútjuk során nem fejlesztik nyelvtudásukat, hagyják azt passzívvá válni. Elindulnak egy közepes angol nyelvismerettel, amely bár a kezdő pozíciók betöltéséhez valóban elegendő, a továbblépéshez azonban kevés. Hiába felelnek meg szakmailag a magasabb pozíció elvárásainak, hiányos nyelvtudásuk miatt viszont nem nyerhetik el azt.

7. Bizalmas információ kiadása

Várhatóan nemcsak a cégen belüli karrierjének inthet búcsút az, aki titkos információkat szolgáltat ki egy harmadik félnek - attól függetlenül, hogy származik-e haszna belőle. Jövőbeni karrierje azonnal derékba törik, elég csak felhívnia a fejvadásznak volt főnökét. Aki várhatóan nem fog hallgatni egy ilyen vétségről.

8. Változás a menedzsmentben

Elbocsátás lehet a vége annak is, ha a céget egy új vezetőségre bízzák, ráadásul a menedzsment teljesen más elveket és szemléletet hoz magával, mint ami addig volt jellemző.

9. Átszervezés

Az átszervezés is lehet egy buktató. Ha akkor nem jól "helyezkedik" a dolgozó, nem ragadja meg az adódó lehetőségeket, könnyen elszalaszthatja az áhított pozíciót.

10. A cég megszűnése

Egy multinacionális vállalatnál előfordulhat, hogy a vezetés úgy dönt: megszünteti a magyar leányvállalatot. Kivonul az országból például keletre. Ilyenkor azonban csak a cégen belüli karrier szakad meg. Szerencsés esetben a jelölt ott folytathatja, ahol abbahagyta - csak épp egy másik cégnél.

Az összeállításban segítségünkre volt Kiss György, a Robert Bosch Kft. HR managere illetve Jung Zsuzsanna, a Chinoin Zrt. HR-vezetője.

Oroszi Babett

(jobpilot.hu)

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyarország legjobb kamionsofőrje

Hetedik alkalommal rendezte meg a NiT Hungary az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságával közösen az „5 tengelyen - biztos kézzel”... Teljes cikk

A szervízdíj nem kötelező borravaló

Még mindig keverjük a kettőt, pedig nem ugyanarról van szó. Nem is csoda, a témával alig foglalkoznak, ha pedig hallunk vagy olvasunk valamit erről,... Teljes cikk

Csak azok a könyvelők maradnak talpon, akik kihasználják a digitalizáció előnyeit

Napjainkra megváltoztak a könyvelők tudásával kapcsolatos elvárások is - hangzott el a Digitalizáció és automatizálás a könyvelésben című konferencián. Teljes cikk