Megjelent: 14 éve

Tíz nagy karrierbuktató

A próbaidő utáni leállás, a vezetői kinevezés ész nélküli elfogadása, a nyelvtudás javításának elhanyagolása, rossz kapcsolat a munkatársakkal önmagukban is kettétörhetnek egy karriert. HR-vezetők véleményét kérdeztük a nagy karrierbuktatókról.

1. Próbaidő utáni lelassulás

A dolgozók, és különösen a pályakezdők esetében tapasztalható, hogy a próbaidő letelte után visszavesznek a tempóból. Lelassulnak és feleakkora odaadással végzik el feladataikat. Mindez nagyban visszavetheti előrejutásukat. A vezetők ugyanis ezután is ugyanolyan lelkesedést várnak el a dolgozóktól. Aki ezt az elvárást nem teljesíti, annak hiú ábránd marad az előléptetés.

2. Rossz kapcsolat a munkatársakkal

Várhatóan megszakad a karrierje annak is, aki a munkája tökéletes elvégzése mellett nem fordít időt a munkatársakkal való jó viszony kialakítására, nem növeli személyes elfogadottságát kollégái körében. A cégvezetők általában olyan embert helyeznek a dolgozók fölé, akivel a kollégák együtt tudnak dolgozni, és fel is néznek rá. Vezetővé válását teszi tehát kockára az, aki magára haragítja munkatársait.

3. Rossz kapcsolat a felettesekkel

A főnöki székre vágyóknak azonban nemcsak a kollégákkal, a vezetőséggel is jó kapcsolatot kell ápolni. Ezt egyébként elsősorban a kiváló teljesítménnyel lehet elérni. Ha a vezetőség azt látja: megbízhatatlan, és hanyag a munkatárs, nem őt fogják támogatni céljai elérésében.

4. Túl korai rábólintás vezetői pozícióra

Nagyot bukhat az illető abban az esetben is, ha túl korán fogad el egy magasabb pozíciót, miközben sem szakmailag, sem emberileg nincs felkészülve a munkakör betöltésére. Így nagy a valószínűsége annak, hogy nem tudja az elvárásoknak megfelelően betölteni a pozíciót, és épp ezért rövid időn belül megválik tőle a cég, vagy jobb esetben visszahelyezik régi pozíciójába.

5. Gyermekvállalás

A nők esetében elsősorban a gyermekvállalás az, ami véget vethet egy karriernek. Amennyiben egy gyermeket vállal az illető, az még nem jelent akkora problémát. Viszont ha kettőt, akkor 5 évre kiesik a körforgásból. Onnan pedig már nehéz visszatérni a vérkeringésbe. Persze az anyai örömök relativizálják a karrier fogalmát.

6. A nyelvtudás fejlesztésének elmaradása

A dolgozók gyakran esnek abba a hibába, hogy karrierútjuk során nem fejlesztik nyelvtudásukat, hagyják azt passzívvá válni. Elindulnak egy közepes angol nyelvismerettel, amely bár a kezdő pozíciók betöltéséhez valóban elegendő, a továbblépéshez azonban kevés. Hiába felelnek meg szakmailag a magasabb pozíció elvárásainak, hiányos nyelvtudásuk miatt viszont nem nyerhetik el azt.

7. Bizalmas információ kiadása

Várhatóan nemcsak a cégen belüli karrierjének inthet búcsút az, aki titkos információkat szolgáltat ki egy harmadik félnek - attól függetlenül, hogy származik-e haszna belőle. Jövőbeni karrierje azonnal derékba törik, elég csak felhívnia a fejvadásznak volt főnökét. Aki várhatóan nem fog hallgatni egy ilyen vétségről.

8. Változás a menedzsmentben

Elbocsátás lehet a vége annak is, ha a céget egy új vezetőségre bízzák, ráadásul a menedzsment teljesen más elveket és szemléletet hoz magával, mint ami addig volt jellemző.

9. Átszervezés

Az átszervezés is lehet egy buktató. Ha akkor nem jól "helyezkedik" a dolgozó, nem ragadja meg az adódó lehetőségeket, könnyen elszalaszthatja az áhított pozíciót.

10. A cég megszűnése

Egy multinacionális vállalatnál előfordulhat, hogy a vezetés úgy dönt: megszünteti a magyar leányvállalatot. Kivonul az országból például keletre. Ilyenkor azonban csak a cégen belüli karrier szakad meg. Szerencsés esetben a jelölt ott folytathatja, ahol abbahagyta - csak épp egy másik cégnél.

Az összeállításban segítségünkre volt Kiss György, a Robert Bosch Kft. HR managere illetve Jung Zsuzsanna, a Chinoin Zrt. HR-vezetője.

Oroszi Babett

(jobpilot.hu)

  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A turizmus szakmáit népszerűsítő kampányt indított az MTÜ

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kisfilmekkel, imázsvideóval, új weboldallal elindította szakmanépszerűsítő kampányát, kiemelt cél az... Teljes cikk

Félig lecserélt állománnyal várja az újranyitást a biztonsági szektor

A turizmus, a vendéglátás és a rendezvények újraindulása a biztonsági szektort is több mint egy éve nem látott, komoly kihívás elé állítja. A... Teljes cikk

Járvány: Elképesztő teljesítményt nyújtottak a mentősök

A járvány bő egy éve alatt 1,2 millió esetet láttak el és 155 ezer koronavírus-fertőzöttet vittek kórházba a mentők - mondta az Országos... Teljes cikk