Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Tízmilliárd forint jár az államtól a túlszolgálat miatt a tűzoltóknak

A szekszárdi munkaügyi bíróság elsőfokú, nem jogerős, közbenső ítélete alapján körülbelül tízmilliárd forint terhelheti áttételesen a magyar államot a tűzoltóknak járó túlszolgálati díjazás miatt - közölte Szekeres Csaba, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) jogásza csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Az ítélet azt állapította meg, hogy a heti 48 óra feletti munkavégzés túlmunkának minősül, és ezért túlmunkáért járó díjazásra jogosultak a tűzoltók - mondta Szekeres Csaba. Hozzátette: egy óra túlszolgálat kalkulált összege bruttó 1.450 forint. Ezzel az összeggel számoltak a mintegy 7.000 tűzoltót figyelembe véve három évre visszamenőleg.

A magyar szabályok szerint 2004-ben és 2005-ben heti 48 óra helyett 54 óra volt a munkaidő a tűzoltóknál, így heti 6 órával dolgoztak többet, 2006-ban a törvény rendelkezése értelmében munkaidejük 52 órára csökkent, így ebben az időszakban már csak heti négy órával számolták a túlszolgálat kalkulált összegét - magyarázta Szekere Csaba. Elmondta: az illetékes parancsnokokkal szemben nyújtottak be kereseteket. Összesen 71 keresetet indítottak az ország valamennyi munkaügyi bíróságán 3.822 tűzoltó képviseletében.

Az uniós szabályozás szerinti a heti 40 óra feletti munkavégzés túlmunkának minősül és ezért díjazás jár a tűzoltóknak - tette hozzá. Mint mondta, előző héten a szekszárdi munkaügyi bíróság jogalap tekintetében részben elismerte a tűzoltók igényét, ugyanis a heti 48 feletti részt túlmunkának minősítette.

Kajsza Zoltán, a HTFSZ elnöke közölte: 2007-ben a tűzoltók heti munkaideje 50 óra, 2008-ra csökkenne heti 48 órára. Vitánk tárgya az, hogy a heti 40 óra és a heti 48 óra közötti munkaidőt még mindig nem kompenzálják semmiféle törvényi szabályozással - mondta.

Follow hrportal_hu on Twitter