Megjelent: 10 éve

Több a fizetésünk, mint tavaly

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a bruttó átlagkeresetek 2010 első öt hónapjában 3,4 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 10 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A reálkereset - a fogyasztóiár-index 5,8 százalékos növekedése mellett - döntően a személyi jövedelemadó szabályok változásának, valamint a költségvetési intézményeknél foglalkoztatottak 2010. évi eseti kereset-kiegészítése januári és márciusi kifizetésének köszönhetően 4 százalékkal emelkedett. A versenyszférában 3,9 százalékkal, a költségvetési szférában 4,3 százalékkal nőtt a reálkereset. Az alkalmazásban állók létszáma 2010. január-májusban átlagosan 2 millió 658 ezer volt.

A költségvetési szférában 764 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 794 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának 0,3 százalékos csökkenését jelentette. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatás bővülése miatt 5,6 százalékkal nőtt a létszám, e nélkül számolva 0,1 százalékos a csökkenés. A versenyszférában 3,3 százalékkal dolgoztak kevesebben, mint az előző év azonos időszakában.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 204 300 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 205 300 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 205 400 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 3,4 százalékkal haladták meg az előző évit.

Hol keresnek a legjobban?

A versenyszférában 4,7 százalékkal, a költségvetés területén pedig 0,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához képest. A legjobban fizető gazdasági ág a pénzügyi, biztonsági tevékenység volt (444 800 forint), ezt követte az információ és kommunikáció (376 900 forint) és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (348 400 forint). Átlag alatt kerestek a foglalkoztatottak a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban (124 800 forint), valamint a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászatban (137 000 forint).

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset az év első öt hónapjában átlagosan 2,5 százalékkal, ebből a versenyszférában dolgozóké 4,6 százalékkal haladta meg az előző év január-májusit. A költségvetési szférában dolgozók közfoglalkoztatottak nélkül számított alapilletménye, az úgynevezett illetmény automatizmusnak köszönhetően 1,2 százalékkal emelkedett ugyanezen időszak alatt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 133 500 forint; (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 96 600 forint, a szellemi foglalkozásúaké 171 800 forint) volt. A nettó kereset így átlagosan 10 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A versenyszférában 9,9 százalékos, a költségvetési szervezeteknél pedig 10,3 százalékos növekedés jelentkezett.

A 216 900 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 3,1 százalékkal haladta meg az előző év január-májusit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,8 százaléknak felelt meg.

Forrás: KSH

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ahol nem álom a 200 millió forintos fizetés

Az orosz bázisú nemzetközi jégkorongligában (KHL) hetvenegy olyan játékos van, akinek évi fizetése eléri, illetve meg is haladja az 50 millió rubelt... Teljes cikk

Adófajták Magyarországon: 5 év csökkenés után újra növekedés jön?

Míg 5 évvel ezelőtt még 60 adófajtát tartottunk nyilván Magyarországon, addig múlt év végére ez a szám 54-re redukálódott. A minap bevezetett... Teljes cikk

Meghosszabbította a NAV az szja-bevallások leadási határidejét

Csütörtök éjfélig meghosszabbította a NAV az szja-bevallás határidejét, miután a leadás utolsó óráiban rendszerhiba lépett fel - írja a hvg.hu. Teljes cikk