Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 4 éve

Több körben választják ki a háztartási alkalmazottakat

Minden eddiginél több, csaknem tizenötezer bébiszittert, takarítónőt, kertészt, szakácsot foglalkoztattak tavaly Magyarországon. Ennél is többen lehetnek a valóságban, a Nemzeti Adóhivatal ugyanis csak a regisztrált háztartási alkalmazottakról tudott információt adni. Igény ugyanis van a házi teendők ellátására, még hozzá főállású házvezetőnő és/ vagy gyermekfelügyelő iránt ugrott meg az érdeklődés az elmúlt években - tapasztalja az egyik munkaerő-közvetítő. Jelentkező is akad bőven: zömmel nem piacképes diplomával rendelkező tanárok, művelődésszervezők, egészségügyi alkalmazottak, érettségivel rendelkezők vagy éppen a vendéglátásba belefáradt munkavállalók.

Kitakarítani a lakást, megfőzni a napi menüt, kimosni és kivasalni a ruhát, vigyázni a gyerekekre, korrepetálni őket, ápolni az időseket, gondozni a kertet. Ezeket a tevékenységeket ismeri el háztartási munkaként a Nemzeti Adóhivatal. Ezekből. Az így szerezett jövedelem adórendszeren kívüli keresetnek számít, így ez után nem kell adót fizetniük.

És hogy mennyien élnek ilyen munkákból? Nos, ezt nehéz megjósolni. Hivatalosan 15 ezren.

Azonban, ennél is többen lehetnek a valóságban, a Nemzeti Adóhivatal ugyanis csak a regisztrált háztartási alkalmazottakról tudott információt adni a Magyar Időknek. És a közvetítő tapasztalatai szerint sok dolgozni akaró nem is tud a regisztrációs kötelezettségről.

Aki ugyanis háztartási alkalmazottat foglalkoztat, annak havonta, vagy munkavégzés megkezdése előtt be kell jelentenie az alkalmazottat az adóhatóságnál, és havonta ezer forint regisztrációs díjat kell fizetnie. Ez 2010 óta kötelező. Akkor az ezret sem érte el a legálisan foglalkoztatott háztartási alkalmazottak száma. Ám 2012-ről 2013-ra megkétszereződött, és csaknem elérte a 14 ezer főt, majd némi megtorpanás következett, de tavaly már majdnem 15 ezerre emelkedett.

Keresettek a bejárónők

Jakab EdinaJakab Edina szerint a háztartáshoz mindenki ért, mégsem mindenki alkalmas a munkára
Igény ugyanis van a háztartási teendők ellátására - tapasztalja a háztartási alkalmazottak közvetítésére specializálódott Happy Mammy Édesanyákat Segítő Szolgálat tulajdonosa. Jarabin Edina számára is meglepő, mennyi család engedheti meg magának a főállású házvezetőnőt és/ vagy babysitter foglalkoztatását. „Tíz éve kezdtem a vállalkozást, ekkor még inkább a heti egy-két alkalmas, pár órás segítségekre volt igény és lehetőség, azonban az elmúlt években az igény eltolódott inkább a teljes munkaidős foglalkoztatás felé. Mintha jóval több tehetősebb család lenne, aki mindezt megengedheti magának. Ami számomra egy örömteli tendencia, mivel így egy újabb főfoglalkoztatású szegmens nyílt meg a munkaerőpiacon, - immáron legális munkaviszonnyal - befogadva pont azt a munkaerő-piaci réteget, akik kiesnek a hagyományos alkalmazotti jogviszonyból. Különösen az 50-60 év közötti nőkre gondolok” - fogalmazott a Happy Mammy vezetője.

„Az értelmiségi családok mellett a külföldi vagy félig külföldi házaspárok, a hazai üzleti élet képviselői, illetve egy, a vállalkozásából meggazdagodott réteg ad megbízást házvezetőnő keresésére” – tapasztalta a háztartási alkalmazottakat fejvadász módszerrel közvetítő cég ügyvezetője.

Jarabin Edina nem hiszi, hogy az adómentesség miatt ugrott volna meg a bejárónőt alkalmazók száma, mert bár ő igyekszik erről tájékoztatni munkáltatókat és munkavállalókat, mégis kevesen tudnak róla. Ráadásul ezek a munkakörök többnyire szájhagyomány útján kerülnek betöltésre, kevés munkaközvetítő cég foglalkozik ezzel a területtel, így a hivatalos információ eljuttatása még nehezebb az érintettekhez.

Azt sem hallgatja el a munkára jelentkezők kérdésére válaszolva, hogy a nyugdíjról, táppénzről maguknak kel gondoskodniuk a nettó 160-180 ezer forintos fizetésükből. Ennyit keresnek átlagosan.

Egy szűk réteg éppen e miatt ragaszkodik a bejelentéshez, amit nem minden munkáltató tud megoldani, hiszen sokszor ők maguk is alkalmazottak, így nincs hová bejelenteni. De többen vannak azok, akik „a nyugdíjrendszertől már semmit nem remélve, megelégszenek a regisztrációval is.”

A cég tapasztalatai szerint keresettek a házvezetőnők, gyermekfelügyelők, vagy éppen ezek kombinációja. Egy kis százalékban még idősgondozót, illetve magántanárt is közvetít a cég, de ezt az arányt inkább a cég profiljának tudja be a vezető.

Több körös a kiválasztás

A Happy Mammy igyekszik a család igényeihez a leginkább megfelelő személyt kiválasztani. A közvetítő egy hosszabb beszélgetés keretében megismeri a család kívánságait, majd ehhez mérten felállítja a kiválasztási szempontokat, az adatbázisban lévő, kritériumoknak megfelelő jelöltek megkapják az állásajánlatot. A telefonos interjún és egy személyes beszélgetésen felméri, hogy az illető tapasztalata megfelelő-e és karaktere, illik-e a családba avagy sem. Majd referenciák lekérdezése, személyiségtesztek kitöltése, próbatakarítások következnek, illetve erkölcsi bizonyítvány lekérése.

Mindenki ért a házimunkához, mégsem alkalmas akárki

Az ideális bejárónő csendes, intelligens. Vagyis főként a személyiség a döntő, hogy mennyire tudja a család megszeretni, hiszen sokszor szinte családtagnak tekintik. Másodsorban számít csak a tapasztalat, ami sokszor előnyt élvez a végzettséggel szemben. „A munka jellegéből adódóan egy szeretetteljes hölgy, aki két-három gyermeket felnevelt, lehet nagyobb segítség az anyukának mint egy diplomás óvónő. Illetve a házimunkát illetően is inkább az a tapasztalat, hogy egy igényes, precíz középfokú végzettséggel rendelkező hölgy, nagyobb szeretettel végzi ezt a munkát, mint az a diplomás, akinek esetleg ez egy kényszerpálya vagy rejtetten mégis méltóságon alulinak érzi” - mondta a háztartási alkalmazottakat fejvadász módszerrel közvetítő cég ügyvezetője.

Ezen túl a szakirányú végzettség csak ráadás, aminek természetesen díjaznak a megbízók. „Ők, akik mindhárom szempont szerint megfelelnek, hosszú távon is nagyon jól meg tudnak élni ebből a munkakörből. Gyakorlatilag a családok egymásnak adják az elérhetőségeit az ilyen segítőknek” - teszi hozzá Jarabin Edina.

Ezenkívül még fontos tényező lehet az autó vagy jogosítvány megléte, angol nyelvtudás, a nem dohányzás általában alapfeltétel. Bizalmi pozíciókról van szó, így a megbízhatóság és a tapintat elengedhetetlen. A bizalmat növeli az ügyfelekben az, hogy a Happy Mammy cég által korábban más családoknál foglalkoztatott jelöltekről közvetlen referencia van, életútjuk ismert, illetve a Jarabin Edina végigkíséri a kiválasztási folyamatot, személyesen is jelen van, a jelöltek bemutatásánál, minimálisra csökkentve a bizalmatlanságot. Ezenkívül a munkahely könnyű megközelíthetősége is fontos, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy hosszú távon csak így működik a dolog.

Előfordulnak a megszokottól eltérő megbízói kritériumok. Az egyik család például kifejezetten kikötötte, hogy a takarítónő/gyermekfelügyelő ne legyen túl szép, másnál a vallási meggyőződés volt a fő szempont.

Jelentkező is akad bőven, de igazán megfelelő személyiséggel, tapasztalattal, végzettséggel rendelkező, hosszú távon is kitartó, igényes jelölt már annál kevésbé… Ezekre a kincsekre már hosszas keresés, kiválasztási folyamat eredményeként lehet rálelni.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter