Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Tömeges elbocsátásokra készül a Telenor Magyarországon

A Portfolio több forrásból is úgy értesült, hogy csoportos létszámcsökkentést hajt végre Magyarországon a Telenor, a vállalat 100-120 főt bocsáthat el, és mivel a legutóbbi ismert alkalmazotti létszám 1059 fő, a leépítés a dolgozók 9,4-11,3 százalékát érintheti.

Több forrásból is úgy értesült a Portfolio, hogy közel minden tizedik dolgozójától megválik a Telenor Magyarországon.

A leépítés a Telenor üzleteiben vagy az ügyfélszolgálatokon dolgozókat, a lakossági vagy vállalati ügyfelekkel közvetlenül foglalkozókat nem érinti. A vállalat kérdésükre megerősítette a leépítési tervet.

A létszámleépítést nem fűnyíró elven hajtják végre, az egyes részlegeket nem egyenlő mértékben érinti, a Telenor üzleteiben vagy az ügyfélszolgálatokon dolgozókat, a lakossági vagy vállalati ügyfelekkel közvetlenül foglalkozókat nem érinti, viszont a támogató területeken (pénzügy, marketing, IT) dolgozók közül többeket elbocsátanak.

A Telenor alkalmazottainak van lehetőségük arra, hogy önként távozásra jelentkezzenek, illetve hogy részmunkaidőre térjenek át, a Telenor aktívan támogatja is az elhelyezkedésben a céget elhagyó alkalmazottait, de a vállalat a jogszabályi kötelezettségeken túlmenően anyagilag is kompenzálja a távozókat. A telenorosokat március 14-én tájékoztatják arról, hogy kik érintettek a leépítésben.

A Telenor ajánlata a távozóknak (önkénteseknek és nem önkénteseknek egyaránt):

 • a Munka Törvénykönyve által munkáltatói felmondás esetére meghatározott csomag + extra 2 havi fizetés + az előzetes értesítéstől számított, felmentésből adódó, egy havi jövedelem

 • a munkakeresés támogatására eszközök biztosítása (mobiltelefon, laptop, mobilinternet)

 • outplacement szolgáltatás

 • digitális tanulási lehetőségek

  A lap szerint hivatalosan azért van szükség a létszámleépítésre, mert a Telenornak már nem csak a távközlési vállalatokkal, de gyorsan fejlődő, globális tech cégekkel is fel kell tudnia venni a versenyt, amire egy karcsúbb és hatékonyabb szervezettel készítené fel a menedzsment a céget, azonban úgy tudjuk, hogy más oka is van az elbocsátásoknak.

  A Portfolio szerint talán a legfontosabb, hogy az új menedzsment nem elégedett azzal, hogy a Telenor nem hogy közelebb kerülne a fontosabb mutatókban a piacvezető Magyar Telekomhoz, hanem egyre távolodik, lassan már nem előre, hanem hátrafelé kell nézniük, nehogy a Vodafone is megelőzze a Telenort például a piaci részesedésben.

  A lap emlékeztet arra, hogy korábban, 2010. márciusában már volt egy nagyobb létszámleépítés a magyarországi Telenornál, az akkor még Pannon GSM felvette az anyacég nevét, ezzel egy időben 250 főt, vagyis az akkori létszám 17 százalékát bocsátották el, amivel közel 1,9 milliárd forint megtakarítást értek el. A költségcsökkentésekkel hivatalosan akkor sem a magasabb osztalék előteremtése volt a cél, hanem a növekedést hozó új termékekre és szolgáltatásokra fordították, valamint a névváltással kapcsolatos költségek fedezetét is ebből teremtették elő.

  Portfolio
 • Follow hrportal_hu on Twitter

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár