Megjelent: 1 éve

Továbbra sem fizetik a túlórát a szabolcsi rendőröknek

Újabb dokumentum került az Index birtokába, ami azt bizonyítja, hogy a mai napig pénz helyett szinte kizárólag szabadidővel váltják ki a szabolcsi rendőrök túlóráit.

A laptöbb cikkben is foglalkozott a témával, a rendőrség tagad, a dolgozók azonban vagy leszerelnek vagy jelzik a problémát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala felé. A lap cikkeire a rendőrség azt válaszolta, hogy novemberben tényfeltáró vizsgálatban megállapították, hogy nem történt semmi jogellenes.

Ugyanakkor az index.hu birtokába került rendőrségi dokumentumokból kiderül, hogy a szabolcsi főkapitány nyomásásra inkább szabadidőt kapnak a rendőrök túlórapénz helyett. Erről akkor több dokumentumot is bemutatott az index, de most újabbakat szerzett, ami azt bizonyítja, hogy a jogsértő gyakorlatot tovább folytatják.

A lap szerint egy októberi értekezleten az ORFK vezetői arról határoztak, hogy csökkenteni kell az elrendelhető túlóra számát, így azt egy rendőr esetében 300 órában maximálták. Azt állítják, hogy ezzel nem követett el jogsértést a hatóság, csak racionalizálni akarta a túlórafelhasználásokat és elrendeléseket.

Az index emlékeztet, hogy a gyakorlat viszont nagyon is törvényellenes. Mármint az, hogy a a rendőrök rá vannak kényszerítve arra, hogy a túlórákért cserébe leginkább csak szabadidőt kapjanak. Emiatt volt olyan kapitányság is a megyében, ahol egy nap négyen kérték a leszerelésüket.

Egy novemberi Szabolcs megyei értekezleten a problémát jelezte a főkapitánynak egy vezető, aki kimutatást is csatolt előterjesztéséhez. Ebből kiderült, hogy a dolgozók 95 százaléka pénzt szeretne a túlóráért cserébe. Az ehhez csatolt táblázatból pedig kiderült, hogy tavaly és tavaly előtt alig fizettek ki túlórapénzt az állomány tagjainak.

Például a vásárosnaményi kapitányságon az elrendelt túlóráknak csak a 20,34 százalékát, Mátészalkán a 24,46 százalékát, míg a beregsurányi határrendészeti kapitányságon csak a 3,25 százalékát fizették ki pénzben, de a legtöbb kifizetés esetén is csak 65,58 százalék ez az arányszám. Ha az összes kirendeltség túlóráit nézzük, akkor azt látjuk, hogy a teljesített túlórák 25 százalékát fizetik csak ki pénzben, a többit szabadidőben kell megváltania az állománynak.

A szolgálatokat nyilvántartó Robotzsaru Neo nevű rendszer is alátámasztja a túlóra elszámolásokban tapasztalható aránytalanságokat. Korábban a helyzetet még az ügyészség is vizsgálta, de ez időközben elült. Több rendőr az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala felé is jelezte a visszaéléseket.

Az index arra is felhívja a figyelmet, hogy Országos tapasztalat a rendőrségnél, hogy a vezetők jutalmazásánál és éves minősítésénél egyike a legfontosabb szempontoknak évek óta, hogy az adott vezető alá tartozó állomány milyen arányban kéri kifizetésre, illetve szabadidőben történő megváltásra a túlórákat. Minél többen kérik a pénzt, annál kisebb az esélye az adott parancsnoknak, hogy jutalmat kapjon, vagy „kiválóan megfelelt" minősítéssel illessék az év végén.

index.hu
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gyűjthet-e a munkáltató egészségügyi adatot? - Adatvédelmi szabályok a koronavírusra tekintettel

A világon és most már hazánkban is rendkívüli gyorsasággal terjedő koronavírus (COVID-19) miatt kialakult járványügyi válsághelyzet kapcsán... Teljes cikk

Elévülés a munkajogban

Mi pontosan az elévülés? Komolyabb jogelvi fejtegetések helyett közelítsük meg a fogalmat praktikus oldalról! Ahogy a romlandó árucikkek... Teljes cikk

Rendkívüli intézkedések a Munka törvénykönyvére vonatkozóan

Tegnap délután a miniszterelnök bejelentette az első gazdasági intézkedéscsomagot, amely a koronavírus-járvány hatásait igyekszik ellensúlyozni.... Teljes cikk