Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 hónapja

„Utálok otthonról dolgozni”

A home office-nak rengeteg előnye van, és ezeket az előnyöket nagyon sokan most, a járvány idején tapasztalhatták meg. Ugyanakkor ahhoz, hogy rendesen lehessen otthonról dolgozni, szükséges megfelelő infrastruktúra, kell elég hely, és ideális esetben nyugodt körülmények. Ez azonban sokaknak hiányzik.

Néhány hétig remek volt, sokan örültek, hogy megszabadultak a napi kétszeri munkába jövet-menettől, felszabadult ez az idő, csökkent az ez által okozott stressz. Ugyanakkor a home office nem mindenkinek való, vannak, akiknek a körülmények nem adottak hosszú távon és vannak olyanok is, akiknek több mint fél év egyszerűen elég volt.

Magyarországon a legtöbb cégnél, ahol a járvány kitörésekor megoldható volt az otthoni munkavégzés és engedélyezték is a munkavállalóknak, azóta egészében vagy részlegesen visszatértek a dolgozók az irodákba. Most azonban a koronavírus-járvány újra felívelőben van, így releváns kérdés, hogy mikor lehet szükség újra home office-ra. Vajon jobban felkészültek vagyunk-e mint korábban, és vajon hogyan fogadják a munkavállalók.

A BBC-nek néhányan elmondták, hogy nekik mi a gondjuk az otthoni munkavégzéssel. Tara Hudson azért utál otthonról dolgozni, mert egy egy hálószobás lakásban élnek a férjével, és nincs meg a megfelelő felszereltség a home office-hoz. Öt hónap után nagyon fáj a háta, mert nincs rendes asztal, aminél dolgozhatna, így szinte állandóan meggörbülve ül, nem egyszer a hallban, a földön vagy az ágyán ülve. A férje is otthonról dolgozik, így fel kell osztaniuk a helyet, mert ráadásul mindketten olyan munkakörben dolgoznak, ahol bizalmas információkat kezelnek, így külön helyiségben igyekeznek ezt megvalósítani. Mindkettejük munkáltatója felajánlotta a megfelelő otthoni felszerelést, de egyszerűen nem tudják hova tenni.

Lily O'Hagan egy házat bérel megosztva négy másik emberrel, akik közül három szintén otthonról dolgozik. Mint mondta megnehezítette a munkát, hogy ő lakik a bejárat melletti szobában, így minden házhozszállítást neki kellett fogadnia, a lakótársai rendetlenek, és a wifi is gondot okozott, amikor mindenki egyszerre akarta használni.

Gemma Shawnak, sok magyar szülőhöz hasonlóan az otthon tanuló gyereke online oktatásának segítése és a munkája között kellett egyensúlyoznia. És úgy érezte, mindkét területen kudarcot vallott. Ráadásul olyan munkája van, melynek sikeréhez a kreatív környezet, csapat nagyban hozzájárul, így az otthoni, magányos munkavégzést sokkal nehezebbnek élte meg. Gyakran kényszerültek arra a férjével, hogy „turnusokban” dolgozzanak, egyikük a gyerekekre figyelt vagy őket segítette, míg a másik próbált haladni a munkájával. Így is sokszor késő estig dolgozniuk kellett, miután a gyerekek lefeküdtek.

Paul a motivációját veszítette el. Nem akart otthonról dolgozni, így ameddig csak nem volt kötelező, addig az irodából dolgozott. Antidepresszánsokat szed, és a helyzet nem tett jót a mentális egészségének. Hiányoztak neki a munkahelyi szociális kapcsolatok, és a kollégákkal a közös, rendszeres testmozgás. Úgy érzi a motivációja is elveszett, az egyébként sem túlzottan kedvelt munkája iránt, mert hiányzik hozzá a támogató irodai környezet. Ráadásul nem gondolja jó ötletnek, hogy az étkezője a munkahelye irodájává avanzsált.

A példákból is látszik, hogy sokaknak okoz nehézséget ilyen vagy olyan okból az otthoni munka. És akkor még a szervezeti egészségről, az munkavállaló elkötelezettségének a csapatok együttműködésének fenntartásáról még nem is beszéltünk.

Szeretnénk az Önök tapasztalataiból is összeállítani egy cikket az elmúlt időszakról, ami akár újra mindennapi realitás lehet. Pozitív és negatív élmények egyaránt jöhetnek. Ha még mindig otthonról dolgozik, elegevan belőle vagy élvezi a lehetőséget? (Miért?) Ha újra home office-ban kellene működni, ahhoz mit szólna? Van-e elég hely, felszereltség otthon? Hogyan lehet megoldani a logisztikát? Nem fáj-e a háta? Várjuk tapasztalataikat! Küldjék el akár üzenetben a HR Portal Facebook oldalán keresztül, vagy e-mailben: info@hrportal.hu címre, vagy a cikk alatt kommentben.

És szavazzanak!Nyitókép: Jornada Produtora on Unsplash
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ha kötelező lesz a rezsiátalány, a home office-nak vége

A szakszervezetek szerint kötelező, a munkaadók szerint viszont csak adható az otthonról dolgozóknak a rezsiátalány. Rolek Ferenc, a Munkaadók és... Teljes cikk

Ráálltak a hackerek a távmunkásokra. Így védd magad!

Ismét nőhet a kibertámadások száma, mert a koronavírus-járvány miatt egyre többen dolgoznak otthonról, az otthoni hálózatok pedig általában... Teljes cikk

Újabb részletek derültek ki a home office szabályozásról

A távmunkához adott rezsiutalvány biztosan szerepel majd a parlament elé kerülő, otthoni munkavégzést támogató jogszabály-módosításban, a... Teljes cikk