Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Útmutató és ügyfélszolgálat a bérkompenzációhoz

December 22-én hirdették ki a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés jövő évi elvárt mértékéről és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékéről, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló kormányrendeletet.

Ezek alapján - függetlenül attól, hogy a munkáltató saját döntése szerint végrehajtja-e az elvárt béremelést - a minimálbér 2012. január elsejétől havi 93.000, a garantált bérminimum pedig havi 108.000 forintra emelkedik. Az NGM, szerdán kiadott útmutatójában hangsúlyozza, hogy az ennek hatálya alá tartozó béreket kötelezően meg kell emelni. Hozzáfűzik azonban, hogy az átállás az új kötelező bérminimumokra az érintett munkavállalóknál nem mindig elégséges az elvárt béremelés teljesítéséhez.

Az NGM emlékeztet arra, hogy január elsejétől megszűnik a munkavállalók adójóváírási lehetősége, valamint egy százalékponttal emelkedik a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulék, s a két intézkedés hatására 2012-ben a havi szinten 216.806 forint alatt keresők 2011. évi nettó nominális bére csak úgy őrizhető meg, ha a bruttó béreik emelkednek.

A tárca hangsúlyozza, hogy a kormányrendeletek nem terjednek ki azokra a munkáltatókra, ahol a kormány közvetlen munkavállalói kompenzációt biztosít. Ez a költségvetési célelőirányzatból megvalósuló közvetlen munkavállalói kompenzáció a költségvetési szerveknél és az egyházi fenntartású, közfeladatot ellátó egészségügyi, oktatási, szociális, valamint közgyűjteményi és közművelődési szolgáltatást nyújtó intézményeknél foglalkoztatott munkavállalókra vonatkozik - olvasható az útmutatóban.

Minden más munkáltató - ideértve a gazdasági társaságokat, az egyéni vállalkozásokat és a non-profit szervezeteket - a munkavállalók bruttó bérének a rendeletben foglaltak szerinti emelésével biztosíthatja a bérek nettó értékének megőrzését 2012-ben - emeli ki a nemzetgazdasági tárca.

A korábban elfogadott, az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról szóló törvény a közbeszerzési eljárásokon ajánlattevőként történő indulás, valamint a költségvetési támogatások tekintetében ahhoz fűz hátrányos következményeket, ha a munkáltató az érintett - bruttó 216.806 forint alatt kereső - munkavállalók legalább kétharmadánál nem hajtja végre az elvárt béremelést. A törvény lehetőséget ad arra is, hogy a béremeléseket részben béren kívüli juttatásokkal biztosítsa a munkáltató - áll az útmutatóban.

Felhívja a figyelmet a tárca arra is, hogy a folyamatos foglalkoztatás feltételeinek megfelelő munkavállalók körében a rendeletben foglaltak végrehajtása esetén a szociális hozzájárulási adóból levonható adókedvezményt érvényesíthetnek a foglalkoztatók, vagyis a béremelések 5 százalék feletti teljes (bér és szociális hozzájárulási adó) költségét levonhatják.

Az útmutató szerint az adókedvezmény akkor vehető igénybe, ha a munkaadó valamennyi folyamatosan foglalkoztatottnál végrehajtja a rendelet szerinti elvárt béremelést, míg a szankciók elkerülésének a feltétele az érintett munkavállalók kétharmada körében megvalósított elvárt béremelés. Hozzáfűzik, hogy a szankciók elkerülése érdekében ugyanakkor elfogadható, hogy az elvárt béremelést részben a béren kívüli juttatások növelésével valósítja meg a munkáltató.

Az adókedvezmény igénybevételénél a folyamatos foglalkoztatás fogalmába beletartoznak a 2011. november 1-je és december 1-je közötti időszak bármely napján nemcsak az adott munkáltatóval, hanem a belföldi kapcsolt vállalkozások körébe tartozó bármely munkáltatóval munkaviszonyban álló munkavállalók, amennyiben az adókedvezményt igénybe vevő munkáltató foglalkoztatja őket munkaviszonyban 2012-ben. Az elvárt béremelést tehát ebben a szélesebb körben kell teljes egészében a rendelet szerinti módon végrehajtani az adókedvezmény igénybevételéhez.

A szankciók elkerüléséhez a 2011. november 1-je és december 1-je közötti időszak bármely napján az adott munkáltatóval munkaviszonyban állók körében a munkavállalók legalább kétharmada számára biztosítani kell az elvárt béremelést.

Az útmutató számos példával illusztrálja az elvárt bérnövekedés teljesítését, valamint tartalmazza egyebek között, hogy kik igényelhetik a kompenzációt, és hogyan számítják ennek összegét.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter