Megjelent: 5 éve

Üvegszikla: ha megoldhatatlan a feladat, akkor jöhetnek a női vezetők

- Nemzetközi összehasonlításban, hogy áll Magyarország a női vezetőket tekintve?

- A HBLF friss kutatása szerint sajnos nem állunk túl jól összességében. A hazai TOP 200 vállalatok között 2014 év végén végzett felmérésünk azt mutatja, hogy a legfelső CEO szinten Magyarországon 9 százaléka a nő. Az EU-ban ez a szám átlagban 3 százalék, Amerikában a S&P 500 körében 5 százalék. Itt még nem lenne okunk panaszkodni, habár minden szám nagyon alacsony, nagyon sok dolgunk van még a nőkérdéssel.

Amikor az igazgatóságokat nézzük, akkor a hazai TOP 200 körében átlagosan 15 szazlékról beszélünk, ami alacsonyabb az EU 18 százalékos átlagától és az USA 19 százalékos átlagától is. Innen már csak egyre rosszabbul teljesítünk a női vezetők kapcsán.

A HBLF friss kutatása szerint a menedzsment szintjén a női vezetők a hazai TOP 200 körében 17 százalékot képviselnek, mely jelentősen elmarad az USA legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatok női felsővezetői 25 százalékos részvételétől.

A politika még ennél is rosszabb. Míg az EU-ban átlagosan 27 százalékban vannak jelen a nemzeti Parlamentekben a nők, Magyarországon csupán 10 százaléka a képviselőknek nő. Női miniszterünk jelenleg nincs is.

- Mennyire fogadja be a vezetői réteg a nőket, kapnak-e elég lehetőséget?

Adriány Kincső
- A fenti adatokból nyilvánvaló, hogy kisebbségben vannak a nők, és amíg ez így marad, mindenképpen nehezebb dolguk van, mint férfi társaiknak. Sem bérekben, sem lehetőségekben nincs egyenlőség. Már több esetről is hallottam, hogy akkor jelöltek nőt vezérigazgatónak, ha a cég nem jól teljesített és azért kapta a nő a pozíciót, mert a férfiak túl nagy kihívásnak tartották, számukra adódott kisebb kockázatú vagy kevesebb energiát igénylő pozíció is. Amikor nagy a valószínűsége, hogy nem fog tudni jól teljesíteni egy vezető különböző gazdasági és egyéb okok miatt, akkor előszeretettel választanak hölgyet a pozícióra. Ennek a jelenségnek a szakirodalomban neve is van: the glass cliff (üvegszikla).

Magyarország még ma is egy macsó társadalom, ahol a férfi és a női szerepek a hagyományokat tükrözik. Amíg ezen nem változtatunk nehéz dolga lesz a nőknek ha szeretnének előbbre jutni a karrierjükben. Sok esetben éppen ezért önszántukból mondanak nemet, mert nem látják a küzdelem értelmét, túl sok áldozatot kellene hozniuk.

- Miről fog beszélni a HR Pikniken?

- Csak pozitív dolgokról tervezek beszélni, hogy mit tehetünk közösen a nők helyzetének jobbításáért. A HBLF felismerve a problémát, hogy férfiak nélkül nem megy, életre hívta a 202020 klubbot. Szeretnénk ha 2020-ra minimum 20 százalékra nőne a nők aránya a cégek felső vezetésében és az igazgatóságokban. Ebben a klubban mind férfi, mind női felsővezetőkkel azon dolgozunk, hogy célunkat közösen elérjük. A program szerves része a női mentor programunk a "FTSE 100 Cross-Company Mentoring Program". Évente 4-5 alkalommal rendezünk CEO Forumot, ahol a felsővezetőket érzékenyítjük a témára. Legjobb gyakorlatokat osztunk meg a TOP 200 vállalatok körében, hogy sikeresen tudjanak vállalati folyamatokat megváltoztatni annak érdekében, hogy a hölgyek a vállalati előmenetelben kevesebb akadályba ütközzenek.

A tehetséges fiatal hölgyeknek pedig szükségük van példaképekre, akik miatt elhiszik, hogy nekik is sikerülhet, nem zárja ki egymást a karrier és a gyerekvállalás. Partnerségben vagyunk egy fiatal hölgyeket tömörítő szervezettel, a Business Women Network-kel akikkel közösen csinálunk rövid videó filmeket sikeres nőkkel és sikeres férfiakkal, akik a nőkérdés támogatói. Az interneten lesznek elérhetők ezek a filmek ősztől, hetente egy filmet fogunk közzétenni.

Ha kíváncsi Adriány Kincső, Kiss Péter, Molnár Éva , Till Attila (és sok más előadó) további gondolataira a női és a férfi agy működéséről, akkor jöjjön el a HR Piknikre. Jelentkezés és program itt.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter