kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Válaszok álláskeresői kérdésekre (3)

Álláskereséssel kapcsolatos kérdéseiket a [email protected] címre várjuk.

Frissdiplomásként a telekommunikációban

Fiam értékesítői munkakörben szeretne elhelyezkedni a telekom területen. Ön szerint milyen képességekre van szüksége a sikeres helytálláshoz? Hol lehet ezeket a képességeket elsajátítani a felsőoktatáson kívül? Mennyibe kerülnek az ilyen tanfolyamok? A BGF-en most végzett, de néhány sikertelen interjú után úgy látja, az iskolapadban szerzett tudás kevés az érvényesüléshez. (Péter)

Tisztelt Érdeklődő Szülő! Ahhoz, vagy valakit felvegyenek a megpályázott munkakörbe, a munkáltató által támasztott munkaköri követelményeknek kell megfelelni, mai, divatos kifejezést használva, meghatározott kompetenciákkal kell rendelkezni. A munkaköri követelmények és a kompetenciák több elemet foglalnak magukba:

Elméleti szakmai tudást, amelyet oktatási, szakképzési intézményekben, tanfolyamokon vagy autodidakta módon, tanulással lehet elsajátítani.
Gyakorlati szakmai tudást ritkább esetben intézményesen, még az iskolaévek alatt, szakmai gyakorlaton, általában a szakterületen, a munkavégzés során, évek alatt lehet elsajátítani.

A munkakör eredményes ellátásához szükséges kompetenciák harmadik csoportja olyan összetett pszichés tényezőket foglal magába, amelyek ugyancsak több tényezőre bonthatók, ezek
a) velünk született képességek,
b) tanulás, gyakorlás során elsajátított készségek
c) a személyiség irányultságát és dinamizmusát meghatározó érdeklődés, motivációs és érzelmi struktúra,
d) értékrendet és érzelmi hozzáállást kifejező attitűd, amelynek kialakítására a társas, nevelő környezetnek van befolyásoló hatása,
e) a személyiségnek olyan önszabályozó struktúrái, amelyek nehéz, váratlan, stresszt okozó és konfliktusos helyzetek kezeléséhez szükségesek, amelyek az egyéni törekvések, érdekek érvényesítése, a társas környezettel és az élet nagy kihívásaival való sikeres megküzdések során alakulnak, fejlődnek.
A megpályázott munkakörben való, több éves, sikeres működést munkaköri beválásnak nevezzük. A munkáltatóknak az az érdekük, hogy olyan munkavállalókat vegyenek fel, akik az általuk támasztott követelményeknek megfelelnek, azaz feltehetően hosszú távon be fognak válni.

Az Ön fia esetére visszatérve: szerintem a telekom területén is alkalmaznak pályakezdőket, és az értékesítés területén általában nem kizáró tényező a főiskolai végzettség, de kellő önismeret is szükséges ahhoz, hogy valaki olyan állásra pályázzon, amely követelményeinek megfelel.

Szerintem biztos, hogy el fog tudni helyezkedni a fia, ha megfelelő önismerettel rendelkezik, és olyan állásra pályázik, amelyhez megfelelő kompetenciával rendelkezik. A sikeres pályázáshoz szükséges önismeretet tréningen lehet fejleszteni.

Könyvelők iránt mindig van kereslet

Szeretném megkérdezni, hogy lesz-e lehetőségem állást változtatni a közeljövőben? 36 éves könyvelő vagyok, és szeretnék munkahelyet váltani. Mennyi esélyem van erre Szombathely környékén?

Tisztelt Kérdező!

A munkaerőpiacon a könyvelők iránt mindig van kereslet! Várja meg, hogy a munkáltatója mondjon fel, vagy csak akkor kezdeményezze Ön a munkaviszony megszüntetését, ha már talált állást. Ha a munkáltató mondana fel, és nem sikerülne azonnal állást találni, akkor használja ki a lehetőséget, és regisztrált álláskeresőként fejlessze elméleti szakmai tudását államilag támogatott tanfolyamon.

Stewardess szeretnék lenni

Valószínű túl korainak tartja majd levelem. Stewardess szeretnék lenni külföldön. Az általános iskola után egy budapesti gimnázium magyar-francia kéttannyelvű szakán folytatom tanulmányaimat. A képzés 5 éves, és egy évet külföldön szeretnék tölteni angol nyelvterületen, mert eddig angolul tanultam. Valószínű itthon majd évet kell ismételnem. Ezért valószínű 20 évesen ballagok a gimiből. A szüleim és én is szeretnénk ha egyetemre is járnék, hogy legyen valamilyen diploma a kezemben, mégse lehetek 50 éves koromig légiutas-kísérő. Azt hallottam, hogy a 24évesek öregnek számítanak ebben a szakmában. Az lenne a kérdésem, hogy hány év a korhatár, Ön szerint belevágjak e majd, vagy mondjak le róla, ha ennyit szeretnék tanulni, és egyáltalán hogyan kezdjek hozzá? (Martina)

Kedves Martina! Sokrétű információt kaphat, ha a www.google.com keresőn, a "legiutaskisero" szóval rákeres a munkakörre, és mind a hazai, mind a külföldi lehetőségekről tájékozódhat.

Hazánkban azok lehetnek légiutaskisérők, akik betöltötték a 19. életévüket, középfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, angol nyelvből középfokú C típusú állami, vagy államilag elismert középfokúval egyenértékű nyelvvizsgával rendelkeznek, orvosilag alkalmasak a légiutas-kísérő munkakör betöltésére. Előny, ha az angolon kívül legalább még egy világnyelvet társalgási szinten beszél. A tanfolyam önköltséges, de a részletfizetés is megoldható.

A sikeres vizsgázók a Malév Rt. 100%-os tulajdonú cégével, a Malév Utasszolgálati Kft.-vel köthetnek munkaszerződést. További információt a 0036-1-296-7320-as telefonszámon lehet megtudni.

A www.palya.hu lapon most éppen a stewerd(ess) témáról chat-elnek, cserélnek véleményt hozzáértők és érdeklődők. Szerintem, még ha évvesztes is, és ha 19 évesen egy főiskolára nappali tagozatára felveszik, akkor 22 évesen, ha levelezőre, akkor 23 évesen végez, és még mindig lehet légiutas-kísérő. A külföldi munkavállalásról dönteni mindig az adott ország lehetőségeit, követelményeit figyelembe véve lehet, így, nagy általánosságban erről Önnek többet nem tudok mondani.

A fiam nem tud elhelyezkedni. Mit lehet tenni?

Nem gondoltam volna, hogy fiam hiába tanul most is éppen telefonált hogy ez az állás sem sikerült. Az utolsó pillanatban mégis úgy döntöttek hogy nagyon kezdő és nem kell. Hiába szorgalmas nem bizonyít- hatja be még csak nem is próbálhatja meg betanulóként fizetés nélkül sem. Az egész baráti körünk próbál most már segíteni ismerősöket felhajtani stb. bármilyen informatikus állást elvállalna már.

25 éves pályakezdő szorgalmas jó kiállású fiatalember diploma előtt álló és szeretne elkezdeni a szakmába dolgozni. Látom, hogy el van keseredve feleslegesen tanult úgy érzi, hazugságok az állás hirdetések. Szerintem nincs olyan fejvadász cég amelynél ne lenne nyilvántartásba már. Tényleg jobb lett volna ha nem mérnöknek hanem esztergályosnak tanul? Elképesztő ez a világ. Mindig úgy neveltem hogy gimnáziumi érettségi és utána főiskola, de ezek szerint rosszul tettem. Már elment a kedve attól is, hogy egyáltalán lediplomázzon. Mit lehet még tenni? (Egy elkeseredett anya)


Tisztelt Elkeseredett Anya!

Mit lehet még tenni? Minden álláskeresési lehetőséget igénybevéve, kitartóan, szorgalmasan tovább kell keresni; a hirdetéseket nézni, minden olyan állást megpályázni, amelynek követelményeit a fia képes teljesíteni. (szaktudás, szakmai gyakorlat, kompetenciák). Természetesen, ismerősöket is érdemes igénybe kell venni. Egyébként szúrópróba-szerűen megnéztem, és a fia számára kedvező eredményt kaptam, azaz az álláshirdetések 25-30%-a nem vezetői, beosztotti informatikus állás, tehát lenne miből válogatni.

Képzési lehetőségek terhes-táppénzen

Ezúton azt szeretném megérdeklődni, hogy egy terhes-táppénzen levő kismamának milyen lehetőségei vannak (lesznek) különböző, államilag támogatott tanfolyamokon való részvételre? Szeretnék gépírói, ill. angol tanfolyamot elvégezni. Amennyiben a JPT a címében Pécsre utal, akkor konkrétan itt, ebben a városban milyen lehetőségeim vannak? (Sarolta)

Kedves Sarolta!

Az államilag támogatott tanfolyamokra a helyi Munkaügyi Központokban lehet jelentkezni, ha valaki regisztrált munkanélküli, szebb és optimistább kifejezéssel álláskereső. Ha Ön terhes-táppénzen van, biztos, hogy még nagyon sokáig nem lesz regisztrált álláskereső, ezért érdemesebb az interneten keresnie olyan oktató helyet, amely a lakóhelyéhez közel van, és a kismamáknak kedvezményt nyújt. Ha már most angol nyelvet vagy gépírást a lehető legolcsóbban akar tanulni, akkor tájékozódjon az on-line, internetes képzési ajánlatok és az ELO, de más, távoktatást vállaló oktatási intézmények ajánlatai között.
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Háromezerrel több az állásajánlat: 36 ezer pozíció vár betöltésre

Márciusról áprilisra 33 089-ről 36 166-ra nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez 3077-tel több az előző hónapnál, egy évvel... Teljes cikk

Kiderült, miért váltak óvatosabbá a dolgozók a munkahelyváltást illetően

Országos szinten számottevően csökkent a munkavállalói fluktuáció, 28 százalékra mérséklődött tavaly az egy évvel korábbi 33 százalékról.... Teljes cikk

Németország kinyitotta álláspiacát a szakképzettek előtt

Tavaly novemberben lépett hatályba - egyes rendelkezései idén fognak - az új német szakképzett bevándorlásról szóló törvény, amely jelentősen... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek