Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Vállalkozások számára nyújt segítséget az új mediációs központ

Megalakult a cégeken belüli és cégek közötti konfliktusok kezelésére megoldást nyújtó gazdasági mediációs központ Zala megyében, amely a kamarai iroda hálózatokon keresztül nyújt mediációs szolgáltatást a vállalkozások számára.

A vidéki kamarák közül elsőként a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara biztosít lehetőséget tagjainak és a vállalkozóknak, hogy képzett mediátor segítségével tudják megoldani az üzleti életben keletkező vitás helyzeteket - közölte Varga Zoltán mediátor kedden az MTI-vel.

A szakközgazdász szerint a mediációs szolgáltatás alkalmas eljárási módszer a cégen belüli, tulajdonostársi, munkavállalók és munkaadók közötti konfliktusok kezeléséhez. A szolgáltatás másik területe a közvetítői tevékenység, amely elsősorban a vállalkozások közötti (megrendelői, beszállítói, alvállalkozói) relációban nyújt gyors megoldást a vitás ügyekben.

A mediációs szolgáltatáshoz a Zala megyei kamarák irodái adják a háttérbázist. A kamara Varga Zoltán mediátorral már megkötötte a megállapodást, de a későbbiekben lehetőség lesz a szolgáltatás bővítésére.

A szakközgazdász szerint a választott bíróság intézménye a nagyvállalkozások számára elérhető megoldásnak tűnik, de a mediáció a gyorsabb és olcsóbb megoldást kereső kis- és közepes vállalkozások számára vonzóbb lehet a konfliktusok kezelésére.

Varga Zoltán a mediációs módszer gyakorlati alkalmazásáról azt mondta; a konfliktuskezelés legfontosabb elve a semlegesség és az önkéntesség. A mediátornak mindkét fél számára biztosítania kell annak a lehetőségét, hogy a saját látószögéből elmondja a problémáját, majd ezt követően a mediációs tárgyalás (tárgyalások) keretében segíti hozzá a feleket, hogy megállapodásra tudjanak jutni.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
3 tipp a munkavállalók motiválására

Egy olyan munkahelyen, ahol az egyén nem érez megbecsülést, nem érzi magát nélkülözhetetlen, fontos elemnek, ott a csapatmunka motivációja is... Teljes cikk

7 készség, amit nem veszélyeztetnek a robotok

Az automatizációrót, a robotok térhódítását gyakran „mumusként” emlegetjük, amelyek elveszik a munkát, azonban a helyzet azért ennél jóval... Teljes cikk

Így építhetjük tudatosan énmárkánkat az online térben

A METU szakértői összeszedtek öt olyan tippet, melyeknek segítségével a legelőnyösebb képet alakíthatjuk ki magunkról a munkáltatók előtt az online világban. Teljes cikk