Megjelent: 2 éve

Varrónőkből képzett hegesztőket! - így kezelte a munkaerőhiányt a vállalat

Merjünk kilépni a sémákból, tapossuk ki a járatlan utakat! Férfiasnak gondolt szakmákban is lehet női munkaerőt alkalmazni. Ez a tanulsága a Viessmann Technika Dombóvár Kft. toborzási akciójának. A cég a hiányszakmának számító AVI hegesztő munkakörbe szakmai tapasztalat nélküli női jelentkezőket vett fel és tanított be - sikerrel.

Az AVI hegesztő országosan hiányszakma, nekünk pedig új munkavállalókra volt szükségünk, hogy teljesítsük a megbízásokat” - kezdi a toborzási akció bemutatását Wirtmann Klára, a 350 fővel működő Viessmann Technika Dombóvár Kft. HR vezetője. A cég már az 1960-as évektől szereplője a hazai nyomástartó berendezések és kazánok gyártásának. Kezdetben a Láng Gépgyár leányvállalataként, majd magánkézbe kerülve, Uniwatt Kft. néven, 2007-től pedig a németországi székhelyű Viessmann-csoport tagjaként működik. Fő profiljuk lakossági biomassza kazánok és ipari kazánok gyártása. A cég 2021-ben elnyerte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara “Megbízható munkaadó” díját.

Első lépésben egy ötletbörzén összefoglaltuk, milyen az ideális AVI hegesztő, mire és pontosan kire van szükségünk, milyen tulajdonságok szükségesek a munkához: például kézügyesség, precizitás, monotóniatűrés és lojalitás a cég iránt. Ezután fogalmazódott meg az első hihetetlennek tűnő ötlet: alkalmazzunk szakmai tapasztalat nélküli nőket AVI hegesztésre, mi majd betanítjuk őket” - folytatja a HR vezető.

Wirtmann Klára

Az is ebbe az irányba terelte a gondolkodást, hogy akkoriban szűnt meg egy 250 fővel üzemelő varroda a városban, így sok varrónő állását vesztette. Amikor először meghallotta a nagyrészt férfiakból álló csapat a kezdeményezést, nagy volt a kétkedés, de ennek ellenére egy csapatként belevágtak a feladatba. 

Varrónők, bolti eladók jelentkeztek

A hegesztés-felügyelet csapata kidolgozott egy képzési programot idősávokkal, ellenőrzési pontokkal, a HR pedig megkezdte a toborzást. Nem akarták kizárni a férfiakat sem, ezért a hirdetésben „betanított hegesztő (női munkatársak jelentkezését is várjuk)” szerepelt. Tízszeres volt a túljelentkezés, sok varrónő, bolti eladó, pénztáros jelentkezett, túlnyomó többségében nők.

A jelentkezőket a cég munkatársai felhívták, majd csoportos tájékoztatót tartottak, ahol bemutatták a munkakört, ismertették az elvárásokat, a lehetőségeket és a betanulási folyamatot. Ezt követte egy teszt, amelyen a AVI hegesztéshez szükséges kézügyességet ellenőrizték: megmutatták a mozdulatot, a jelentkezők ezt gyakorolták, és megfogalmazták véleményüket a tapasztaltakról. Az alkalmasnak ítélt és továbbra is érdeklődő  jelentkezőket a Viessmann tesztfeladatra hívta be, ők kipróbálták a gázlánggal történő hegesztést már üzemi környezetben, valódi géppel, a biztonsági szabályokat betartva. Ebben a körben a női jelöltek maradtak talpon. A HR figyelt arra, hogy a pályázók valódi fémipari munkakörnyezetben próbálják ki magukat. Akadt, aki ez alapján lépett vissza.

 

Teljesítményükkel megállják helyüket ebben a férfias szakmában.”

Végül sikerült megtalálnunk új munkatársainkat -, ami ebben a hiányszakmában a Dél-Dunántúlon nagy eredmény” - summáz a HR vezető. Számukra fél éves képzési programot indítottak, melynek keretein belül mindannyian megszerezték a minősítést és elvégezték az üzemi gyakorlatot. „Teljesítményükkel megállják helyüket ebben a férfias szakmában.”

Javaslatként fogalmazta meg a HR vezető, hogy a munkaadók bátran próbálják ki a nőket az AVI hegesztés területén, toborzási kampányukban szólítsák meg őket, mert sikeresen betaníthatók, megbecsülik új szakmájukat és - ha jól érzik magukat - nem akarnak munkahelyet váltani. A Viessmann-nál van olyan női hegesztő, aki az AVI mellett a CO minősítést is megszerezte - bár a CO hegesztés már nehezebb, fizikálisan megterhelőbb munka. 

 

A dombóvári cég most nem keres új AVI hegesztő nőket. Dolgozik azonban a képzés megújításán, szeretnék annak hosszát 3-4 hónapra csökkenteni, ha újabb felvételre kerül sor.

 

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
A rozsdásodás a HR-esek és cégvezetők legújabb rémálma

A kiégés mellett egy új jelenség ütötte fel a fejét a munka világában, amely a vállalatok pénztárcájára is hatással van, ez pedig a nehezen... Teljes cikk

Önismereti tréning salsával: terítéken egy formabontó kurzus

Hogyan lehet salsázás közben az önismeretet fejleszteni? Mit ad a tánc, ha hagyományos tréninggel vegyítjük? Nádházy Judit tréner, coach és... Teljes cikk

Új taggal bővült a 25 éves Tréning Kerekasztal

Februárban az AGORA Intézet csatlakozott az ország vezető tréningcégeit tömörítő Tréning Kerekasztalhoz. Teljes cikk