Megjelent: 1 éve

Varrónőkből képzett hegesztőket! - így kezelte a munkaerőhiányt a vállalat

Merjünk kilépni a sémákból, tapossuk ki a járatlan utakat! Férfiasnak gondolt szakmákban is lehet női munkaerőt alkalmazni. Ez a tanulsága a Viessmann Technika Dombóvár Kft. toborzási akciójának. A cég a hiányszakmának számító AVI hegesztő munkakörbe szakmai tapasztalat nélküli női jelentkezőket vett fel és tanított be - sikerrel.

Az AVI hegesztő országosan hiányszakma, nekünk pedig új munkavállalókra volt szükségünk, hogy teljesítsük a megbízásokat” - kezdi a toborzási akció bemutatását Wirtmann Klára, a 350 fővel működő Viessmann Technika Dombóvár Kft. HR vezetője. A cég már az 1960-as évektől szereplője a hazai nyomástartó berendezések és kazánok gyártásának. Kezdetben a Láng Gépgyár leányvállalataként, majd magánkézbe kerülve, Uniwatt Kft. néven, 2007-től pedig a németországi székhelyű Viessmann-csoport tagjaként működik. Fő profiljuk lakossági biomassza kazánok és ipari kazánok gyártása. A cég 2021-ben elnyerte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara “Megbízható munkaadó” díját.

Első lépésben egy ötletbörzén összefoglaltuk, milyen az ideális AVI hegesztő, mire és pontosan kire van szükségünk, milyen tulajdonságok szükségesek a munkához: például kézügyesség, precizitás, monotóniatűrés és lojalitás a cég iránt. Ezután fogalmazódott meg az első hihetetlennek tűnő ötlet: alkalmazzunk szakmai tapasztalat nélküli nőket AVI hegesztésre, mi majd betanítjuk őket” - folytatja a HR vezető.

Wirtmann Klára

Az is ebbe az irányba terelte a gondolkodást, hogy akkoriban szűnt meg egy 250 fővel üzemelő varroda a városban, így sok varrónő állását vesztette. Amikor először meghallotta a nagyrészt férfiakból álló csapat a kezdeményezést, nagy volt a kétkedés, de ennek ellenére egy csapatként belevágtak a feladatba. 

Varrónők, bolti eladók jelentkeztek

A hegesztés-felügyelet csapata kidolgozott egy képzési programot idősávokkal, ellenőrzési pontokkal, a HR pedig megkezdte a toborzást. Nem akarták kizárni a férfiakat sem, ezért a hirdetésben „betanított hegesztő (női munkatársak jelentkezését is várjuk)” szerepelt. Tízszeres volt a túljelentkezés, sok varrónő, bolti eladó, pénztáros jelentkezett, túlnyomó többségében nők.

A jelentkezőket a cég munkatársai felhívták, majd csoportos tájékoztatót tartottak, ahol bemutatták a munkakört, ismertették az elvárásokat, a lehetőségeket és a betanulási folyamatot. Ezt követte egy teszt, amelyen a AVI hegesztéshez szükséges kézügyességet ellenőrizték: megmutatták a mozdulatot, a jelentkezők ezt gyakorolták, és megfogalmazták véleményüket a tapasztaltakról. Az alkalmasnak ítélt és továbbra is érdeklődő  jelentkezőket a Viessmann tesztfeladatra hívta be, ők kipróbálták a gázlánggal történő hegesztést már üzemi környezetben, valódi géppel, a biztonsági szabályokat betartva. Ebben a körben a női jelöltek maradtak talpon. A HR figyelt arra, hogy a pályázók valódi fémipari munkakörnyezetben próbálják ki magukat. Akadt, aki ez alapján lépett vissza.

 

Teljesítményükkel megállják helyüket ebben a férfias szakmában.”

Végül sikerült megtalálnunk új munkatársainkat -, ami ebben a hiányszakmában a Dél-Dunántúlon nagy eredmény” - summáz a HR vezető. Számukra fél éves képzési programot indítottak, melynek keretein belül mindannyian megszerezték a minősítést és elvégezték az üzemi gyakorlatot. „Teljesítményükkel megállják helyüket ebben a férfias szakmában.”

Javaslatként fogalmazta meg a HR vezető, hogy a munkaadók bátran próbálják ki a nőket az AVI hegesztés területén, toborzási kampányukban szólítsák meg őket, mert sikeresen betaníthatók, megbecsülik új szakmájukat és - ha jól érzik magukat - nem akarnak munkahelyet váltani. A Viessmann-nál van olyan női hegesztő, aki az AVI mellett a CO minősítést is megszerezte - bár a CO hegesztés már nehezebb, fizikálisan megterhelőbb munka. 

 

A dombóvári cég most nem keres új AVI hegesztő nőket. Dolgozik azonban a képzés megújításán, szeretnék annak hosszát 3-4 hónapra csökkenteni, ha újabb felvételre kerül sor.

 

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az 5 legfontosabb vezetői hiba, amit el kell kerülni

Sokan teszik fel maguknak a kérdést, vajon a mai világban milyen a jó vezető? Vezetőnek vajon születni kell, vagy meg lehet tanulni? Azok-e a jó... Teljes cikk

"Keressük az ország újdonságra legnyitottabb vállalati csapatait" - már lehet jelentkezni a teamwork2022-re

Csapatépítés, önfejlesztés, komplex képességpróba, együttműködés fejlesztése. Ezt ígéri az eventcsoport április 22-24. között, Siófokon... Teljes cikk

Több lett az erőszak az iskolákban: így csökkenthető tréninggel

Egyértelműen nőtt a gyerekek körében a fizikai és verbális bántalmazás az utóbbi években - állítja Atzél Réka gyógypedagógus, aki általános... Teljes cikk

Facebook