Megjelent: 1 hete

Varrónőkből képzett hegesztőket! - így kezelte a munkaerőhiányt a vállalat

Merjünk kilépni a sémákból, tapossuk ki a járatlan utakat! Férfiasnak gondolt szakmákban is lehet női munkaerőt alkalmazni. Ez a tanulsága a Viessmann Technika Dombóvár Kft. toborzási akciójának. A cég a hiányszakmának számító AVI hegesztő munkakörbe szakmai tapasztalat nélküli női jelentkezőket vett fel és tanított be - sikerrel.

Az AVI hegesztő országosan hiányszakma, nekünk pedig új munkavállalókra volt szükségünk, hogy teljesítsük a megbízásokat” - kezdi a toborzási akció bemutatását Wirtmann Klára, a 350 fővel működő Viessmann Technika Dombóvár Kft. HR vezetője. A cég már az 1960-as évektől szereplője a hazai nyomástartó berendezések és kazánok gyártásának. Kezdetben a Láng Gépgyár leányvállalataként, majd magánkézbe kerülve, Uniwatt Kft. néven, 2007-től pedig a németországi székhelyű Viessmann-csoport tagjaként működik. Fő profiljuk lakossági biomassza kazánok és ipari kazánok gyártása. A cég 2021-ben elnyerte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara “Megbízható munkaadó” díját.

Első lépésben egy ötletbörzén összefoglaltuk, milyen az ideális AVI hegesztő, mire és pontosan kire van szükségünk, milyen tulajdonságok szükségesek a munkához: például kézügyesség, precizitás, monotóniatűrés és lojalitás a cég iránt. Ezután fogalmazódott meg az első hihetetlennek tűnő ötlet: alkalmazzunk szakmai tapasztalat nélküli nőket AVI hegesztésre, mi majd betanítjuk őket” - folytatja a HR vezető.

Wirtmann Klára

Az is ebbe az irányba terelte a gondolkodást, hogy akkoriban szűnt meg egy 250 fővel üzemelő varroda a városban, így sok varrónő állását vesztette. Amikor először meghallotta a nagyrészt férfiakból álló csapat a kezdeményezést, nagy volt a kétkedés, de ennek ellenére egy csapatként belevágtak a feladatba. 

Varrónők, bolti eladók jelentkeztek

A hegesztés-felügyelet csapata kidolgozott egy képzési programot idősávokkal, ellenőrzési pontokkal, a HR pedig megkezdte a toborzást. Nem akarták kizárni a férfiakat sem, ezért a hirdetésben „betanított hegesztő (női munkatársak jelentkezését is várjuk)” szerepelt. Tízszeres volt a túljelentkezés, sok varrónő, bolti eladó, pénztáros jelentkezett, túlnyomó többségében nők.

A jelentkezőket a cég munkatársai felhívták, majd csoportos tájékoztatót tartottak, ahol bemutatták a munkakört, ismertették az elvárásokat, a lehetőségeket és a betanulási folyamatot. Ezt követte egy teszt, amelyen a AVI hegesztéshez szükséges kézügyességet ellenőrizték: megmutatták a mozdulatot, a jelentkezők ezt gyakorolták, és megfogalmazták véleményüket a tapasztaltakról. Az alkalmasnak ítélt és továbbra is érdeklődő  jelentkezőket a Viessmann tesztfeladatra hívta be, ők kipróbálták a gázlánggal történő hegesztést már üzemi környezetben, valódi géppel, a biztonsági szabályokat betartva. Ebben a körben a női jelöltek maradtak talpon. A HR figyelt arra, hogy a pályázók valódi fémipari munkakörnyezetben próbálják ki magukat. Akadt, aki ez alapján lépett vissza.

 

Teljesítményükkel megállják helyüket ebben a férfias szakmában.”

Végül sikerült megtalálnunk új munkatársainkat -, ami ebben a hiányszakmában a Dél-Dunántúlon nagy eredmény” - summáz a HR vezető. Számukra fél éves képzési programot indítottak, melynek keretein belül mindannyian megszerezték a minősítést és elvégezték az üzemi gyakorlatot. „Teljesítményükkel megállják helyüket ebben a férfias szakmában.”

Javaslatként fogalmazta meg a HR vezető, hogy a munkaadók bátran próbálják ki a nőket az AVI hegesztés területén, toborzási kampányukban szólítsák meg őket, mert sikeresen betaníthatók, megbecsülik új szakmájukat és - ha jól érzik magukat - nem akarnak munkahelyet váltani. A Viessmann-nál van olyan női hegesztő, aki az AVI mellett a CO minősítést is megszerezte - bár a CO hegesztés már nehezebb, fizikálisan megterhelőbb munka. 

 

A dombóvári cég most nem keres új AVI hegesztő nőket. Dolgozik azonban a képzés megújításán, szeretnék annak hosszát 3-4 hónapra csökkenteni, ha újabb felvételre kerül sor.

 

  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megerősítette és átformálta a vezetői szerepet a világjárvány

Mesterséges intelligenciával üzemelő coachok jönnek, krízisálló gondolkodásmódok mennek, ami viszont nem változott, az a vezető szerepe és... Teljes cikk

Talent acquisition: így találd meg a tehetségeket az új normálisban

Komoly kihívás vár 2021-ben is a hiring menedzserekre, akiknek minél zökkenőmentesebb jelöltélményt kell biztosítaniuk, új digitális eszközök,... Teljes cikk

Így változtak január 1-től a felnőttképzési rendszer szabályai

Értelmező tájékoztatót adott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium a felnőttképzési rendszer szabályváltozásairól. Mi a belső... Teljes cikk