kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Vendég lenne, de nincs aki kiszolgáljon

Sok balatoni étteremben, kifőzdében már 1000-1200 forint az órabér, azaz havonta 400 ezer forintot lehet keresni, de így is a vállalkozások 80 százaléka küzd munkaerőhiánnyal - írja a Népszava.

images

images

Évekig turistából volt kevés, most lenne vendég, de nincs aki dolgozzon. "Pultos, felszolgáló, szakács, leszedő, takarító" – sorolta a lapnak Kati az egyik balatonlellei étteremben, milyen munkakörökbe tudnának azonnal felvenni embereket. Ők kinyitottak, de még nem tudják hogy csinálják végig a nyarat, nem várhatják el a dolgozóktól, hogy a pihenőnapjaikon is bemenjenek, sem a 16 órás műszakokat.

Egy másik büfétulajdonos azt nyilatkozta jelenleg ő maga áll a pult mögé, mert nem sikerült senkit találnia. "Volt itt két lány, váltásba szántam őket, de már a múlt hétvégén soknak találták a munkát, pedig még igencsak takaréklángon égtünk. Itt a környéken mindenki megadja az 1000-1200 forintot óránként, azaz, aki akar dolgozni, képzettség nélkül is megkereshet 400 ezer forintot havonta. Csak éppen nincs meg a hajlandóság."

Árend Dorisz balatonboglári éttermében már tavaly is gondot jelentett a munkaerőhiány. Ők a családtagok közül toborozták a munkaerőt, valamint férjével együtt Dorisz is beáll dolgozni.

"A vendéglők, büfék, falatozók tizede nem is tud kinyitni, csak június közepén" – mondta el a lapnak Sebestyén Zoltán, balatonfüredi vállalkozó. Szerinte sokan bíznak a diákmunkásokban.

A profi szakácsokat, a neves balatoni éttermekben jól megfizetik: havi 800 ezer - 1,2 millió forintot kínálnak havonta – plusz szállást és ellátást –, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken. Már az sem baj, ha nincs papír, csak tapasztalat legyen.

Vannak akik hétfőnként zárva tartanak, mert csak így tudnak pihenőnapot biztosítani, és olyanok is, akik átmennek más étterembe és jobb fizetést ígérnek az ottani dolgozóknak.

A szakácsok, felszolgálók jó része külföldön vállal munkát, egy részük pedig más területen. Az egyik étteremtulajdonos elmondta, azért keresnek 4 év után szakácsot, mert korábbi dolgozójuk inkább elment a Lidl-be, ahol kevesebb munkaórával szinte ugyanannyit visz haza.

Fotó:Pixabay
Népszava



  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk