Megjelent: 1 éve

Vendég lenne, de nincs aki kiszolgáljon

Sok balatoni étteremben, kifőzdében már 1000-1200 forint az órabér, azaz havonta 400 ezer forintot lehet keresni, de így is a vállalkozások 80 százaléka küzd munkaerőhiánnyal - írja a Népszava.

images

Évekig turistából volt kevés, most lenne vendég, de nincs aki dolgozzon. "Pultos, felszolgáló, szakács, leszedő, takarító" – sorolta a lapnak Kati az egyik balatonlellei étteremben, milyen munkakörökbe tudnának azonnal felvenni embereket. Ők kinyitottak, de még nem tudják hogy csinálják végig a nyarat, nem várhatják el a dolgozóktól, hogy a pihenőnapjaikon is bemenjenek, sem a 16 órás műszakokat.

Egy másik büfétulajdonos azt nyilatkozta jelenleg ő maga áll a pult mögé, mert nem sikerült senkit találnia. "Volt itt két lány, váltásba szántam őket, de már a múlt hétvégén soknak találták a munkát, pedig még igencsak takaréklángon égtünk. Itt a környéken mindenki megadja az 1000-1200 forintot óránként, azaz, aki akar dolgozni, képzettség nélkül is megkereshet 400 ezer forintot havonta. Csak éppen nincs meg a hajlandóság."

Árend Dorisz balatonboglári éttermében már tavaly is gondot jelentett a munkaerőhiány. Ők a családtagok közül toborozták a munkaerőt, valamint férjével együtt Dorisz is beáll dolgozni.

"A vendéglők, büfék, falatozók tizede nem is tud kinyitni, csak június közepén" – mondta el a lapnak Sebestyén Zoltán, balatonfüredi vállalkozó. Szerinte sokan bíznak a diákmunkásokban.

A profi szakácsokat, a neves balatoni éttermekben jól megfizetik: havi 800 ezer - 1,2 millió forintot kínálnak havonta – plusz szállást és ellátást –, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken. Már az sem baj, ha nincs papír, csak tapasztalat legyen.

Vannak akik hétfőnként zárva tartanak, mert csak így tudnak pihenőnapot biztosítani, és olyanok is, akik átmennek más étterembe és jobb fizetést ígérnek az ottani dolgozóknak.

A szakácsok, felszolgálók jó része külföldön vállal munkát, egy részük pedig más területen. Az egyik étteremtulajdonos elmondta, azért keresnek 4 év után szakácsot, mert korábbi dolgozójuk inkább elment a Lidl-be, ahol kevesebb munkaórával szinte ugyanannyit visz haza.

Fotó:Pixabay
Népszava



  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter