Megjelent: 2 éve

Vendég lenne, de nincs aki kiszolgáljon

Sok balatoni étteremben, kifőzdében már 1000-1200 forint az órabér, azaz havonta 400 ezer forintot lehet keresni, de így is a vállalkozások 80 százaléka küzd munkaerőhiánnyal - írja a Népszava.

images

Évekig turistából volt kevés, most lenne vendég, de nincs aki dolgozzon. "Pultos, felszolgáló, szakács, leszedő, takarító" – sorolta a lapnak Kati az egyik balatonlellei étteremben, milyen munkakörökbe tudnának azonnal felvenni embereket. Ők kinyitottak, de még nem tudják hogy csinálják végig a nyarat, nem várhatják el a dolgozóktól, hogy a pihenőnapjaikon is bemenjenek, sem a 16 órás műszakokat.

Egy másik büfétulajdonos azt nyilatkozta jelenleg ő maga áll a pult mögé, mert nem sikerült senkit találnia. "Volt itt két lány, váltásba szántam őket, de már a múlt hétvégén soknak találták a munkát, pedig még igencsak takaréklángon égtünk. Itt a környéken mindenki megadja az 1000-1200 forintot óránként, azaz, aki akar dolgozni, képzettség nélkül is megkereshet 400 ezer forintot havonta. Csak éppen nincs meg a hajlandóság."

Árend Dorisz balatonboglári éttermében már tavaly is gondot jelentett a munkaerőhiány. Ők a családtagok közül toborozták a munkaerőt, valamint férjével együtt Dorisz is beáll dolgozni.

"A vendéglők, büfék, falatozók tizede nem is tud kinyitni, csak június közepén" – mondta el a lapnak Sebestyén Zoltán, balatonfüredi vállalkozó. Szerinte sokan bíznak a diákmunkásokban.

A profi szakácsokat, a neves balatoni éttermekben jól megfizetik: havi 800 ezer - 1,2 millió forintot kínálnak havonta – plusz szállást és ellátást –, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken. Már az sem baj, ha nincs papír, csak tapasztalat legyen.

Vannak akik hétfőnként zárva tartanak, mert csak így tudnak pihenőnapot biztosítani, és olyanok is, akik átmennek más étterembe és jobb fizetést ígérnek az ottani dolgozóknak.

A szakácsok, felszolgálók jó része külföldön vállal munkát, egy részük pedig más területen. Az egyik étteremtulajdonos elmondta, azért keresnek 4 év után szakácsot, mert korábbi dolgozójuk inkább elment a Lidl-be, ahol kevesebb munkaórával szinte ugyanannyit visz haza.

Fotó:Pixabay
Népszava



  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter