Vonzó outsourcing-célpont Kelet-Európa"/>
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Vonzó outsourcing-célpont Kelet-Európa

Több kelet-európai volt kommunista nagyvárost Európa Bangalore-jainak nevezi a The New York Times, megállapítva, hogy mind több nyugati cég helyezi ki tevékenységeit Csehországba, Lengyelországba, Magyarországra és Szlovákiába.

images

NEXON OUTSOURCE szolgáltatás

Garantált minőség, teljes körű felelősség.
Bízza ránk bérszámfejtését és HR-adminisztrációját! Legyen a feladat és a felelősség is a miénk! Szakértő munka-társaink 60 ezer munkavállaló bérszám-fejtését végzik. Kiegészítésként ajánljuk:

- korszerű munkaidő- és HR-szoftver felhőszolgáltatásban


- elektronikus bérjegyzék

- teljes körű cafeteria adminisztráció


További információ:

images

Az egykori kommunista országok kapkodnak azért, hogy kiszolgálják a nagy multinacionális vállalatokat, amelyek egyre inkább célpontnak tekintik a volt keleti tömböt a kihelyezések (outsourcing) terén. Prágáról például már elmondható, hogy nyugati vállalatok fehérgalléros kiszolgáló városává vált, ahová sok nemzetközi korporáció telepítette ki könyvelését, az adatfeldolgozási tevékenységeket, sőt a kutatási-fejlesztési tevékenységek egy részét is.

Míg az amerikai nagyvállalatok Indiát használják "diszpécserközpontként", vagyis oda telepítik telefonos ügyfélszolgálataikat, addig Nyugat-Európa egyre gyakrabban saját hátsó udvara, a volt keleti tömb felé fordul. Az egyik legforgalmasabb amerikai kiszolgáló központ Indiában Bangalore - írja az újság.

A kelet-európai outsourcing azonban az amerikai vállalatok számára is vonzó, így helyezte ki bizonyos szolgáltatásait a térségbe az IBM, a Dell és a Morgan Stanley.

Robert Brown, a Gartner Dataquest cég szakértője szerint bár a kelet-európai outsourcing értéke az idei 386 milliárd dolláros globális piacnak csak töredékét, mintegy kétmilliárd dollárt tesz ki, az elkövetkező négy évben ez a térség lesz a világon a legvonzóbb a szolgáltatások kihelyezése terén. Várakozása szerint 2010-re Kelet-Európa megszerezheti a kihelyezési piac harminc százalékát.

Az újság példaként hozza mások mellett azt, hogy az amerikai Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató vállalat üzleti-technológiai központot nyit Budapesten. A vállalat már jelenleg is kétszáz embert foglalkoztat a magyar fővárosban, és az alkalmazottak száma eléri majd a 450-et. A cég szóvivője, Hugh Fraser világossá tette: a magasan képzett tehetséges munkaerő miatt esett a választásuk Budapestre. Mint a lap hozzátette: a nyugatinál olcsóbb áron. Csehországban és Magyarországon negyedannyit keresnek a cégek alkalmazottai mint Nyugaton, Szlovákiában ötödannyit.

Az oursourcingra szakosodott Accenture cég rámutatott, hogy a kulcskérdés mindenképpen a nyelvtudás, de számottevő szerepet játszik a stabil politikai és gazdasági környezet, az, hogy ezek az államok az EU és a NATO tagjai. A nyugati cégek nem titkolják, hogy a lengyel, cseh, magyar és szlovák szolgáltató központokat egyben hídfőállásnak tekintik ahhoz, hogy továbblépjenek a lassabb ütemben fejlődő 22 milliós román, a 7,5 milliós bolgár és a 47 milliós ukrán piac felé.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
500 munkahelyet teremtett Szegeden a 10. magyarországi jubileumát ünneplő BP Globális Szolgáltató Központ

Egy évtizede érkezett Magyarországra a BP Globális Szolgáltató Központja, amely budapesti székhelye mellett 2017-ben Szegeden is irodát nyitott. A... Teljes cikk

Mitől sikeres egy vállalati rendezvény?

Egy jó rendezvényhelyszín önmagában már kevés a sikerhez. Kreativitás, élmény, törődés, személyre szabottság, ember az emberért - ezek az új... Teljes cikk

Teljesen vagy részlegesen szervezzünk ki, ha a HR outsourcingot választjuk?

A HR outsourcing iparág 2019-ben is növekszik. A HR-nek jutó egyre összetettebb feladatok is kedveznek a kiszervezésnek, főként a kisebb vagy... Teljes cikk