Megjelent: 1 éve

6 ok, amiért nem kapsz választ az álláspályázatra

Már hosszabb ideje pályázol kitartóan állásokra, de az erőfeszítéseknek még mindig semmi eredménye, az elküldött CV-kre semmiféle reakció nem érkezik? Mi lehet ennek az oka? Íme néhány gyakori magyarázat.

images

Már hosszabb ideje pályázol kitartóan állásokra, de az erőfeszítéseknek még mindig semmi eredménye, az elküldött CV-kre semmiféle reakció nem érkezik? Mi lehet ennek az oka? Íme néhány gyakori magyarázat.

1. Nem felelsz meg az elvárásoknak

Bár még mindig makacsul tartja magát az a feltételezés az álláskeresők között, hogy a HR-esek többsége superman-eket és tökéletes pályázókat keres, ez azért nincs így. A szakemberek a tökéletesség és a makulátlanság helyett inkább őszinte, motiválható, tanulékony pályázókat keresnek. Épp ezért a legtöbb álláshirdetésben sem a hibátlan, hanem az azt leginkább megközelítő jelöltet akarják felkutatni. Így ha a felvonultatott elvárások legalább 80%-ban teljesülnek, akkor már jó arányról beszélhetünk. Ám itt sem mindegy, melyik kritériumoknak nem felel meg a pályázó. Ha az úgynevezett „KO-kritériumok” nincsenek meg, akkor eleve vége a versenyednek. Hogy melyek ezek pontosan, azt persze nehéz kiolvasni egy álláshirdetésből. Általában a szakmai végzettség és a nyelvtudás felett nehezen siklanak át a cégek, egy-egy számítógépes program ismerete nem informatikai munkakörben már nem annyira vízválasztó.

2. Közbeszól a technika ördöge...

Könnyen előfordulhat: hogy a CV egész egyszerűen nem ér célba. Mert mondjuk az informatikai rendszer véletlenül kiszeletálta a küldeményt a levélszemetek közé... Érdemes tehát telefont ragadni, majd érdeklődni például a cég toborzási osztályán, közvetítő esetén az illetékes személyzeti tanácsadónál.

3. Nem zárult le a jelentkezési határidő

Megeshet az is, hogy tág a jelentkezési határidő és csak minden CV beérkezése után kezdődik a kiválasztás következő szakasza. Sok álláshirdetésben a kiíró jelzi, meddig várja a pályázatokat. Ha ez nincs kiírva és régóta vársz, akkor egy gyors telefonnal erre is rá lehet kérdezni.

4. Megbuktál a „Facebook-próbán”

Még a legkörültekintőbben összeállított pályázati anyagok hitelességét is tönkreteheti, ha az állásra pályázó a weben/közösségi médiában lényegesen kedvezőtlenebb képet mutat, mint a CV-je által közvetített. Így például a másokat etnikai/vallási/szexuális orientáció területén becsmérlő posztok, kommentárok kiposztolása, a durvaság, a közönségesség szinte azonnal kihúzza a pályázót a szóba jöhető jelöltek listájáról. Súlyos hiba, ha a CV és a közösségi médiában (például LinkedIn) megadott adatok között ellentmondás van. Érdemes még a pályázat elküldése előtt rendet tenni a rólad nyilvánosan elérhető adatok között.

5. Nincs kapacitás a válasz küldésére

Persze mindezek ellenére az álláskereső joggal várhatja, hogy a pályázat elutasításáról is kapjon értesítést a cégtől. A profi HR-kultúrával és toborzási rendszerrel rendelkező – többnyire multinacionális – munkaadók ezt meg is teszik, még ha formálisan is. A munkaadók többsége azonban egyáltalán nem válaszol. Ennek oka lehet, hogy nincs kapacitás egyesével mindenkit kiértesíteni, toborzási szoftverre pedig nem költenek vagy nem tartják fontosnak a tájékoztatást. Ez persze nem vet jó fényt rájuk, de ez az álláskereső helyzetét nem javítja.

6. Diszkriminatív volt a kiválasztás

Előfordulhat – és sajnos elő is fordul gyakran – hogy a döntés diszkriminatív szempontok alapján született (például: 30 alatti férfi jelöltet kerestek), ami őszinte válasz esetén pert és büntetést jelentene. Így inkább a cég mély hallgatásba burkolózik.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter