Megjelent: 15 éve

A bőség zavara: "Start program", "ekho"... meg amit akartok

Gyurcsány Ferenc az elmúlt hét végén bejelentette, hogy új programot bocsátanak útjára "Start-program" címen. Az új kormányzati program lényege, hogy az -EU arányait tekintve- igen magas pályakezdő munkanélküliséget a közteher-rendszer módosítása révén csökkentsék. Az újonnan nyilvánosságra hozott intézkedés szerint a pályakezdő fiatalok a szakképzettség megszerzését követő első évben a jelenlegi 34 százalékos közteher helyett 15 százalékos közterhet fizetnének, míg a második évben is csupán 25 százalékot. Mint arról a kormány beszámolt, ez a sávos közteher-rendszer csak 90.000 forintos fizetési összeghatárig lesz érvényes.
A közeljövőben életbe lépő módosított közterhek 40-50.000 pályakezdő munkanélküli számára könnyítenék meg a munkába állást, sőt, a hivatalos adatok szerint e módosítás nélkül 10.000 fiatalnak esélye sem lenne munkát találni.

A hivatalosan nyilvánosságra hozott újdonságok között van az ún. ekho (egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás) bevezetése is, mely a színlelt szerződések felszámolását célozza meg. Az ekho-t választottak jogállásukat tekintve alkalmazottak lesznek, ám a kisebb járulékfizetési kötelezettségükkel szemben kevesebb jogosultságuk lesz a mostani, törvénykönyvben meghatározott jogkörnél. Mint arról a miniszterelnök beszámolt, az ekho-t kifejezetten olyan munkaköröknél szeretnék bevezetni, melyek eddig bizonyos mértékben 'kilógtak' a munka törvénykönyvéből - ilyenek az: újságírás, színészet, vagy akár a sport.
Mint azt megtudhattuk, az ekho bevezetése várhatóan szeptember 1-én lesz.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy különös tekintettel lesznek a jövőben a nyugdíjrendszer hiányosságaira és igazságtalanságaira is.
Kiemelte továbbá a jelenlegi érettségi rendszer tragikus helyzetét, illetve azt a szomorú tényt, hogy a jelenlegi végzős diákok húsz százaléka nem érettségizik le. Mint az a kormányülésen elhangzott, elsősorban az ebből adódó, végzettség nélküli munkaügyi kiszolgáltatottságot szeretnék a jövőben megszüntetni.

Mint arról a Népszabadság beszámolt, a kormány május 9-én, hétfőn újabb lépéseket tesz közzé az egészségügy és a társadalombiztosítási rendszert érintő kérdésekben.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter