Megjelent: 15 éve

A bőség zavara: "Start program", "ekho"... meg amit akartok

Gyurcsány Ferenc az elmúlt hét végén bejelentette, hogy új programot bocsátanak útjára "Start-program" címen. Az új kormányzati program lényege, hogy az -EU arányait tekintve- igen magas pályakezdő munkanélküliséget a közteher-rendszer módosítása révén csökkentsék. Az újonnan nyilvánosságra hozott intézkedés szerint a pályakezdő fiatalok a szakképzettség megszerzését követő első évben a jelenlegi 34 százalékos közteher helyett 15 százalékos közterhet fizetnének, míg a második évben is csupán 25 százalékot. Mint arról a kormány beszámolt, ez a sávos közteher-rendszer csak 90.000 forintos fizetési összeghatárig lesz érvényes.
A közeljövőben életbe lépő módosított közterhek 40-50.000 pályakezdő munkanélküli számára könnyítenék meg a munkába állást, sőt, a hivatalos adatok szerint e módosítás nélkül 10.000 fiatalnak esélye sem lenne munkát találni.

A hivatalosan nyilvánosságra hozott újdonságok között van az ún. ekho (egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás) bevezetése is, mely a színlelt szerződések felszámolását célozza meg. Az ekho-t választottak jogállásukat tekintve alkalmazottak lesznek, ám a kisebb járulékfizetési kötelezettségükkel szemben kevesebb jogosultságuk lesz a mostani, törvénykönyvben meghatározott jogkörnél. Mint arról a miniszterelnök beszámolt, az ekho-t kifejezetten olyan munkaköröknél szeretnék bevezetni, melyek eddig bizonyos mértékben 'kilógtak' a munka törvénykönyvéből - ilyenek az: újságírás, színészet, vagy akár a sport.
Mint azt megtudhattuk, az ekho bevezetése várhatóan szeptember 1-én lesz.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy különös tekintettel lesznek a jövőben a nyugdíjrendszer hiányosságaira és igazságtalanságaira is.
Kiemelte továbbá a jelenlegi érettségi rendszer tragikus helyzetét, illetve azt a szomorú tényt, hogy a jelenlegi végzős diákok húsz százaléka nem érettségizik le. Mint az a kormányülésen elhangzott, elsősorban az ebből adódó, végzettség nélküli munkaügyi kiszolgáltatottságot szeretnék a jövőben megszüntetni.

Mint arról a Népszabadság beszámolt, a kormány május 9-én, hétfőn újabb lépéseket tesz közzé az egészségügy és a társadalombiztosítási rendszert érintő kérdésekben.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter