Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

A diplomás nem vész

Szomorú tény, de igaz: napjainkban 15.000 magasan kvalifikált fiatal él Magyarországon munka nélkül. A megdöbbentő statisztikai felmérés szerint ez a szám az előző évhez képest közel 19 %-al magasabb megoszlási arányt mutat a munkanélküliek alapsokaságának tekintetében.

A korábbi évekhez viszonyítva is kimagaslóan rossz évet zárunk 2004-ben, hiszen az eddig tapasztalt 2002-es 9 % is már kirívóan magas mutatószámnak bizonyult. A helyzet azonban valószínűleg még ennél is kritikusabb, hiszen számos statisztikus meglátása szerint a munkanélküliek - különösen, ha diplomás munkanélküliről van szó- csupán töredéke jelentkezik a munkaügyi hivataloknál. Az így nyilvántartott adatok esetében tehát a kapott adatok kétszeresét vehetjük számításba, mivel óvatos becslések szerint is két-háromszorosa a valós munkanélküliek száma a statisztikai eredményeknek.

Szakértők meglátása szerint a diplomás munkanélküliekről azért sem készíthető precíz, pontos felmérés, mert többségük nem meri bevallani, vagy nem tartja jó ajánlólevélnek, hogy munkanélküli és éppen ez okból nem hajlandó munkaügyi központokhoz, vagy az arra létrehozott alapítványokhoz fordulni.

A jelenlegi adatok szerint 6000-nél több fiatal, frissen diplomázott állástalant tartanak nyilván, ami több mint 15 %-os részmegoszlást jelent a munkanélküliség terén.


A Világgazdaság jelentése nyomán
Follow hrportal_hu on Twitter