Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A fiatal munkanélküliekkel az egész világnak szembe kell néznie

Többek között a globális szellemiség szem előtt tartását, és a jövő generációinak támogatását sürgették a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tokiói közgyűlésének keretében megtartott globalizációs vitafórum résztvevői, akik szerint ma a legkomolyabb hosszú távú kihívást a fiatalok munkanélkülisége jelenti.

A kérdéseket nem a nemzetállamok, a nemzeti érdekek perspektívájából, hanem globális nézőpontból kell szemlélni - mondta Klaus Schwab, a davosi Világgazdasági Fórum alapítója a japán NHK televízió által rendezett vitafórumon.

A vita részvevői, Schwab és Lagarde mellett Dzsodzsima Koriki japán pénzügyminiszter, Ellen Johnson Sirleaf Libéria köztársasági elnöke, valamint Kavamura Takasi, a Hitachi vállalat igazgatótanácsának elnöke, egyetértettek abban, hogy a legkomolyabb hosszú távú kihívást a fiatalok munkanélkülisége jelenti, és emlékeztettek egyebek közt arra, hogy egyes országokban - Spanyolországban és Görögországban - a fiatalok felének nincs állása.

Kavamura hangsúlyozta, hogy Japánnak globálisan versenyképes generációt kell kinevelnie, amely képes a tengerentúlon is bizonyítani. A hagyományos, ipari termelésre épülő szektorok szerepének csökkenésével új, innovatív szektorokat és új üzleti felfogást kell kialakítani Japánban és a fejlett világban - mondta a Hitachi vezetője.

Schwab arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzügyi válság gazdasági válsághoz, az pedig társadalmi válsághoz vezetett. Most az a veszély fenyeget, hogy a társadalmi válság generációk közti konfliktussá fajul a fiatalok marginalizálódása miatt.

Azt is hangoztatta, hogy a fejlődéshez a termelékenység növelése mellett megfelelő keresletre is szükség lenne. Jelenleg azonban a fejlődő országokban nincs többletkereslet és nincsenek olyan új technológiák és termékek sem, amelyek fel tudnák hajtani a keresletet. Az egyetlen ilyen eszköz az internet, de az online termékek előállítása nem teremt elegendő új munkahelyet.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter