Szerző: Berta László
Megjelent: 5 éve

A főtanácsadó ellentmond Orbánnak

A probléma nem a bevándorlással kezdődött, hanem azzal, hogy a 80-as évek elején, az ipari társadalom első nagy válságával megszűnt a gazdasági növekedés és kevesebb munkaerőre volt szükség – fejtette ki a Kossuth Rádió mai műsorában.

Hegedűs véleményére figyelemmel állítjuk, hogy Orbán Viktor félreértette a helyzetet, amikor az M1 Híradó tudósítójának azt nyilatkozta vasárnap Párizsban: „A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont.”

Hegedűs Zsuzsa szerint a ’81-es válsággal fordulat történt, az addigi 2-3 százalékos munkanélküliség átment tartós munkanélküliségbe Nyugat-Európában és Észak-Amerikában. A ’80-as évek elején a francia bevándorlók második generációja középiskolás korú volt, és abban nőtt fel, hogy a szülei dolgoznak: „A gyerekek francia iskolába jártak, teljesen franciának születtek, ez volt a nyelvük, ez volt a kultúrájuk. Azzal találkoztak, hogy nem tudnak integrálódni a munkaerő-piacra” – fejtette ki.

Hegedűs Zsuzsa a tartós munkanélküliségből vezeti le azok az ellentéteket, feszültségeket, amelyek ahhoz vezettek, „hogy az arabokat nem szereti a szélsőjobb, mint politikai erő”. Franciaországban akkor még nem is beszéltek muszlimokról – fűzte hozzá. Ezzel is arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban nem vallási jellegű ellentétről van szó, hanem a munkanélküliségből erednek a társadalmi ellentétek. Ezt erősítette meg azzal, hogy szerinte a terrortámadásokat bűnözők követték el és nem vallási fanatikusok: „Nem nagy vallási fanatikusként csinálják ezt az egészet, hanem egyszerűen gyűlöletből” – nyilatkozta a közrádiónak.

Hegedűs szerint, bármilyen furcsán hangzik, Franciaország rengeteg sikert aratott a külvárosokban nehéz helyzetben élők társadalmi integrációjában. Ugyanis 25-30 éve folyamatosak a külvárosokban az olyan oktatási, szakképzési programokat, melyekben sok civil szervezet dolgozik állami segítséggel azon, hogy „ezek a srácok ne a banditizmus, hanem a továbbtanulás felé menjenek”.

Hegedűs Zsuzsa nem említette Orbán és Rogán Antal frakcióvezető nyilatkozatait, viszont más – tudományos – megvilágításba helyezve a francia terrortámadásokat, akarva-akaratlanul gyengítette a kormányfő álláspontját. (Azon nem csodálkozunk, hogy a közrádió riportere nem vette fel a kínálkozó gyöngyszemet.) Úgy látszik, ez már olyan alacsony színvonal, ami alatt a főtanácsadó is kénytelen kihátrálni egykori véleménye mögül, hogy Orbán Viktor a „legjobb exportcikkünk”.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk