Megjelent: 12 éve

A jogviták ellenére megmenekül a péti Nitrogénművek

Szigorú feltételek mellett kap hitelt és garanciát a további működésre a péti Nitrogénművek, amellyel a kormány mintegy 1500 foglalkoztatott munkahelyét szándékozik megmenteni, biztosítva ezzel a műtrágyaellátást. Az októberben leállított termelés várhatóan januártól ismét újraindul - közölte Gráf József a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A műtrágyagyártás további szünetelése komoly fennakadásokat okozna, miután a magyar mezőgazdaságnak február végére, március elejére szüksége lenne arra a 900 ezer tonna műtrágyára, amit a péti Nitrogénművek éves szinten előállít. Nem beszélve arról, hogy a gyár végleges bezárásával mintegy 1500 foglalkoztatott kerülne utcára, beleértve a beszállítói kört is, emelte ki Gráf József mezőgazdasági miniszter.

A vállalat megmentése érdekében ezért a kormány úgy döntött, hogy a költségvetésből készfizető kezességet vállal az Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) szemben fennálló 56 millió eurós (mintegy 14 milliárd forintos) beruházási hitel még fennálló hányadának visszafizetésére. Ezenkívül a bank újabb, maximum tízmilliárd forintig terjedő működő hitelt is nyújt, amelynek nyolcvan százalékára ad garanciát a kormány. Utóbbiért két százalékos kezességvállalási díjat kell fizetnie a Nitrogénműveknek. Ha viszont nem fizetik vissza a hitelt, az állam kezére kerülhet a vállalat.

A gyár, és nem a tulajdonosok érdeke számít

A szigorú feltételrendszer további kikötése, hogy a gyár a termeléshez szükséges valamennyi ingatlanvagyonára és termelőeszközére jelzálogjogot kell bejegyeztetni az MFB javára, míg részvényplakettjei kétharmadát köteles letétbe helyezni a Keller Zrt.-nél, tette hozzá Gráf József.

A társaság igazgatóságába két tagot jelöl az MFB, ezek közül egy főnek ellenjegyzési joga kell, hogy legyen a cég százmillió forinton felüli pénzügyi vállalásai tekintetében. További kitétel, hogy a vállalatnak fel kell mutatnia magyarországi szerződéseit annak érdekében, hogy a műtrágya-ellátás biztosítva legyen.

Gráf József azzal indokolta a határozott, három minisztérium (nemzeti fejlesztési és gazdasági, agrár- és pénzügyi tárca) bevonásával született döntést, hogy annak egyetlen célja a termelés folytatása. Ezt egy esetleges tulajdonosváltás sem befolyásolná, hiszen a megmentés kizárólag a gyár, nem pedig a tulajdonosok érdekében történik.

Mint ismeretes, jelenleg per folyik az üzem ötven százalékos tulajdonrésze ügyében a magukat tulajdonosnak tekintő Bige László és Rozsnyói György között. Gráf József szerint ők csupán opciós joggal rendelkeznek, tulajdonosi minőségük nem tisztázott, ennek eldöntése a bíróság feladata.

Ugyanakkor bekerült a képbe a műtrágyagyártó-üzemnek sokáig gázt szállító, ukrán hátterű cég, az Emfesz neve is, amely hajlandónak mutatkozott átvenni a Nitrogénművek hiteleit, ezzel pedig az összes eszközön levő jelzálogjog is átkerült volna hozzá. Ám miután a két fél összekülönbözött - ennek kapcsán is per folyik -, a Nitrogénművek lecserélte az Emfeszt az állítólag drágább E.ON-ra.

Kulcsfontosságú a vállalat megmentése

A Nitrogénműveket a kormánydöntésben foglalt feltételekkel lehet – sőt, a műtrágyaellátás érdekében januártól kell is - továbbvinni, függetlenül a tulajdonos személyétől, tette hozzá az agrártárca vezetője.

A Nitrogénművek, mint ahogy arról az mfor.hu is beszámolt, október végén döntött a termelés azonnali leállítása mellett. A működőképességet a műtrágyakészletek értékesítésével próbálták fenntartani.

A Veszprém megyei cégek 100-as toplistáján - a tavalyi nettó árbevétel alapján - a péti Nitrogénművek Zrt. 48 milliárdos nettó árbevétellel a harmadik helyen áll. A Bige Holding csoporthoz tartozó, 1990-ben Nitrogénművek Zrt. néven újjáalakult, 75 éves múlttal rendelkező társaság termékpalettáján a legnagyobb súllyal a nitrogénműtrágyák szerepelnek, emellett kiemelt helyet kap az ipari célú vegyi termékek és gázok gyártása, értékesítése is. Az egymillió tonnás éves műtrágyatermelésből mintegy 100 ezer tonna kerül exportra.
  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter