kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

A jogviták ellenére megmenekül a péti Nitrogénművek

Szigorú feltételek mellett kap hitelt és garanciát a további működésre a péti Nitrogénművek, amellyel a kormány mintegy 1500 foglalkoztatott munkahelyét szándékozik megmenteni, biztosítva ezzel a műtrágyaellátást. Az októberben leállított termelés várhatóan januártól ismét újraindul - közölte Gráf József a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A műtrágyagyártás további szünetelése komoly fennakadásokat okozna, miután a magyar mezőgazdaságnak február végére, március elejére szüksége lenne arra a 900 ezer tonna műtrágyára, amit a péti Nitrogénművek éves szinten előállít. Nem beszélve arról, hogy a gyár végleges bezárásával mintegy 1500 foglalkoztatott kerülne utcára, beleértve a beszállítói kört is, emelte ki Gráf József mezőgazdasági miniszter.

A vállalat megmentése érdekében ezért a kormány úgy döntött, hogy a költségvetésből készfizető kezességet vállal az Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) szemben fennálló 56 millió eurós (mintegy 14 milliárd forintos) beruházási hitel még fennálló hányadának visszafizetésére. Ezenkívül a bank újabb, maximum tízmilliárd forintig terjedő működő hitelt is nyújt, amelynek nyolcvan százalékára ad garanciát a kormány. Utóbbiért két százalékos kezességvállalási díjat kell fizetnie a Nitrogénműveknek. Ha viszont nem fizetik vissza a hitelt, az állam kezére kerülhet a vállalat.

A gyár, és nem a tulajdonosok érdeke számít

A szigorú feltételrendszer további kikötése, hogy a gyár a termeléshez szükséges valamennyi ingatlanvagyonára és termelőeszközére jelzálogjogot kell bejegyeztetni az MFB javára, míg részvényplakettjei kétharmadát köteles letétbe helyezni a Keller Zrt.-nél, tette hozzá Gráf József.

A társaság igazgatóságába két tagot jelöl az MFB, ezek közül egy főnek ellenjegyzési joga kell, hogy legyen a cég százmillió forinton felüli pénzügyi vállalásai tekintetében. További kitétel, hogy a vállalatnak fel kell mutatnia magyarországi szerződéseit annak érdekében, hogy a műtrágya-ellátás biztosítva legyen.

Gráf József azzal indokolta a határozott, három minisztérium (nemzeti fejlesztési és gazdasági, agrár- és pénzügyi tárca) bevonásával született döntést, hogy annak egyetlen célja a termelés folytatása. Ezt egy esetleges tulajdonosváltás sem befolyásolná, hiszen a megmentés kizárólag a gyár, nem pedig a tulajdonosok érdekében történik.

Mint ismeretes, jelenleg per folyik az üzem ötven százalékos tulajdonrésze ügyében a magukat tulajdonosnak tekintő Bige László és Rozsnyói György között. Gráf József szerint ők csupán opciós joggal rendelkeznek, tulajdonosi minőségük nem tisztázott, ennek eldöntése a bíróság feladata.

Ugyanakkor bekerült a képbe a műtrágyagyártó-üzemnek sokáig gázt szállító, ukrán hátterű cég, az Emfesz neve is, amely hajlandónak mutatkozott átvenni a Nitrogénművek hiteleit, ezzel pedig az összes eszközön levő jelzálogjog is átkerült volna hozzá. Ám miután a két fél összekülönbözött - ennek kapcsán is per folyik -, a Nitrogénművek lecserélte az Emfeszt az állítólag drágább E.ON-ra.

Kulcsfontosságú a vállalat megmentése

A Nitrogénműveket a kormánydöntésben foglalt feltételekkel lehet – sőt, a műtrágyaellátás érdekében januártól kell is - továbbvinni, függetlenül a tulajdonos személyétől, tette hozzá az agrártárca vezetője.

A Nitrogénművek, mint ahogy arról az mfor.hu is beszámolt, október végén döntött a termelés azonnali leállítása mellett. A működőképességet a műtrágyakészletek értékesítésével próbálták fenntartani.

A Veszprém megyei cégek 100-as toplistáján - a tavalyi nettó árbevétel alapján - a péti Nitrogénművek Zrt. 48 milliárdos nettó árbevétellel a harmadik helyen áll. A Bige Holding csoporthoz tartozó, 1990-ben Nitrogénművek Zrt. néven újjáalakult, 75 éves múlttal rendelkező társaság termékpalettáján a legnagyobb súllyal a nitrogénműtrágyák szerepelnek, emellett kiemelt helyet kap az ipari célú vegyi termékek és gázok gyártása, értékesítése is. Az egymillió tonnás éves műtrágyatermelésből mintegy 100 ezer tonna kerül exportra.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Lázár János betiltotta a home office-t a MÁV-nál

Lázár János építési és közlekedési miniszter friss határozatának értelmében július 1-jétől nem dolgozhatnak otthonról a MÁV-Volán-csoport... Teljes cikk

Ez a cég 116,2 millió forint értékben nyújtott támogatást a dolgozóknak

Ötéves a Tesco Angyal Alapítvány, amely alapítása, 2019 óta 116,2 millió forint értékben nyújtott szociális támogatást a nehéz helyzetbe került... Teljes cikk

Együttműködik a Debreceni Egyetem és a Hell Energy Magyarország

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Hell Energy Magyarország Kft. szerdán a Debreceni Egyetem... Teljes cikk