Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A kölcsönzött munkavállalóknak is jár természetbeni juttatás

Már a részletes vita előtt áll az Országgyűlésben a munkaerőkölcsönzés új szabályaira vonatkozó törvénymódosítási javaslat.

images

A kormány által javasolt egyik változás az lenne, hogy az egyenlő bánásmód alapján a kölcsönzött munkavállalók részére is biztosítani kell a munkavégzés helyén szokásos természetbeni juttatásokat.

A kölcsönbe vevő gyakran saját termékét, szolgáltatását bocsátja kedvezményesen saját munkavállalói rendelkezésére természetbeni munkabérként vagy juttatásként. Az ilyen termékek, szolgáltatások beszerzése viszont aránytalan nehézségekbe, költségekbe kerülne a kölcsönbeadó számára. Ezért a törvénymódosítás a juttatás teljesítését a kölcsönbevevőre hárítaná, azzal, hogy ennek ellenértékét a kölcsönbe adó ellentételezné számára. Így a kölcsönzött munkavállaló közvetlenül a kölcsönbevevőtől kapná meg a természetbeni munkabért és juttatásokat, az adókedvezményt is ez a munkáltató vehetné igénybe. Ezért módosulnának a személyi jövedelemadó szabályai is.

Hasonló a helyzet olyan szolgáltatások - például egészségügyi szolgáltatás - biztosításával, amelyekre a kölcsönbevevő munkáltató köt szerződést saját munkavállalói javára külső közreműködőkkel.

A módosítás a kölcsönbevevőt kötelezné arra is, hogy adja meg a kölcsönbeadónak a kölcsönzött munkavállalóval azonos vagy ahhoz hasonló munkakörben foglalkoztatott saját dolgozóinak béradatait. Ez azért szükséges, hogy a kölcsönzött munkavállalóknak az egyenlő bánásmód alapján ehhez igazodó bért fizessen a kölcsönbeadó.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter