kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

A kormány erőforrásként tekint az idős emberekre

Egy idősödő társadalomban az idős emberekre erőforrásként és nem teherként kell tekinteni - hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Nyugdíjas és Idős Emberek Európai Szövetsége és az Európai Szakszervezeti Szövetség nyugdíjasokat képviselő szervezetének 7. kongresszusán szerdán Budapesten.

Az idős embereknek biztosítani kell egészséget, megélhetést és biztonságot, valamint méltóságot, aktív szerepvállalást a társadalomban, hogy erőforrásként tekinthessünk rájuk - emelte ki Novák Katalin.

Felidézte, hogy a kormány az elmúlt években több intézkedéssel járult hozzá az idősek támogatásához, példaként említve a rezsicsökkentést, az idősebbek foglalkoztatása után a munkaadóknak járó adókedvezményt, valamint azt, hogy az alaptörvényben rögzítették: a felnőtt gyerekeknek kötelességük rászoruló szüleikről gondoskodni.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese elmondta, hogy a főváros 12 időskorúakat segítő intézményt tart fenn, amelyeket folyamatos beruházásokkal igyekeznek minél jobbá tenni. Hozzátette, a közlekedés akadálymentesítése is a főváros legfontosabb programjai közé tartozik.

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke úgy vélekedett, hogy ma Magyarországon a nyugdíjrendszer stabil ugyan, de hozzá kötődően mégis nagyon sok a probléma. Ezek között említette, hogy a kétpilléres nyugdíjrendszert egypilléressé alakította a kormány, továbbá a nyugdíjkorhatár emelkedését, a nyugdíj melletti munkavégzés feltételeinek és a rokkantnyugdíjak rendszerének szigorítását, valamint legsúlyosabbként az öregségi nyugdíjazási formák szűkítését, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj lehetőségének teljes megszüntetését.

Földiák András kedvező lépésként említette, hogy a kormány lehetővé tette a nőknek a nyugdíjba menést negyven ledolgozott év után, úgy, hogy ebbe 32 év kereső tevékenységgel és nyolc év gyerekneveléssel eltöltött idő számítható be. Ezt a lehetőséget tavaly 120 ezer nő vette igénybe.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta: az érdekegyeztetést az elmúlt években teljes mértékben leépítette a kormány. Elképzelhetetlennek nevezte, hogy egy szociális gazdaságban az állam áthárítsa a családokra azt, ami a feladata, és mindezt az alkotmányba is belefoglalja. Arról is beszélt, hogy az európai társadalmak elöregedése miatt nem mindegy, miként viszonyulunk a bevándorlás kérdéséhez. Ezzel összefüggésben a szakszervezeti szövetség elnöke "a szociális érzéketlenség mai példájának" nevezte azt, ami Magyarország határain és több pontján történik.
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek