Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

A kormány szerdán dönt a krízisalapról

Augusztus 1-jén indul a szociális kríziskezelő program, az erről szóló határozatról szerdai ülésén dönt a kormány.

Az MTI úgy tudja: az egyszeri, kisösszegű, vissza nem térítendő állami támogatással kifejezetten azoknak nyújtanak gyors segítséget, akik a pénzügyi-gazdasági válság miatt vesztették el munkahelyüket, emelkedett meg törlesztőrészletük, vagy csökkent családi jövedelmük.

A kríziskezelő program nyitott alapként működik majd, amelyet a kormány egymilliárd forinttal hoz létre. Ezt az összeget egészíti majd ki a miniszterelnök fizetése is: Bajnai Gordon ehhez az alaphoz utalja majd havonta a fizetését, és ide került az állami vállalatok vezetői fizetésének kétmillió forint feletti része is. A felajánlásokat november 15-ig várja a kabinet, a program első üteme a tervek szerint november 30-ig tart.

A program egyszeri segítséget kínál a krízishelyzetbe került aktív korúaknak, akik nem részesülnek önkormányzati támogatásban, illetve azoknak a családoknak, amelyek jövedelme nem haladja meg nettó minimálbér összegét; az idén ez havi 57 817 forint. A kérelmek elbírálásánál elsődleges szempont lesz az is, hogy van-e kiskorú gyermek a családban.

Az érintettek augusztus 1-jétől fordulhatnak a jegyzőhöz, aki a szociális szolgálatokon keresztül azt állapítja meg, hogy a beérkezett kérelem megfelel-e jogszabályi feltételeknek. Ha igen, akkor azt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság regionális szervezeteihez továbbítja, amely gyors eljárásban, 30 napon belül intézkedik a kiutalásról. A támogatás összege minimum 20, maximum 50 ezer forint lehet, kivételes méltánylást igénylő esetekben a 100 ezer forintot is elérheti az egyszeri segítség.

A különös méltánylást igénylő eseteknél figyelembe veszik majd, hogy a családban mind a két felnőtt elveszítette-e munkahelyét, vagy hogy a családban a jövedelem legalább 30 százalékkal csökkent-e, illetve hogy a lakáshitel törlesztőrészletének növekedése elérte-e a 30 százalékot. A segítséget a kormány méltányos segélynek minősíti, hogy ne kelljen utána adót fizetni.

A kormány arról is dönt szerdán, hogy létrehoz egy szociális szakemberekből, civil szervezetek képviselőiből álló tanácsadó testületet, amely szempontrendszert dolgozna ki a szociális krízishelyet megítélésére.

A kabinet dönt arról is, hogy megemeli a méltányossági nyugdíjra fordítható keretösszeget, emellett lehetőség lesz egyedi támogatásra is. E célra a kormány 500 millió forintot szán, szintén a költségvetés általános tartalékának terhére.

A válság miatti legnagyobb probléma a lakásvesztés - hívták fel kormányzati politikusok az MTI figyelmét, hozzátéve: ha 10 ezer család vesztené el idén a lakását, a jelenlegi szociális rendszer azt már nem tudná kezelni.

Az MTI úgy tudja, a kormány elkészítteti a magáncsőd intézményének koncepcióját is, a tervek szerint első olvasatban nyáron tárgyalhatja ezt a kabinet. Az elképzelések szerint nemcsak a lakás-, hanem minden más tartozás átütemezését, szanálást kérhetik majd a családok végső esetben. Az adósok és a hitelezők között csődbiztos közvetít majd.

  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter