Megjelent: 5 éve

A munkahely ráküldheti a táppénzellenőröket a dolgozóra

Ajánlatos óvatosnak lenni betegszabadság alatt a posztolással, ugyanis a munkavállaló könnyen ellenőrzést vonhat magára, ha betegsége idején strandolós képeket töltöget a közösségi portálokra, írja a Medicalonline.hu.

images

Jogszabály szerint lehetséges, hogy a munkáltató kezdeményezze táppénzen lévő munkavállalójának felülvizsgálatát. A legtöbb ilyen ellenőrzést a cégek 2009-2010-ben kérték, amikor az elbocsájtások idején sokan igyekeztek, akár átmenetileg ezt a menekülési útvonalat választani.

Az OEP-nél ez a szolgáltatás igénybe vehető, 15 800 forintos igazgatási szolgáltatási díjért cserébe. A gazdasági helyzet javulásával a megkeresések száma csökkent. Tavaly mindössze 248, míg idén az év első öt hónapjában 106 munkáltató kérte betegállományban lévő dolgozójának ellenőrzését.

Emellett a hivatal is végez saját ellenőrzéseket, általában a 30 napon túl tartó betegállományok esetében. Ezek 10-15 százalékánál derül ki, hogy már dolgozhatna a munkavállaló. A munkáltatók által kezdeményezett vizsgálatoknál ez az arány 6 százalék.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy valaki jogalap nélkül vette igénybe a táppénzt, azzal visszafizettetik az ilyen címszó alatt átutalt összeget.

Medicalonline.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter