Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A nyersvasgyártás megmaradásáért küzdenek a Dunaferrnél

Nagygyűlést tartott a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet kedden Dunaújvárosban a polgármesteri hivatal előtti téren, hogy felhívják az illetékesek figyelmét a januárban leállított kohó felújításának szükségességére.

Az összegyűlt mintegy kétezer ember előtt a szakszervezeti vezetők ismertették a cég jelenlegi helyzetét és az 1-es számú kohó felújítása körüli bizonytalanságot. Utóbbival kapcsolatban egyöntetűen kijelentették, hogy kohó nélkül leállhat a teljes folyékony fázis a vasműben, ami több ezer munkahely megszűnését eredményezheti.

A rendezvényt követő sajtótájékoztatón Cserna Gábor (Fidesz) polgármester közölte, hogy Szijjártó Péter külgazdaságért felelős államtitkár a hét végén Moszkvába látogat, ahol a főtulajdonos orosz külkereskedelmi bank elnökhelyettesével a kohóátépítésről fog tárgyalni, és igyekszik azonnali választ kikényszeríteni.

Hozzátette: szeretnék kormányzati ráhatással előmozdítani a fejlesztéseket, azon belül is az 1-es számú kohó átépítését. Jelezte, hogy további alternatívák is vannak, így akár "az állami visszavásárlásról is szó lehet". Ígéretet tett arra, hogy 1-2 héten belül pozitív döntés fog születni, mert a Dunaferr vállalatcsoport a legfontosabb munkáltató a városban.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője kijelentette: eddig hiába egyeztettek a cégvezetővel, eredményt nem értek el. Ezért elérkezettnek látták az időt arra, hogy kezükbe vegyék a gyár sorsát.

Borbély Zoltán, a központi üzemi tanács elnöke elmondta, hogy a januárban leállított kohó felújítása mintegy hárommilliárd forintba kerülne. Rámutatott, hogy a másik kohó is bármelyik pillanatban tönkremehet, és akkor a hideghengermű és a folyékony fázis is megállhat.

Csapó Tamás, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezetője hangsúlyozta, úgy tudják, hogy a cégvezető szeretné a nagyolvasztó felújítását, de a főtulajdonos bank még nem döntött róla. Ez a késlekedés jelenleg nem érinti a dolgozókat, de hosszú távon ez a helyzet nem tartható fenn, mert akkor mintegy 3500 ember veszítheti el munkahelyét.

A létszámleépítésekkel kapcsolatban Borbély Zoltán megjegyezte, hogy a cégvezetés jelenleg is dolgozik a létszám optimalizálásán, amely a szellemi állományból mintegy 100 főt érinthet. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vállalatcsoportnak nincs még 2012. évi elfogadott mérlege, de információi szerint 20-30 milliárd forintos veszteség várható.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet múlt kedden tette közzé felhívását, mert tájékoztatni akarták a közvéleményt a Dunaferr társaságcsoportnál kialakult válságos helyzetről.

Az MTI érdeklődésére Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője akkor elmondta, hogy a munkavállalókat aggodalommal tölti el az 1-es kohó leállítása után kialakult bizonytalanság, mert a kohó felújítása hosszú hónapokat venne igénybe, és a kezdés dátumát senki sem ismeri. Hangsúlyozta: egyetlen kohóval gazdaságtalan a termelés, ezért lenne szükség két kohó működtetésére. Úgy vélte, amennyiben április 30-ig nem születik döntés, akkor az idén már biztosan nem fog újraindulni a termelés az 1-es kohóban. Ez pedig veszélybe sodorja több ezer dolgozó munkahelyét.

Az ISD Dunaferr Zrt. január 22-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az előzetes terveknek megfelelően leállította 1-es számú nagyolvasztóját a berendezés műszaki állapota miatt. A cég közleménye szerint a nagyolvasztó bontási munkálatait saját munkaerővel oldják meg, és azok előreláthatólag május végéig tartanak.

Ezzel párhuzamosan folynak a berendezés felújításának előkészületei. Amint valamennyi szükséges feltétel teljesül - befejeződik a tervezés, a kulcsfontosságú berendezések megrendelése és leszállítása, valamint az átépítéshez szükséges anyagok mobilizálása - megkezdik a berendezés felújítását - írták.

Az 1-es számú kohó leállítása mellett a 2-es számú kohó tovább működik. A felújítás idejére a cég nyersvasgyártási kapacitása mintegy felére csökkent.

A Dunaferr Zrt.-nél az 1-es számú nagyolvasztónál 2006-ban hajtottak végre utoljára rekonstrukciót. Ez negyvennyolc napos átépítési időszakot követően, 2006 szeptemberében fejeződött be, akkori árakon tízmillió euróba került.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Makláron 180 új munkahelyet hoz létre a Bosch

Továbbfejleszti maklári üzemét a Bosch Automotive Steering Kft., az 52,5 milliárd forintba kerülő három beruházásnak köszönhetően 180 új... Teljes cikk

Magyar projektet is felkarolt a Google digitális felzárkóztatást célzó pályázata

A közép- és kelet-európai régió digitális felzárkóztatását célzó Google.org Impact Challenge egyik támogatottja a magyarországi Maker’s Red Box lett. Teljes cikk

Száz új munkahely jön létre a Pápai Húsnál

A Pápai Hús 2 milliárd forintból korszerűsítette üzemét, megduplázza a termelését, 100 új munkahelyet teremt. A kormány 750 millió forinttal... Teljes cikk