Megjelent: 2 éve

A szlovák mezőgazdaságban is nagy a szakemberhiány

Egy szakértő szerint az agrárcégek Szlovákiában szó szerint verekednek a jó szakemberekért. A fiatalok kerülik az ágazatot, néhány éven belül a jelenlegi farmerek majdnem fele a nyugdíjas kor szélére került vagy átlépi azt.

A fiatalok többsége a fizikai munka és az alacsony fizetések miatt nagy ívben elkerüli a mezőgazdaságot Szlovákiában - szemlézte a pozsonyi Új Szó írását a Napi.hu. Sokan a hatvanadik évük körül járnak az ágazatban, és az utánpótlással komoly gondok lehetnek -írja a napi.hu.
Tíz jelenlegi aktív gazdából egy évtizeden belül négy eléri a nyugdíjkorhatárt - figyelmeztetett Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség elemzője.
Az agrárágazatban a mostani alkalmazottak 40 százaléka 50 éven felüli. A szlovák gazdaság egyéb ágazataiban ez az arány 10-30 százalék között mozog. A mezőgazdasági szakiskolák egy része bezárt vagy összeolvadt más intézményekkel.

Annak ellenére, hogy ma a mezőgazdasági üzemek száma kevesebb, mint az 1989-es rendszerváltást megelőzően, az agrárcégek szó szerint verekednek a szakemberekért - hangsúlyozta a szakérő.

napi.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter