> Adóreform: egyetértenek a munkavállalók a vállalkozókkal"/>
Megjelent: 13 éve

Adóreform: egyetértenek a munkavállalók a vállalkozókkal

Sok a közös pont a vállalkozók és a munkavállalók érdekvédőinek elképzeléseiben, amelyek egyúttal nagyban hasonlítanak a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) javaslataihoz.

Nem tudni még, mikorra kerül az adóreform javaslata az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé. A tapasztalatok minden esetre azt mutatják, amire eljut egy tervezet az OÉT-ig, addigra már nehéz rajta érdemben változtatni, ezért már előtte egyeztetni kellene róla – mondta Pataky Péter, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke egy sajtóbeszélgetésen.

Áfa: vissza a korábbi helyzetet

A szakszervezeti vezető kifejtette: több ponton egyetért a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) javaslataival. A szakszervezet a – GVK jelenlegi javaslatához hasonlóan – az áfaemelést (ugyanakkor az élelmiszerekre és közüzemi díjakra kedvezmények kulcsok újbóli bevezetését) javasolta annak idején a megszorító intézkedések helyett. A javaslatot akkor félresöpörték.

Az ingatlanadóról kapcsán pedig a vagyon alapú adókat támogatnák, de a lakásadót nem. Ez ugyanis anyagi katasztrófát okozna a nyugdíjasok, és más alacsony jövedelműek körében.

Szövetségben a szakszervezetek és a kkv-k

A szakszervezeti vezető ezzel lényegében megismételte Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnökének egy múlt heti sajtóbeszélgetésen elhangzott véleményét, így elképzelhető, hogy az adóreform alapvető kérdéseiben olyan egységre juthat majd a munkavállalói és munkaadói oldal majd az OÉT-ben, mint az történt tavaly a kisadók összevonásának kérdésében.

Kérdés, hogy mit szól mindehhez majd a kormányzat. A Napi Gazdaság mai értesülése szerint az inflációs aggodalmak miatt nem valószínű, hogy megvalósul az áfaemelési javaslat.

Pataky Péter utalt arra, hogy ma a foglalkoztatás nagyobb részét a kis- és középvállalkozások (kkv) adják, így természetes, hogy bizonyos kérdésekben együttműködések, szövetségek jönnek létre a kkv-k és a szakszervezetek között.

Igazságtalan egykulcsos

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: nem értenének egyet az egykulcsos adórendszer bevezetésével, amelyet társadalmilag igazságtalanabbnak találnának a jelenlegi, progresszív adózásnál. Nem értenének egyet továbbá a személyi jövedelemadó (szja) összes kedvezményének eltörlésével sem. Pataky Péter szerint hibásak azok a számítások, amelyek szerint a megszüntetett kedvezmények automatikusan többletadó-bevételt generálnak.

Nem biztos ugyanis, hogy adott összeg az szja adóalapot növelve továbbra is a dolgozó zsebében landol, sokkal inkább elképzelhető, hogy az elszámolt költségállományt növeli – figyelmeztetett Pataky Péter.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter