Megjelent: 6 éve

Ahány expat, annyi igény - mindnek próbálunk megfelelni

Ahogy körbenézünk a cégek munkaerő állományán, azt látjuk, hogy egyre több és több helyen dolgoznak külföldi munkavállalók. Egyre több helyen dolgozik 3-4 vagy akár többféle náció egy-egy csapatban, egyre fontosabb, hogy értsék egymást – és nem csak nyelvi szinten. Az Expat Centernek a fenti okok miatt egyre több a munkája, hiszen újabb és újabb vállalatok keresik meg őket azzal a kéréssel, hogy a külföldi munkavállalók ügyes-bajos dolgaiban segítsenek. Hasonlóképp fontos a zökkenőmentes onboarding és a magyar kultúra megismertetése. A cég által nyújtott szolgáltatásokról kérdeztem Cziczárdi Györgyit, az Expat Center ügyvezetőjét.

Melyek a legnépszerűbb szolgáltatásaitok? Mit kérnek a leggyakrabban a cégek?

A leggyakrabban továbbra is a lakáskeresést és az engedélyek ügyintézését kérik, tekintve, hogy ezek a legfontosabbak feladatok egy áttelepülésnél. Miután idén több helyen nagymértékben emelkedtek a bérleti díjak, ez megnehezítette a lakáskereséseket is. Főleg, ha a kiadók meghallják, hogy külföldiek szeretnék bérelni a lakást…

Emellett egyre több cég ismeri fel, hogy milyen sokat segíthet a lakáskeresés előtti orientation (városbemutató) túra, melynek során az expat kolléga teljes képet kap a városról, az ingatlanpiacról, a helyi szokásokról. És persze a családdal érkező expatok esetében nagyon népszerű az óvoda- és iskolakeresés is, de a jogosítvány honosítása és persze a költöztetés is továbbra is toplistások a szolgáltatásaink közül.
 
Mely szolgáltatásaitok a leghasznosabbak szerinted, mi az amit minden ide érkezőnek igénybe kellene vennie?

A már fent említett orientation nagyon hasznos egy áttelepülőnek, enélkül nehéz belevágni egy áttelepülési folyamatba. Ilyenkor megismertetjük vele a várost, a szokásokat, illetve mivel személyre szabott a szolgáltatás minden számára hasznos információt is elmondunk. Ez nagyon sokat segít nekik a lakáskeresésben és a beilleszkedésben is. Sokkal stresszmentesebben megy azoknak az áttelepülése, akik kapnak orientationt, hiszen tudják mire számíthatnak, mit hol találnak, egyáltalán hová érkeznek.

A lakáskeresési szolgáltatás nemcsak hasznos, de egyenesen elkerülhetetlen, ha egy külföldiről van szó – hiszen annyi csapdával, trükkel találkozhatnak ahány ingatlanos van, ezeket hely-, piac- és nyelvismeret nélkül lehetetlen lenne kivédeniük. Ezért nagy szükség van ilyenkor egy profi relocation szakemberre.

Az engedélyek ügyintézése úgyszintén ide sorolandó: nincs olyan ország, ahol a bürokrácia egyszerű lenne, nincs ez másképp itt sem.
 
Vannak az ügyintézéshez kapcsolódó kötelező, valamint a könnyebb beilleszkedéshez opcionális szolgáltatásaitok. Melyek ezek, melyik csoportba mik tartoznak?

A jogszabályoknak való megfelelés szempontjából kötelező a vízum, illetve különböző engedélyek ügyintézése, valamint az adózással és TB-vel kapcsolatos ügyek intézése.

Minden más opcionális, az adott cég dönti el, hogy igénybe veszi-e illetve hogy melyik expatnak milyen szintű támogatást nyújt. Nálunk 360 fokban le van fedve minden igény, tehát szinte nincs olyan expatokkal kapcsolatos ügy, amiben ne  tudnánk segíteni. A már említett szolgáltatásokon kívül van kulturális tréningünk a kulturális sokk enyhítésére, széles kapcsolati hálónkon keresztül a családok számára bármilyen szakember (pl. takarítónő, fodrász, vízszerelő) leszervezésében tudunk segíteni, de ugyanígy fordulhatnak hozzánk bankszámlanyitáskor, közművek átírásakor, internet bekötésekor is.

Az EU Kék Kártya ügyintézést is sokan kérik, főleg miután elterjedt a híre, hogy mi voltunk az elsők, akiknek a kérelmét jóváhagyta a Bevándorlási Hivatal. Az adótanácsadás, adóbevallás is minden évben napirendre kerül, ebben is rendszeresen kérik segítségünket.
 
Mi az az Invoice management szolgáltatás?

Az Invoice management szolgáltatásunk csakúgy mint sok másik szolgáltatásunk, az ügyfelek igénye alapján jött létre, miután sokaknak problémát jelentett a közműszolgáltatók számláinak, leveleinek az értelmezése és a velük való kapcsolattartás is. Ennek a szolgáltatásnak a keretén belül teljesen levesszük ezt a terhet az expatról, tehát mi tartjuk a kapcsolatot a szolgáltatókkal, bediktáljuk az óraállásokat, megoldjuk a szolgáltatási illetve számlázási problémákat, egyeztetjük a számlákat.
 
És mit takar a berendezkedési program?
 
Ez a szolgáltatás a beköltözést követően felmerülő igények kiszolgálására jött létre, hiszen rengeteg kisebb és nagyobb olyan ügy van, amit helyismeret, nyelvismeret és helyi kapcsolati háló nélkül nehézkes vagy egyenesen lehetetlen elintézni. Legyen szó megbízható bejárónőről, kertészről, villanyszerelőről, internetbekötésről,biztosításkötésről, ezek mind rengeteg utánajárást igényelnének egy újonnan érkező expatnak. Ezt az időt és energiát spórolhatják meg a berendezkedési szolgáltatásunkkal.

Mi az, amiről a legtöbb cégnél megfelejtkeznek, amikor expat érkezik hozzájuk?

Sok cég nem fordít rá különösebb energiát, hogy az engedélyeket visszavonják miután az expat elmegy a cégtől vagy az országból. Igaz, hogy nagyon komoly mértékű büntetést nem kapnak érte, de sok kellemetlenséget okozhat akár egy következő Schengen vízum igénylésekor, akár ha az adott expat egy másik cégnél próbál elhelyezkedni, de nem kaphat engedélyt az új munkáltatóhoz, mert a korábbi engedélye még érvényben van.
 
Mennyire jellemző, hogy magyar nyelvkurzusra akar járni az ide érkező expat? És a családja?

Idén kicsit több érdeklődést láttunk az expatok részéről ezen a téren, de mivel nemzetközi cégeknél dolgoznak és a munkanyelvük az angol ezért legtöbben még mindig csak konyhanyelven tanulnak meg, amit a kollegáktól, barátoktól szednek össze.
  
Milyen szolgáltatásra van még igény, miben fogtok terveitek szerint bővülni?

Ahány ember, annyi féle igény, mindig vannak újabb és újabb kérések: gyakori igény a csak néhány hónapra szóló szállás keresése, vagy a vízumügyintézés más országokba is. A szolgáltatásaink mindenre kiterjednek, amiért már több ízben nemzetközi szakmai jelöléseket is kaptunk.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bérrendszer leváltása gyorsan, hatékonyan – lehetséges ez?

Ha a bérrendszer leváltása kerül kilátásba, sokszor hajlamos a vezetőség az utolsókig halogatni a döntést. Hiába nyűgös a régi, már nem... Teljes cikk

Hibrid munka, hibrid nyelvtanulás – lehetséges?

Hogyan támogassuk a munkavállalókat a nyelvtanulásban, ha a hét egyik felében otthonról dolgoznak? Teljes cikk

IT tréning professzionális szinten, egyszerű nyelven

Az IT toborzásban az egyik legfontosabb tényező, hogy meglegyen a közös nyelv a kiválasztást végző vezetőkkel és a jelöltekkel. Hiszen a... Teljes cikk