Megjelent: 12 éve

Akadozik a cseh munkaerő utánpótlás

Veszélyben a hagyományos cseh üveggyártás, mert kiöregednek az üvegfúvók és -vágók. A felnövekvő ifjú nemzedéket pedig nem érdekli az iparág - jelentette a minap a Lidove noviny című prágai napilap.

- Néhány évvel ezelőtt még évente hatvanan tanulták az üvegvágást és negyvenen az üvegfújást, ma ellenben legfeljebb ha tíz tanoncot képeznek ki mindegyik ágazatban - idézte a lap Jindrich Vodickát, egy középfokú iparművészeti iskola igazgatóját.

Karel Samec, a legnagyobb cseh üveggyártó vállalat, a Bohemia Crystalex Trading kommunikációs igazgatója rámutatott, hogy az országban összeomlott a tanoncképző iskolák rendszere, amely ugyancsak hozzájárul az utánpótlás hiányhoz. A vállalat termelése nem forog veszélyben - tette hozzá.

A lap szerint a cseh fiatalok számára az üveggyártás nem vonzó foglalkozás, szívesebben tanulnak tovább humán vagy gazdasági területen. A múltban tíz üveggyártást oktató iskola működött a Cseh Köztársaságban, manapság kettő. Vodicka szerint a jelentkezők számának csökkenéséhez vezet az is, hogy az üveggyártás különleges ügyességet igényel, amellyel nem mindenki rendelkezik.

Az üveggyártóknak a munkaerőhiány azért is jelent problémát, mivel a csehek időnként nem hajlandók otthonuktól távol vállalni munkát. Így az üveget gyártó cégek kénytelenek a konkurenciánál kedvezőbb feltételeket ajánlani szakképzett munkásoknak - mutatott rá Marek Necekal, a Karlovy Vary székhelyű híres Moser üveggyár szóvivője.

A vállalat azonban maga is képes kitanítani leendő munkásait, mert Karlovy Varyban még működik üveggyártást oktató iskola - jegyezte meg a Lidove noviny. A lap értesülése szerint a cseh üveggyártó cégek újabban külföldön is keresnek munkaerőt, főleg a szomszédos Szlovákiában és Romániában.

Echo Tv
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter