Megjelent: 13 éve

Állást jelenthet a nyerő kézfogás

Az Iowai Egyetem kutatása szerint a határozott, erős kézfogás kiemelt fontosságú állásinterjún. A "döglött hal kézfogás" nehezen tehető jóvá az interjú alatt. A határozott, erős kézrázás szemkontaktussal és mosollyal azonban olyan jó első benyomást kelt, ami tartós maradhat.

A HR-esek többsége már az állásinterjú első három percében véleményt alkot a pályázóról. Ennek egyik fontos összetevője a kézfogás. Az egyesült államokbeli egyetem kutatói 98 hallgató körében végeztek felmérést: az állásinterjú sikere, valamint a kézfogás minősége közti összefüggést vizsgálták.


Kézfogás és interjú: összefüggést látnakA hallgatók próbainterjúkon vettek részt iowai cégek HR-eseinél. A felvételi beszélgetésekre bejöttek a kézfogás technikájában jártas trénerek, akik bemutatkoztak a jelöltnek, kezet fogtak vele, majd távoztak, tehát az interjún nem vettek részt. Az interjúztató személyzeti szakember a szóbeli megmérettetésen keltett benyomást és a hallottakat értékelte, majd összevetette az eredményt a kézfogást elemző tréner tapasztalatával. Azok a pályázók kaptak a HR-estől jobb értékelést, akik a kézfogási próbánál is jobban teljesítettek.

A kutatás vezetője elmondta, a kézfogás az egyik olyan jel, amiből előjönnek a pályázó személyes képességei. Míg az állásra jelentkezők rengeteg technikával készülnek az interjúra, figyelnek az öltözékre, a beszédstílusra, előre gyártott válaszokat adnak a gyakori kérdésekre, addig a kézfogásukra kevésbé ügyelnek, itt gyorsan lehull a lepel.


A jó kézfogó nyitott, jó kommunikátorA kutatásból az is kiderült, a kézfogásban erős hallgatók extrovertált személyiségek voltak, jobbak voltak a társas készségekben, a "small talk"-ban, a szemkontaktusban, összességében jobb benyomást keltettek.


A nők később kompenzálhatnakHogy mi számít jó kézfogásnak? Az "egész tenyeres", határozott, erős, de nem túl feszítő kézfogást érezzük pozitívnak, kis rázással, amely során a tenyér merőleges a földhöz képest.

Felvetődik a kérdés: Az általában gyengébben kezet fogó nők hátrányban vannak állásinterjún? A tapasztalatok szerint a hölgyek gyengébb kézfogásukat más kommunikációs technikákkal képesek ellensúlyozni. Érdemes azonban tanulni a kézrázást. Egy jó női kézfogás ugyanis nagyobb hatást kelt az interjúztatóban, mint egy ugyanolyan erősségű férfi.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter