Megjelent: 12 éve

Állást jelenthet a nyerő kézfogás

Az Iowai Egyetem kutatása szerint a határozott, erős kézfogás kiemelt fontosságú állásinterjún. A "döglött hal kézfogás" nehezen tehető jóvá az interjú alatt. A határozott, erős kézrázás szemkontaktussal és mosollyal azonban olyan jó első benyomást kelt, ami tartós maradhat.

A HR-esek többsége már az állásinterjú első három percében véleményt alkot a pályázóról. Ennek egyik fontos összetevője a kézfogás. Az egyesült államokbeli egyetem kutatói 98 hallgató körében végeztek felmérést: az állásinterjú sikere, valamint a kézfogás minősége közti összefüggést vizsgálták.

Kézfogás és interjú: összefüggést látnak

A hallgatók próbainterjúkon vettek részt iowai cégek HR-eseinél. A felvételi beszélgetésekre bejöttek a kézfogás technikájában jártas trénerek, akik bemutatkoztak a jelöltnek, kezet fogtak vele, majd távoztak, tehát az interjún nem vettek részt. Az interjúztató személyzeti szakember a szóbeli megmérettetésen keltett benyomást és a hallottakat értékelte, majd összevetette az eredményt a kézfogást elemző tréner tapasztalatával. Azok a pályázók kaptak a HR-estől jobb értékelést, akik a kézfogási próbánál is jobban teljesítettek.

A kutatás vezetője elmondta, a kézfogás az egyik olyan jel, amiből előjönnek a pályázó személyes képességei. Míg az állásra jelentkezők rengeteg technikával készülnek az interjúra, figyelnek az öltözékre, a beszédstílusra, előre gyártott válaszokat adnak a gyakori kérdésekre, addig a kézfogásukra kevésbé ügyelnek, itt gyorsan lehull a lepel.

A jó kézfogó nyitott, jó kommunikátor

A kutatásból az is kiderült, a kézfogásban erős hallgatók extrovertált személyiségek voltak, jobbak voltak a társas készségekben, a "small talk"-ban, a szemkontaktusban, összességében jobb benyomást keltettek.

A nők később kompenzálhatnak

Hogy mi számít jó kézfogásnak? Az "egész tenyeres", határozott, erős, de nem túl feszítő kézfogást érezzük pozitívnak, kis rázással, amely során a tenyér merőleges a földhöz képest.

Felvetődik a kérdés: Az általában gyengébben kezet fogó nők hátrányban vannak állásinterjún? A tapasztalatok szerint a hölgyek gyengébb kézfogásukat más kommunikációs technikákkal képesek ellensúlyozni. Érdemes azonban tanulni a kézrázást. Egy jó női kézfogás ugyanis nagyobb hatást kelt az interjúztatóban, mint egy ugyanolyan erősségű férfi.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter