Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Az ombudsman a védőnők bérrendezéséről tájékozódik

Szabó Máté ombudsman a védőnők bérrendezéséről kért tájékoztatást Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A közlemény szerint az alapjogi biztos több védőnő egyéni panasza és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara beadványa nyomán vizsgálta az egészségügyi dolgozók béremelésének védőnőkre vonatkozó részleteit. A panaszosok szerint az erre vonatkozó jogszabályok hátrányosan érintik az alapellátásban dolgozó védőnőket azáltal, hogy eltérő szintű bérezést alkalmaznak az alap-, illetve a szakellátásban foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók között.

A hivatal közleményében példaként említették, hogy míg a járó- és fekvőbeteg ellátásban dolgozók január 1-ig visszamenőlegesen részesülnek az emelés összegében, addig a védőnők csak július elsejétől kapják a szakellátásban dolgozókénál kisebb béremelést.

Az alapvető jogok biztosa ezért Balog Zoltánhoz fordult, és tájékoztatást kért a különbségtétel okáról, illetve a védőnői szolgálat átalakításáról és annak jogi szabályozásáról is. Továbbá arról érdeklődött a minisztertől, hogy az átalakítás során ügyelnek-e arra, hogy ne alakuljon ki jelentős különbség az alap-, illetve a szakellátásban dolgozók bérezése között.
Follow hrportal_hu on Twitter