Megjelent: 14 éve

Bővítés: befogadóképesség és alkotmányozás

Az unió bővítése sikertörténet, a továbbiak előtt azonban az EU befogadóképességét is figyelembe kell venni, és a közösségi intézményrendszert is át kell alakítani - áll a parlament által elfogadott jelentésben. A képviselők uniós perspektívát adnának a Nyugat-Balkánnak, üdvözlik Horvátország fejlődését, Törökországgal szemben viszont kritikusabbak.

Az Európai Bizottságnak a bővítési stratégiáról kiadott közleményére reagált az EP Elmar Brok (néppárti, német) jelentésének szerdai, 481-66-38 arányú elfogadásával.

Az EP egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy "az eddigi bővítések sikeresek voltak, erősítették az Európai Uniót azáltal, hogy fokozták gazdasági növekedését, növelték szerepét a világban, előmozdították az új uniós politikák fejlődését, továbbá Európa békéjének, biztonságának, demokráciájának és jólétének ügyét szolgálták". A parlament szerint "általános értelemben a bővítés az EU külpolitikájának és konfliktusmegelőző politikájának egyik leghatékonyabb eszköze".


Figyelembe kell venni a befogadóképességet

A bővítés ugyanakkor - így a szöveg - "hozzá kell járulnia az európai integráció folyamatához és az Európa népei közötti minden eddiginél szorosabb unió létrejöttéhez, de nem szabad gyengítenie a projekt politikai természetét". "Ezért az unió befogadóképességét figyelembe kell venni az unió jövőjének megfontolásakor" - áll a jelentésben.

A képviselők szerint, ha "az EU integrációs képessége és bővítési menetrendje közötti egyensúly nem biztosított, ez külsőleg és belsőleg egyaránt meggyengítheti az uniót, valamennyi tag számára csökkentheti a növekvő taglétszám előnyeit, és ezt a következményt a megnövekedett külső méret nem ellensúlyozná".

Az EP "úgy véli, hogy az unió befogadóképessége alapvetően három pilléren nyugszik: elsősorban az intézményein, azok legitimitásán, valamint azon képességén, hogy miként tudnak az új körülmények között demokratikusan és hatékonyan fellépni és döntéseket hozni; másodsorban az unió pénzügyi erőforrásain és azok gazdasági és társadalmi kohézióhoz való általános hozzájárulásán; valamint azon, hogy a kibővített unió mennyire képes elérni politikai céljait".

A jelentésben az áll, hogy "Bulgária és Románia csatlakozása után a nizzai szerződés nem nyújt megfelelő alapot további bővítéshez, ezért az EP - sürgeti az állam - és kormányfőket, hogy 2008 végéig zárják le az alkotmányozási folyamatot, hogy az unió hatékonyabban, átláthatóbban és demokratikusabban működhessen, ami a további bővítések alapfeltétele".


Nyugat-Balkán, Horvátország, Törökország

A képviselők emlékeztetnek: "a thesszaloniki EU-csúcson a nyugat-balkáni országok előtt egyértelműen felvázolták az unióhoz való csatlakozás jövőbeni lehetőségét; ezt a lehetőséget a térségben a stabilitás és béke megerősítése érdekében fenn is kell tartani".

A jelentés üdvözli a Horvátországnak "az uniós integráció felé tett folyamatos haladását".

Törökországgal kapcsolatban az EP kimondja: "az a tény, hogy a törökök visszautasítják kiegészítő jegyzőkönyv feltételeinek maradéktalan teljesítését, súlyosan veszélyezteti a csatlakozási tárgyalások fejlődését". Az EP felszólítja a német elnökséget: tegyen határozott erőfeszítésekkel Észak-Ciprus elszigeteltségének enyhítésére.

Forrás: Jogi Fórum / Európai Parlament sajtószolgálat
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fontos munkaügyi szabályok változnak Németországban, figyelmeztet az ÉVOSZ

Nehezítik a magyar vállalkozások németországi tevékenységét a kiküldetéssel összefüggő német szigorítások - hívta fel a figyelmet az... Teljes cikk

Ki vállalhat munkát és élhet Nagy-Britanniában? Íme, a mindent eldöntő pontrendszer!

A magas szakképzettségű, angolul jól beszélő, jól fizető állásajánlattal érkező bevándorlók számíthatnak a legelőnyösebb elbírálásra a... Teljes cikk

Bicskanyitogató ötlet: Állami támogatást kért a német húsüzem, ahol 1500 ember fertőződött meg a vírussal

A német agrár- és munkaügyi miniszter is felháborodott azon, hogy a Tönnies holdinghoz tartozó húsüzem, ahol júniusban 1500 dolgozó fertőződött... Teljes cikk